Hirdetés

Címátadó Ünnepség a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

Hirdetés

A magyar és az európai művészeti oktatás egyik meghatározó alakja, PASSUTH KRISZTINA művészettörténész veheti át a Moholy-Nagy-díjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Címátadó Ünnepségén, november 23-án. 

Doctor Honoris Causa (Tiszteletbeli Doktor) címet adományoz az Egyetem a lengyel PIOTR BOŻYK, formatervező művész, szobrász professzornak. 

Professor Emerita címet adományoz az Egyetem KAPITÁNY ÁGNES társadalomtudósnak. Az idei Címátadó Ünnepségen DLA címet vehet át NAGY LÁSZLÓ grafikustervező művész. 

2017-ben a Moholy-Nagy-díjat 12. alkalommal ítélte oda az egyetem egy arra maximálisan érdemes, kiemelkedő személyiségnek. A díjat mindig olyan személyiség kapja, akinek alkotói tevékenysége az egyetemével és névadójával azonos értékeken alapszik: az integratív gondolkodáson, a szellemi innováción és a művészeti műfajok közötti átjáráson. 

Passuth Krisztina egyetemi professzorként és kutatóként is iskolát teremtett maga körül. Kutatásai, kiállításai múlékony határokat nem ismerve mutatták be egy-egy adott terület vagy művész maradandó, emlékezésre érdemes értékeit. Dacolt vaskalapos rendszerekkel és az értékek felkutatása, megőrzése, bemutatása, s nem utolsó sorban tehetsége tanítványai érdekében szembeszállt tudatlansággal, szűklátókörűséggel, bürokráciával. Pályáját itthon kezdte, de hamarosan külföldre távozott. A rendszerváltozásig Párizsban rendezte világhírű kiállításait. Hazatérve széles látókörű tevékenységével fellendítette a magyar művészeti képzést. Kivételes magyarországi és franciaországi pályafutása, művei, kiállításai Európa nagy kutatói és oktatói közé emelték. 

Tanítványaival, kutatótársaival messze vitte a magyar művészek, művészetek és művészettörténészek hírnevét. Oktatói és kutatói munkájában - Franciaországban és Magyarországon - az európai kultúra olyan értékeit szintetizálja, gyakorolja, alkalmazza és tanítja, amelyek generációk ízlését, műveltségét, pozitív életérzését határozza meg. 

A Moholy-Nagy-díjról

2006-ban, amikor az Egyetem a világhírű magyar alkotó nevét felvette, a MOME vezetése arról is döntést hozott, hogy az immáron Moholy-Nagy Művészeti Egyetem - háromtagú kuratórium közreműködésével - névadójának a szellemiségéhez méltó alkotókat, művészeket díjazzon évente, így örökítve tovább Moholy-Nagy László példaértékű magatartásformáját: tanításának, alkotó művészetének szellemiségét. Moholy-Nagy László ugyanis nem csak fotográfus, művész volt, hanem tanító is, akinek fontos volt a fiatalokkal való kapcsolattartás, működő, az alkotást és kreativitást segítő iskolai helyzetek létrehozása. „Többdimenziós” gondolkodásmód jellemezte, amely lehetővé tette, hogy a világot összefüggéseiben kezelje. A világhoz fűződő viszonya, a világ sokféleségének különböző megközelítése, a különböző médiumok használata, rendszerekben való gondolkodása és alkotása, ma érvényesebb, mint valaha, s példa értékű alapállást testesít meg. Minden év novemberében, a Péter Vladimir ötvös-és szobrászművész, a MOME Design Intézet Tárgyalkotó Tanszékének professzora tervezte díjjal az egyetem a kreativitás, a szellemi és művészi innováció jelentőségét kívánja hangsúlyozni. 

Eddigi Moholy-Nagy-díjasok: 
2006 Hattula Moholy-Nagy – művészettörténész, művészeti író 
2007 Gergely István – építész, belsőépítész és Stefan Lengyel – formatervező 
2008 Rubik Ernő – Kossuth-díjas építész, formatervező 
2009 Hannes Böhringer – művészetfilozófus 
2010 Földes Imre – zenetörténész 
2011 Tibor Kalman – grafikus, lapszerkesztő 
2012 Dieter Rams – ipari formatervező, designer 
2013 Gőz László – harsonaművész, zenetanár 
2014 Kovalik Balázs – operarendező 
2015 Frenák Pál – koreográfus, táncművész
2016 Nádasdy Ádám nyelvész professzor, közíró

Doctor Honoris Causa (Tiszteletbeli doktor) címet adományozott a MOME a lengyel PIOTR BOŻYK, professzor, szobrász, formatervező művésznek. 

Piotr Bozyk professzor, a krakkói Jan Matejko Képzőművészeti Akadémia professzora, formatervező, oktató, szobrász. Az ipari terméktervezés területén gyárak és gyártmányok hosszú sora, érzékenyen megfogalmazott lakás felszerelési tárgyak, finoman proporcionált elektronikai készülékek, különféle műszerek és világítási eszközök jellemzik alkotómunkáját.  Nevét, alkotásait és oktató munkáját jól ismerik világszerte. A lengyelországi nemzetközi design biennálék egyik szervezője, kiállítások sokaságát hozza külföldre így rendszeresen Magyarországra is.  Az 1996-ban létesült visegrádi országokat tömörítő CEEPUS ösztöndíj rendszer egyik fő szervezője, amelynek révén került igazán közel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemhez. Segíti és terjeszti a magyar művészek, ezen túl oktatóink és hallgatóink munkáit. Személyében: a kitűnő tanár kollegában és alkotóban a magyar tervezőképzés és a magyar design eredményeinek elkötelezett hívét tiszteljük. Alkotói munkásságával és a magyar kultúra lengyelországi megismertetéséért végzett tevékenységével egyaránt kiérdemelte egyetemünk elismerését. 
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Guggenheim Gyűjtemény igazgatója kapta a Moholy-Nagy-díjat

A Guggenheim Gyűjtemény igazgatója kapta a Moholy-Nagy-díjat

Karole P.B. Vail Moholy-Nagy László alkotói-oktatói szellemiségével összhangban ért el kimagasló teljesítményt.

A világ legjobb középülete a Néprajzi Múzeum

A világ legjobb középülete a Néprajzi Múzeum

Az Európa legjobb középülete díj után a világ legjobb középülete díjat is elnyerte a Ferencz Marcel és Détári György által tervezett új Néprajzi Múzeum épülete.

Rózsadombi ház jól eltalált öltözetben

Rózsadombi ház jól eltalált öltözetben

Fókuszban a Tér Alkotó Tervező Stúdió díjnyertes alkotása.

Hirdetés