Hirdetés

Családi ház több generációnak Morva-Sziléziában.

A cseh KLAR iroda festői tájba tervezett összetett funkciójú, mégis egyszerű megjelenésű házat. A megbízás nem csak a négytagú család, hanem a nagyszülők számára is lakható, szeparált, ám közösen is jól használható otthonra szólt. A megvalósult épület magán viseli a Beszkidek területén gyakori, egyszintes, magastetős házak karakterét.
 


Bár a telek hatalmas és bővelkedik természeti szépségekben, az építési hely meglehetősen korlátozott volt, mind a beépíthető terület, mind az épület elhelyezése tekintetében. A telken található egy nyilvánosan látogatható útmenti kereszt, mely évszázadok óta a Nový Jičíntől Štramberkig tartó keresztút része. A környék építészeti karaktere, a közeli falu vegyes színvonalú katalógus-házai kevés támpontot adtak az új épület stílusára nézve. A megbízók olyan házat szerettek volna, ahol külön, szeparált lakrész szolgálja a nagyszülők igényeit. A költségvetésnek is voltak korlátai, és a tulajdonosok szerették volna részben saját munkával felépíteni az otthonukat. Mindez együtt alakította a végleges koncepciót, az egymáshoz képest enyhe szögben elforgatott, két magastetős tömegből, és a köztük kialakuló félig zárt, fedett udvarból álló együttes létrehozását.
 


Az épületek formája a Beszkidek hagyományos magastetős házait idézi. A két egyszintes, magastetős tömeg által bezárt, déli tájolású udvar a közeli folyóra és az azt kísérő erdőre néz. Az alaprajz egyszerre biztosítja az elkülönülést és a közös használatot is – igény szerint. Az udvart az épületek mentén a mélyen kilógó eresz alatt végigfutó, fával burkolt terasz egészíti ki, számtalan alkalmat adva a kényelmes, közös, vagy intim használatra. A fák nyáron árnyékolják az udvart, télen viszont a lombok nélküli, csupasz faágak átengedik az alacsony szögben beeső napsugarakat.
 


A két épületszárny találkozásánál tágas előtér nyílik, ahonnan az épület összes tere belátható. Innen közelíthető meg a nagyszülők lakrésze, az udvar és a terasz, valamint a családi lakrész dupla belmagasságú nappali tere. A nappali- és konyhatérből nyíló ablakok pazar kilátást nyújtanak a környező tájra, és összekötik a belső tereket az épület közvetlen és távoli környezetével. Mind a nappaliból, mind a hálószobákból közvetlenül ki lehet lépni a házat szegélyező tornác-jellegű teraszra.

A könnyűszerkezetes ház kőzetgyapot hőszigetelésen teherhordó OSB burkolatot kapott, a belső felületek 3 rétegű fapanellel illetve gipszkartonnal burkoltak. A házban elektromos bojlerről üzemelő padlófűtés működik, kiegészítésül fatüzelésű kályha került a nappaliba.
 

Stúdió: KLAR | Web | Instagram
Építészek: Václav Kocián, Zdeněk Liška
Projekt helyszíne: Rybí 424, 742 65 Rybí, Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2021
Beépített terület: 145 m²
FotókVáclav Novák

 

 

Forrás: Linka

 

Rajzok és további képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A ház mint képtárgy

A ház mint képtárgy

Az építészet mint képalkotás egy rendhagyó budai ház tervezése során a RAPA Architects-től. Cikkünk az OCTOGON 169-es (2021/5-ös) lapszámából.

Mindörökké nyár
  • 2021-07-30 08:00
  • Deco

Mindörökké nyár

Tengerparti nyaralások emlékét idéző, belső tereiben mégis modern családi ház Solymáron.

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

A fával, mint építési anyaggal idehaza csak lassan barátkozunk, de a folyamat valós, és ez a ház is adhat neki egy löketet. 

Hirdetés