Levadásztuk a legszebb kerámiatárgyakat Ukrajnától Amerikáig.

A májusi tematikánk kapcsán ezúttal a legszebb kerámiatárgyakat vadásztuk le nektek. Szubjektív válogatásunk a világon található káprázatos munkákból, a heti rendszerességgel jelentkező OCTOGON hunters sorozatunkban.

 

Johnson Tsang, Kína

Johnson Tsang egy hongkongi kerámiaművész, akinek nem volt épp zökkenőmentes gyermekkora. Nem csak anyagilag, de tanulmányai során is akadtak gondjai. Mielőtt művész lett, olyan pozíciókban dolgozott, ahol nem tudta kiélni a benne rejlő kreativitást. Klímaberendezés-kisegítőként, rendfenntartóként, valamint burgonyafőzőként tevékenykedett kerámia-pályafutását megelőzően. Tsang 13 éves korában találkozott először az agyaggal, amikor is teljesen beleszeretett annak megnyugtató textúrájába. Munkájában ötvöződik a szürrealizmus a figuratív, szobrászati technikákkal. Legújabb sorozata az ,„Open Mind’”, amely során különböző kézmozdulatokat épített alkotásaiba. A keramikust ma már illusztris művészként emlegetik, Hongkong kormányától pedig Belügyminiszteri elismerést is kapott kiemelkedő sikereiért. 

Fotó: Johnson TsangBeate Kuhn, Németország

Rendkívüli stílusával, és gazdag fantáziájával Beate Kuhn a háború utáni időszak egyik legkiemelkedőbb német kerámia szobrászművésznője. Alkotásaiban leginkább természeti képek jelennek meg, figuratív és allegorikus formában. Művészetében egyszerre köszönnek vissza logikai és érzelmi elemek is, melyek a „vadságot” és a társadalmat egyaránt reprezentálják. Figuratív természetképei összetett, – ember és környezete közötti – interakciókat jelenítenek meg. Az anyagi szféra egyszerre ötvöződik az organikus környezettel, melynek köszönhetően az alkotások egy sajátos perspektívát kapnak. Habár Kuhn számos díjat és elismerést kapott, életművét alulértékelték Németországon kívül, így nemzetközi szinten sajnos csekély lehetőség van munkáinak megtekintésére. 

Fotó: A.LaurenzoBrian Rochefort, Amerikai Egyesült Államok

Brian Rochefort munkái egyáltalán nem nevezhetőek hétköznapinak. Rochfefort szenvedélyei közé tartoznak a vulkánok, korallzátonyok, egyéb természeti jelenségek, amelyek mind-mind visszaköszönnek alkotásaiban. Legújabb sorozatát, a „Kráterek”-et a galápagosi, guatemalai, belize-i, illetve kelet-afrikai geológiai képződmények, tájak ihlették. A letisztult, egyszerű formákkal teljesen szembemenő művész leginkább rétegező technikát alkalmazva készít egyedibbnél egyedibb alkotásokat. A színes mázak, repedések, szabálytalan formák már-már egyfajta különálló életet sugárzó atmoszférával ruházzák fel aprólékosan kidolgozott edényeit. 

Fotó: Brian RochefortLakatos Ábel, Magyarország

Lakatos Ábel Polli kollekcióját a 90-es évek videojátékainak 3D-s vizuális megjelenése ihlette, ugyanakkor a klasszikus japán design is szerepet játszott megalkotásukban. A termékek textúrája simulékonyságot, nyugodtságot, letisztultságot és természetességet sugároz. Az öntőformákat a művész maga készítette. Az egyedi és modern Polli darabok az esztétikai értékközvetítés mellett fogyasztóbarátok is – nem tartalmaznak mérgező anyagokat. Minden darab ólommentes, használhatóak mikrohullámú sütőben, továbbá egyszerűen tisztíthatóak mosogatógépben is.

Fotó: Lakatos ÁbelFAINA, Ukrajna

A Yakusha Designt az ukrán származású építész, Victoria Yakosha alapította 2006-ban, amelyen belül a FAINA-t egy bútor-, világítás-, és dekorkollekcióként hozták létre 2014-ben. Tárgyait a modern ukrán design ihlette. Új kollekció csupán évente kétszer jelenik meg; a téli és a nyári napforduló idején. 2019-ben az alapító elnyerte az év tervezője (ELLE Deoration Design Award) címet. Ettől az évtől kezdve a stúdió megnyitotta FAINA bemutatótermét Brüsszelben és Belgiumban is. Ma már nemzetközi szinten dolgoznak kereskedelmi és magán projekteken is, kiemelt figyelmet fordítva a fenntarthatóságra. 

Az általunk kiemelt tárgyuk egy szerves komponensekből, kézzel készített lámpa, amely egyedi felszínnel rendelkezik és formájával – az egyik legjellemzőbb ukrán szimbólumot – a mezei napraforgókat idézi. Nem hiába viseli a SONIAH elnevezést, ami ukránul napraforgót jelent.

Fotó: FAINA
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A kávézás, mint design és párbeszéd-serkentő

A kávézás, mint design és párbeszéd-serkentő

Finn és magyar kerámiaművészek mutatkoznak be a Határtalan Design kiállítás Találkozások című tárlatán.

Jordániában nyitott kerámiaműhelyt az egykori pécsi hallgató

Jordániában nyitott kerámiaműhelyt az egykori pécsi hallgató

A jordán származású Shatha Al-Majali előbb építésznek tanult, majd a PTE Művészeti Karán diplomázott 2020-ban.  

Fődíjasak lettek a hazai geológiai képződmények kerámia parafrázisai

Fődíjasak lettek a hazai geológiai képződmények kerámia parafrázisai

Nívós munkákat hozott a Kerámiaművészeti Biennálén most bemutatkozó diák szekció.

Hirdetés