Nemes Anna Gólem című festménye.

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A májusi Fiatalok – gyerekek / élhető városok fókuszunknak megfelelően ezúttal Nemes Anna Gólem című alkotását mutatjuk be.


Nemes Anna művészete az organikus absztrakció és a figuratív ábrázolás izgalmas elegyét alkotja. Képeiben a testek megjelenítése a létezéssel való foglalkozás eszköze. Ezeket a testeket leggyakrabban meztelenül ábrázolja, aminek hatására a szereplők kitárulkoznak és sebezhetővé válnak, mégis az elmosódott festék hatására titokzatos és érzéki részletek jelennek meg festményein.

Technikájára a nagymértékben oldott akrilfestés jellemző, amelyet a vászon mozgatása által rétegezve visz fel a felületre, ecset használata nélkül. A nagy mesterségbeli tudással és precizitással megalkotott művein a különböző színű festékfoltok organikus összekapcsolódásai alkotják a figurális kompozíciót.

Gólem, 2015, akril, vászon, 160 x 160 cm. A Várfok Galéria jóvoltából.

Gólem című festménye a szülő-gyermek érzékeny, játékos kapcsolatát jeleníti meg. Az elmosódott, rétegzett, foltokban építkező alakok, nem egyértelműen kivehető formái mintha egy megkopott emlékképet tárnának nézőjük szeme elé, amely az alkotásban fellelhető idill és a nosztalgia lényegét hangsúlyozza.

„Azért csinálom a képeket, mert ezeken keresztül fejezem ki magamat, de egyikben sincs szándék arra, hogy bármilyen érzés felé tereljem a nézőt, ez a fajta manipuláció hiányzik belőlem is, a művészetemből is. Mindenki azt lát bele, amit akar. Épp ezért hagyok nagyobb helyet az absztrakt felületeknek, nagyobb teret a befogadónak, legyen lehetősége megtalálni a saját vízióját. És igazából szeretem, amikor valaki ebből visszaad valamit, és elmeséli nekem.”

 

A rovat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Falk Miksa utca 4.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Falk Miksa utca 4.

Az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötet egy-egy épülete januártól az Octogon online-ra költözik.

Női fókusz

Női fókusz

A 2024-es Budapesti Fotófesztivál nyitókiálltása a Műcsarnokban

Magyar projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Magyar projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Az ÚEB Fesztivál ismét Brüsszelbe érkezik

Hirdetés