Digitalizációval egy kárpátaljai község hagyományainak megőrzéséért ezekben a háború sújtotta időkben – Unbreakable Traditions.

Egy különleges projekt született idén húsvétkor, mely szerencsére nem ér véget az ünneppel: a régre nyúló tradíciók és a modern digitális világ NFT láza találkozott egy új kezdeményezésben, az Unbreakable Traditions projektben, amelyben egy kárpátaljai község, Salánk húsvéti hímes tojásait alakították digitális műtárgyakká.

 

Az ukrajnai háború kezdete óta sokan próbálnak segíteni az ott élőkön, akiknek nem csak az életük, de szokásaik, hagyományaik is veszélybe kerültek. Az egyik ilyen hagyomány a húsvéti tojásfestés, amely egy kis kárpátaljai község számára közösségformáló erővel bíró művészeti örökség. 

Salánkon emberemlékezet óta festik egyedi viaszos hímes tojásaikat a helyiek a feltámadás és a remény ünnepén. Az idei húsvét azonban a háborúról szólt, amint egy egész ország szembesült a biztosra vett dolgok törékenységével.
 

A Kész Idától tanult minták Kész Réka hímesein (Fotó: Kész Réka, Salánk 2021)

A Néprajzi Múzeum által támogatott kezdeményezés ezt a hagyományt hivatott megőrizni. Kész Réka, a Debreceni Egyetem Történelem és Néprajzi Doktori Iskola PhD hallgatójának segítségével, két salánki tojásfestő asszonnyal sikerült kapcsolatot létesíteni, és az együttműködés gyümölcseként egy 5 tojásból álló salánki hímes tojás kollekciót létrehozni. A kézzel festett, egyedi tojások először Debrecenbe, majd Budapestre kerültek, ahol megkezdődhetett azok digitalizációja. 
 


A befotózás, 3D-szkennelés, digitális rekonstruálás azonban csak egy lépése a tradíció megőrzésének. Az újkeletű NFT (non fungible token, azaz nem helyettesíthető token) láz az, ami segít tető alá hozni a projektet. Az öt tojásból ugyanis egy kriptovalutával megvásárolható kollekció jött létre, amely hamarosan droppolásra kerül egy digitális műkereskedő oldalon. Az érdeklődők minden egyes vásárlásukkal Kárpátalja megsegítéséhez járulnak majd hozzá. Az eredeti, kézzel fogható tojások pedig a Néprajzi Múzeum Szokás- és játékgyűjteményében is helyet kapnak majd.

A kollekció megtekinthető a Rarible-en, erre a linkre kattintva.

További információk a projekt weboldalán és a néprajz.hu oldalon.
 

 

Unbreakable Traditions | Web
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Komoly pályázati lehetőség egyetemistáknak

Komoly pályázati lehetőség egyetemistáknak

Egy maximum 100 négyzetméteres, meghatározott funkciójú épületet kell BIM rendszert alkalmazva megalkotni a Market 21 Days pályázaton.

Kontrasztok vibráló szürke zónája

Kontrasztok vibráló szürke zónája

A NEONGREY objektjeikben kör és négyzet, város és természet, design és művészet, natúr és neon ellentétpárjai ötvöződnek mesteri módon.

Fashion & Design Autumn Budapesten

Fashion & Design Autumn Budapesten

A következő hónapokban számos rendezvényen ismerhetjük meg hazánk kreatívipari tehetségeit.

Hirdetés