Többfunkciós designeszköz az Sekhinától.

A Sekhina, a budapesti kortárs design start-up szenvedélyesen rajong az esztétikus betontárgyakért, imádja a jó pét-natokat, és utálja a pazarlást. A pét-nat palackon belüli rendkívül magas nyomás miatt bonyolult és hosszadalmas folyamat az ital megnyitása, nem is beszélve arról az értékes mennyiségű borról, aminek nagy része mindeközben kárba megy. 

 

 

Mi az a pét-nat?

A pét-nat a francia „pétillant naturel” szó rövidítése, amelyet „természetesen habzónak” fordíthatunk. Palackban erjesztett bor, amelyet méthode ancestrale módszer szerint készítenek, amely régebbi, mint amit a tradicionális borok, pezsgők, vagy Proseccók készítésénél használnak (méthode traditionnelle és méthode charmant). A pét-nat a natúr bort készítők pezsgője, bio, kézzel szüretelt szőlőből készül, nem tartalmaz borkészítési adalékanyagokat, hozzáadott cukrot és nincs benne hozzáadott kén sem. Az erjesztési folyamat a szőlő héján élő saját, természetes élesztővel jön létre. A pét-natnál nincs második erjedés, mint a méthode traditionnelle vagy a méthode charmant során. Az elindult erjedés a palackban fejeződik be, a fermentáció során keletkező CO2 a palack belsejében marad, és finom mikrobuborékokat képez, és végül 3-5 bar közötti nyomást ér el. Ugyanakkor a seprő és az üledék a palackban, így a bor szűretlen marad. Nem történik rázás, degorzsálás vagy szűrés. A bentmaradó seprő és az üledék fogyasztás közben a borhoz keveredik, ez okozza az ital ködös állagát és színét, valamint autentikus ízét. 

 


A Sekhina pét-nat nyitó egy többfunkciós eszköz, amely lehetővé teszi a nagynyomású pét-natok biztonságos, veszteség nélküli nyitását. Az eszköz segítségével az ajánlott fogyasztási hőmérsékleten tudjuk kibontani a palackunkat, miközben az ital végig hűvös marad. A pét-nat nyitó formavilágát a skandináv iskola minimalista stílusa és Alvar Aalto építész munkái ihlették. A termék 95%-ban műanyagmentes anyagokból készült. A tervezők célja a fenntartható, kézműves, tudatos tervezés fontosságának hangsúlyozása és a beavatkozásmentes (low-intervention) borkészítés kultúrájának népszerűsítése.

 


A HPC betonból készült borhűtő edény a hűtő funkción túl összegyűjti az esetlegesen kifröccsenő folyadékot, így az nem ömlik az asztalra. A beépített vízálló LED lámpa megvilágítja a felfelé szaladó buborékokat, ami izgalmas látvány nyújt és elengedhetetlen eleme a pét-nat szertartásnak. Bármelyik pét-natos palack tökéletesen illeszkedik a beton borhűtő edénybe. Erre illeszthető a rétegelt lemez keret, aminek a tetején lévő, menetes rozsdamentes acél tű szúrja ki a kupakot.

 

 

A szetthez tartozik egy rozsdamentes acél koronazár nyitó is. Miután felkapcsoltuk az edényben lévő lámpát, behelyeztük a pét-natunkat a beton tartóba és kiszúrtuk a kupakot, a hegyes végű menetes csap forgatásával tudjuk szabályozni a széndioxid távozását – vagyis a nyomás csökkenését –, amíg a kupak biztonsággal eltávolítható. Bár ez a folyamat eltart egy ideig, a kíméletes nyitás miatt a pét-nat különböző rétegei ízlelhetőek.

 

 

A Sekhina egy budapesti slow-design brand, termékei a beton szeretetében gyökereznek és igazi úttörőnek számítanak a kézzel készített belsőépítészeti tárgyak körében. A márkát Kasza Gábor vizuális művész alapította 2018-ban. A brand 2020-ban, betonból készült villanykapcsolóival vált nemzetközileg is ismertté. A Sekhina kortárs, innovatív betontárgyai a Bauhaus funkcionalitását és a progresszív design elveit követik. 

 

 

 

Sekhina | Web | Facebook | Instagram
 


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Natúr borok és a design szakma találkozása | Debütál az első pét-nat nyitó

Natúr borok és a design szakma találkozása | Debütál az első pét-nat nyitó

Többfunkciós designeszköz az Sekhinától.

Ők lettek a belga innovációs díj nyertesei 2020-ban

Ők lettek a belga innovációs díj nyertesei 2020-ban

Fókuszban a tervezők: a bőröndtől az afáziás fiatalokat segítő táblagépig. 

Bátor, innovatív városépítést várnak Budapest új főépítészétől

Bátor, innovatív városépítést várnak Budapest új főépítészétől

Erő Zoltán február elsején kezdi meg a hivatali idejét.

Hirdetés