Hirdetés

Közelebb, mint gondolnánk. Párizsi absztraktok címmel ötven év után először a debreceni MODEM-ben látható a valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulás, az Abstraction-Création munkáiból válogatott tárlat.

A közel száz művet felvonultató tárlat dr. Mészáros Flóra művészettörténész, kurátor több éves kutatása nyomán valósul meg. A műveket többek között a párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure, a bécsi mumok, a bécsi Belvedere, a Nantes-i Musée d’arts de Nantes múzeumok, valamint hat magyar gyűjtemény kölcsönzi, és részben a MODEM restaurálja.

 

Vaszilij Kandinszkij: Két zöld pont (1935), Párizs, Centre Georges Pompidou Fotó: Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand PalaisTihanyi Lajos: Absztrakt festmény (1933), Párizs, Centre Georges Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais Fotó: Bertran Prévost

Az 1930-as évek Párizsának legnagyobb nonfiguratív művészcsoportja, az Abstraction-Création  – mások mellett Kandinszkij, Calder, Arp, Hélion, Kupka és Moholy-Nagy – mintegy száz művét mutatja be a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ október 3-tól 2022 jaunuár 30-ig látható kiállítása. A kiállítás kurátora és a projekt menedzsere dr. Mészáros Flóra művészettörténész, aki a témában védte meg disszertációját a párizsi Sorbonne-on. A tárlat az ő 14 éves kutatásának és három éves szervezőmunkájának eredményeképpen kerül Magyarországra, és nyílik meg többszörös halasztás után 2021 őszén. 

A legfontosabb csúcsművek közül is többet sikerült megszerezni, de azoknak az alkotóknak a munkái is világszínvonalúak, akik neve most még nem mindenkinek ismerős – emelte ki a kurátor az eseményt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón

Auguste Herbin: Kompozicio. 1935. Párizs,Galerie le minotaure, forrás:archives galerie le minotaure

leírás

Az Abstraction-Création 1931 és 1936 között működött Párizsban, amely akkor a művészeti világ középpontjának számított. A csoport saját galériát és folyóiratot működtetett, és húsz országból csaknem száz tagot tömörített. Anyagi gondok miatt viszonylag rövid idő után oszlott fel, habár szokatlan módon tőzsdézéssel is foglalkozott. A világon mindenütt elismert és neves társaság a későbbi absztrakt körök mintaadójává vált; a legfontosabb korai absztrakt művészek életében egytől-egyig jelentős állomás és csúcskorszak volt a csoporthoz köthető munkásságuk. Vaszilij Kandinszkij, Alexander Calder, Jean (Hans) Arp, Auguste Herbin, Jean Hélion, Frantisek Kupka, a magyarok közül Moholy-Nagy László, Alfred Reth (Réth Alfréd), Étienne Beöthy (Beöthy István), Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc  - csak néhány név a nemzetközi felhozatalból. A New York-i MoMA-ban, majd a párizsi Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris Abstraction-Création-kiállításai után csaknem ötven év elteltével ez lesz az első nagyszabású tárlat a témában, amely új kutatási eredményeket is feltár, és az első olyan Magyarországon megrendezett modern kiállítás, amely kölcsönzéseken és egy magyar művészettörténész többéves, külföldön, nemzetközi témában végzett, elismert kutatásán alapul. A  nemzetközi anyaghoz igényes katalógus készül, amelybe Mészáros Flóra kurátor mellett olyan ismert hazai és külföldi szakemberek írtak tanulmányokat, mint Passuth Krisztina, Sarah Wilson, a Courtauld Institute professzora, a párizsi Sorbonne-on oktató Markéta Theinhardt és Alexander Klee, a bécsi Belvedere kurátora..

A régióban egyedülálló és meghatározó művészeti tér a szezon csúcstárlatával tovább erősíti pozícióját a nemzetközi kiállítási szcénában, és az őszi-téli szezonban minden bizonnyal Debrecenbe vonzza a művészet szerelmeseit az ország minden tájáról 

Moholy-Nagy László, G11, 1934 Párizs, Galerie Le Minotaure © archives Galerie Le Minotaure
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megunt stadionját ne dobja ki!

Megunt stadionját ne dobja ki!

Mutatjuk, mihez kezdhet vele!

Apartman külföldön, kedvező hitelek, technológia

Apartman külföldön, kedvező hitelek, technológia

Szétnéztünk a most megnyílt Lakás Kiállítás 2021-en.

A mindennapi élet nem mindennapi reflexiói

A mindennapi élet nem mindennapi reflexiói

A Labrosse x Murakami – Monuments of Everyday Life című kiállítás szeptember 23-án nyílik a Kahan Art Space-ben. Interjú az alkotókkal!

Hirdetés