Hirdetés

A lámpakollekció lényegét a búrák homokfújt, derengő és víztiszta, áttetsző üvegfelülete közötti finom, térbeli átmenet adja. 

A lakások és irodahelyiségek kiegészítőjeként is funkcionáló egyedi lámpatestek a mindenkori igényekhez alkalmazkodnak. A Nousu lámpákon nincsenek felesleges gombok és kapcsolók – letisztult formavilágukkal abszolút időtállók. Ezt támasztja alá a tervezők által nemrég kézhez kapott Red Dot díj is. Miklósi Ádámmal és Koczka Kristóffal beszélgettünk.

Miklósi Ádám és Kocka Kristóf – akik többek között a mobilapplikációval vezérelhető Orbit vasaló koncepcióját is jegyzik – szabadúszó tervezők, akik 2021 elején döntöttek arról, hogy közös erővel saját fejlesztésű projektek tervezésébe kezdenek. A Nousu lámpacsalád is egy ilyen munka, amelyet egy korábbi finnországi élmény hívott életre. A tervezők célja egy olyan világítótest létrehozása volt, amely fényerősségét a kikapcsolt és a működés közbeni végletek között fokozatosan, de manuális módon lehet állítani. Innen jön az elnevezés is – a Nousu a finn grédiens, vagyis átmenet szóból származik, mely a lámpa esszenciális fényhatását írja le.

„A formavilágot tulajdonképpen teljes mértékben alárendeltük a funkciónak. Az egyetlen lényeges rendezőelv a tiszta, egyszerű hatás megtartása volt, mely amúgy mindkettőnk ízlése szerint való” – jegyezte meg az Octogon online-nak Koczka Kristóf.

A termékcsalád egy függőlámpából, egy olvasó-, és egy asztalilámpából áll, melyek azonos elven, de megoldásaikat tekintve különböző módon forgathatók. Az anyagválasztás tekintetében az üvegcső mellé kifejezetten olyan lámpa- és enteriőrdesignban is ismert anyagokat használtak a kivitelezés során, melyek őszinték, időtállók, valamint a termék funkciójához gyártás és működés szempontjából is passzolnak.

A lámpacsalád prototípusát Ádám és Kristóf gyártották le házon belül, amely során a későbbi gyártás előkészítéséhez is számos tapasztalatot szereztek.

A nyár közepén tudták meg, hogy a Nousu-val Red Dot díjat nyertek, amelyről a hivatalos értesítést múlt héten kapták kézhez. A koronavírus-járvány miatt sajnos 2020-hoz hasonlóan idén sem díjátadó esemény Szingapúrban.

„Ettől függetlenül teljesen átérezzük az ünnepi hangulatot, mert az oklevél mellé egy party szettet is mellékeltek konfetti-szóróval, lufikkal, amiket természetesen fel is használtunk az itthoni örömködésben” – mesélték a tervezők.

Bár az elmúlt időszak Ádám és Kristóf számára is a pihenésről szólt, újabb közös projektek mellett már a Nousu folytatásán is dolgoznak.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Térképen Budapest új, feltörekvő irodaklasztere

Térképen Budapest új, feltörekvő irodaklasztere

Nagyrészt a Ferencvárosban van, de áthúzódik Újbudáig, és a hosszú távú fejlődésében nemigen lehet kételkedni.

A legújabb trendek az európai kórházépítészetben

A legújabb trendek az európai kórházépítészetben

Az egészségügyi építészeti piac évek óta növekszik, és jó darabig nem is fog veszíteni a jelentőségéből.

Hirdetés