Hirdetés

Leaf me alone címmel fut Czikkely Anna munkája.

Meggyőző diplomamunkával rukkolt elő a MOME Formatervező Tanszékén Czikkely Anna: a hallgató egy jól variálható bútorkollekciót tervezett, egy rendkívül mutatós, könnyen megszerethető szettet, ami embernek, növénynek egyaránt a barátja lesz. A munkát a hallgató mutatja be alább.

A növényekkel való interakció (legyen az öntözés, ültetés vagy akár csak a rájuk pillantás) után hatékonyabb és koncentráltabb munkát vagyunk képesek végezni. Ezt alapul véve célom volt egy olyan otthoni oázis megteremtése, amely egyfajta „növényjátszótérként” van jelen a térben, magában foglalva a munkaállomást. Jól kombinálható és játékos elemekből áll; a közelében tartózkodva mi is a kompozíció részének érezhetjük magunkat, és eggyé válhatunk a növényekkel, a négy fal közé csempészett természettel – különösen a növénytartó ihlette szék jelenléte és használata miatt.

Környezetpszichológiai szempontból vizsgáltam meg, milyen hatással van ránk a mai világunkra jellemző technikai fejlődés és az épített környezet „túlsúlya”, és melyek ennek következményei a természettel való kapcsolatunkban. Átlagosan a napjaink 85%-át töltjük belső terekben, ezért a nagy többség igénye és törekvése megvan rá, hogy becsempéssze a természetet egy-egy helyiségbe. Az urbanizáció egyik nagy problémája a beteg épület tünetegyüttes (sick building syndrome), amely hatására a szintetikus építőanyagok összetétele és a szigetelés nem teszi lehetővé, hogy a belső térben rekedt por, vegyszerek és káros anyagok kiszabaduljanak.

Ezen anyagok hosszútávon történő belégzése légzési problémákhoz és krónikus betegségekhez vezethetnek, azonban számos kutatás kimutatta, hogy a zöld növénynek hatékonyan meg tudják kötni őket.

Az emberek szeretik körülvenni magukat zöld növényekkel, viszont kitüntetett helyük, kifejezetten a tárolásukra szolgáló vagy részben helyet biztosító bútor, térelem kevés van a piacon. A cserepes növényeket gyakran áthelyezzük oda, ahol épp hely és fény van számukra, és az átlagos otthonainkban sem foglalnak el túl sok területet.

 

Egy olyan bútort szerettem volna választani, amely mellett sok időt eltölt az ember – lévén, hogy így használhatjuk ki pozitív hatásait, köztük a figyelem restaurálást a legjobban – így az íróasztalra, ezen belül is az otthoni munkakörnyezetre fókuszáltam.

 

Mikor elkezdtem ezzel a témával foglalkozni, még egyikünk sem gondolta, hogy mára ez ennyire aktuális és sokakat érintő lesz. Még eddig főleg a szabadúszók „kiváltsága” volt a home office, most azoknak is meg kellett tapasztalni, akiknek eddig elképzelhetetlen volt. Rengeteg kérdés merült fel mindenkiben a hirtelen jött helyzetről, köztük az egyik legfontosabb: hol tudnak otthon munkát végezni? Erre igyekeztem kellő nyitottsággal és játékossággal választ találni, így jött létre a Leaf me alone kísérleti bútorcsalád, amely különböző növényintegrációs megoldásokkal segíti a felhasználót saját modern, otthoni oázisának kialakításában.

A kollekció alapját a növényállvány ihlette többfunkciós szék adja, melyet akár növénytárolásra vagy rövidebb idejű munkavégzésre is tudunk használni.

Az íróasztal karaktere a növényektől függően változik, amelyeket akár a lábrészére is felfuttathatunk. A kerek zuzmófal és a fali elemek a vertikális kert létrehozását teszik lehetővé. A Leaf me alone kollekció a kör geometriai alapformára épül, ezzel is egy formai egységet, harmóniát teremtve az otthonunkban.

(Témavezető: Lakos Dániel, szakdolgozati konzulens: Illés Anikó.)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A KÉK, a MOME és az MFT is csatlakozott a New European Bauhaushoz

A KÉK, a MOME és az MFT is csatlakozott a New European Bauhaushoz

„Formáljuk együtt a fenntartható, élhető jövőt!”

Együttműködés a MOME és a Pannon Egyetem közt

Együttműködés a MOME és a Pannon Egyetem közt

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikeres megvalósítása érdekében.

FILK: a konyhai tejtermelő bioreaktor

FILK: a konyhai tejtermelő bioreaktor

Szilágyi Dóra a MOME Utópia 2050 című kurzusára készült háztartási gépe, tej otthoni körülmények közötti előállítására.

Hirdetés