Hirdetés

Mintegy 50%-kal csökkent a nem megfelelő helyen elvégzett "vadvizelések" száma.

A karantén feloldásával benépesültek Amszterdam terei, ezzel pedig megnőtt azoknak a száma is, akik úgy gondolják, helyes dolog az utcán végezni a kis dolgukat. Érzékelvén a problémát, a holland hatóságok felkérték az Urban Senses nevű céget, hogy telepítsen nyolc, kendernövénnyel beültetett nyilvános vizeldét a város különböző pontjain.

A növényládához hasonlító, újrahasznosított műanyagból készült GreenPee üzenetet küld, amennyiben a tartály már majdnem megtelt, a kiürítés után a vizelet és a kenderrost keveréke organikus műtrágyaként használható a városi parkok gondozására. Az amszterdami városi tanács először 2018-ban kezdte el alkalmazni a GreenPee-t, akkor négy vizeldét helyeztek el az utcán.

Az elemzések szerint a zöld toalettnek köszönhetően mintegy 50%-kal csökkent a nem megfelelő helyen elvégzett "vadvizelések" száma, így az elöljárók célja, hogy minél több helyen jelenjen meg a városban a GreenPee. 

Nagy előnye, hogy a hagyományos piszoárokkal ellentétben nem kell vizet használni az öblítéshez, amellyel rengeteg vizet meg lehet spórolni. Amellett, hogy esztétikusan néznek ki, a zöld piszoárok rovarok mikroökoszisztémájaként is szolgálnak, méheket vonzanak a városba és nem utolsó sorban tisztítják a levegőt.

Forrás: GreenPee
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nyilvános illemhelyek és rekreációs egységek Sopronban

Nyilvános illemhelyek és rekreációs egységek Sopronban

Horváth Norbert Péter (Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar) BA diplomamunkája.

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Egy kísérleti projekt keretében először kerülnek színes virágok nemcsak a megálló hátuljára, de a tetejére is.

Octogon Deco - online előfizetés

0 - 2019/1

Hogyan juthatsz hozzá a magazinhoz?

Mivel sok megkeresést kaptunk arra vonatkozóan, hogy weboldalunkon is elő lehessen fizetni a magazinra, mostantól ide kattintva megtehetitek. Emellett természetesen a kéthavonta megjelenő magazint Budapesten eléritek a nagyobb bevásárlóközpontokban (pl.: Mammut, MOM Park, Terminál, Árkád), illetve az Inmedio és Relay üzletekben, ahogy vidéken is. További üzletekről ezen a linken tájékozódhattok

A lentiekben a 2019/1-es lapszámunkba tekinthettek bele.

Hirdetés