Mesteri rezgések

A Galerie Philia kiállítással tiszteleg Le Corbusier előtt Marseilles-ben.

A francia Galerie Philia nemzetközi, kortárs művészeti intézményét a filozófia, az irodalom és a művészetek iránt szenvedélyesen érdeklődő Yaïr és Ygaël Attali alapította. A testvérpár a mulandó trendek helyett a maradandó, stílusfüggetlen eszétikumot helyezi előtérbe. Le Corbusier világa, alapelvei előtt tiszteleg legújabb kiállításuk, melyet a neves tervező lakótömbjében, az Unité d’Habitation-ban rendeztek Héritages (Örökség) címmel, amit az Eclipse művészeti magazinnal együttműködésben szerveztek meg.

 

 

Az Héritages-t az Unité d’Habitation egy lakásában, két szobában rendezték be. Kialakítása megfelel a Le Corbusier-féle Modulor elmélet harmonikus arányainak, az emberléptékű tervezésnek. Az Eclipse magazin által kiválasztott hét képzőművész kortárs műve szolgáltatja a díszletet a Galerie Philia által meghívott tervezők alkotásaihoz. A kiállításon a látogatók Le Corbusier munkásságát a nyolc designer saját interpretációjában láthatják.

 

 

Le Corbusier a kortárs építészet és design egyik legnagyobb hatású alakja (…) A kiállított munkák minden esetben az ő munkásságát, hagyatékát kutatják és keresik a válaszokat teoretikus és egyben vitatott zsenialitására” – magyarázza a Héritage lényegét Ygaël Attali. A munkákat Le Corbusier elméleti kettősségére utalva Resonances (Rezonanciák) és Dissonances (Disszonanciák) részekre osztották.

 

 

A Resonances részbe tervező Rick Owens, Pietro Franceschini, Arno Declercq, és Paul Matter minimalista foteleket, kanapékat, vázákat alkottak, ezeket helyezték Edgar Sarin és Mateo Revillo művészi, brutalista világába. A Dissonances-ban pedig Jojo Corväiá, Roxane Lahidji, Jérôme Pereira, Niclas Wolf, Sam Szafran, Fabrice Hyber és Flora Temnouche egy sokkal kritikusabb szemlélettel kalauzolja végig a nézőt az organikus formavilágon.

 

 

„A La Cité Radieuse remekbeszabott falai között megvalósított Héritages kiállítás a kortárs művészek, designerek és Le Corbusier látásmódja, elméleti és művészi ideológiája, vonzása és taszítása között folytat tiszteletteljes, egyúttal kritikus hangvételű párbeszédet” – egészítik ki Ygaël szavait az Eclipse szerkesztői.

 

 

Akár rezonánsként, akár disszonánsként gondolunk Le Corbusier munkásságára, a marseilles-i kiállítás mindenképp méltó „ajándéka” az idén 70 éves Unité d’Habitation-nak. A tárlat július 2-ig tekinthető meg.

 

 

Galerie Philia | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Wallpaper

 

 

További képek a galériában!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mesteri rezgések

Mesteri rezgések

A Galerie Philia kiállítással tiszteleg Le Corbusier előtt Marseilles-ben.

Idén is lesz alkotótábor Kővágóörsön

Idén is lesz alkotótábor Kővágóörsön

Az idei építészeti tábort június 21. és június 30. között rendezik meg, a tíz napos alkotófolyamat a tervezéstől az alkotások megépítéséig tart majd.

Hirdetés