Ferencvárosi Önkormányzat pályázatán díjnyertes emlékművet a Boráros tér mára használaton kívüli kikötési pontjába tervezték.

Kihirdették Ferencváros Önkormányzata által kiírt pályázat eredményét, amelyen Bernovits Vilma emlékművének megtervezése volt a feladat. A Hartvig Dániel és Kálna Dávid által megalkotott nyertes pályamű – 'Stigma - Bernovits Vilma emlékére' – kilépve az eredeti tervezési helyszínről, talált helyen, minimális beavatkozással él.

Helyszín – Néma tanú

Bernovits Vilmát és elhurcolt társait a Dunába lőtték. A folyó szépsége e történelmi kontextusban párosul a megbocsáthatatlannal. A parton állva a csontvelőnkben érezzük a múltat. Mesél a néma tanú. A Gizella sétányon épült magas dunai partfal tömör vasbeton mellvédjét kikötési pontok létesítése céljából utólag áttörték, a kivágott szakaszokat a Dunába döntötték. Alacsony vízállás esetén ma is láthatóak a folyómederben. 
Az emlékmű a Boráros tér mára használaton kívüli kikötési pontjába, a tömör mellvéd megszakadásába tervezett.

Idő & Matéria

Új bronzkorlát jelzi szelíden a beavatkozás helyét. A partfal peremén, a burkolat síkjába 94 x 77 x 23 cm befoglaló méretű vastömb épül.  A tömbön felirat, emlék:

Bernovits Vilma (1901-1944)
keresztény hitoktató, embermentő emlékére,
akit zsidó embertársainak nyújtott áldozatos
segítségéért a nyilasok 1944. december 27-én a
Szociális Testvérek Társaságának Bokréta utcai
nőotthonából hurcoltak el és lőttek a Dunába.

Az idő múlásával a kezeletlen vastömb pusztul, a nemesfém felirat egyre hangsúlyosabb rajzolatú. Az időben lejátszódó folyamat a Duna szemszögéből nézve ellentéte a sétány halk, bensőséges találkozásának. A megfolyó rozsda hangos kiáltás, stigma a pesti oldalon.

'Hitedből forrás, emlékedből áldás'

Az emlékhely adta keretrendszerből kilépve a kiírónak javasoljuk a hatalom ellen kiállt nőkért való tettszerű megemlékezés további alternatív formáit. Bernovits Vilma szellemiségében, támogatásokkal és erős karitatív jelenléttel.

Tervezők: Hartvig Dániel, Kálna Dávid

Tipográfia: Zajacz Judit

Szöveggondozás, vers: Tóth Réka Ágnes

Forrás: Sajtóinformáció
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nők az Építészetben | Csillag Katalin, a 3h vezető építésze

Nők az Építészetben | Csillag Katalin, a 3h vezető építésze

„A figyelemfelkeltés egyik lehetséges eszköze a jelállítás”

Az emlékezés szótlan helyei

Az emlékezés szótlan helyei

Készül a Hetedik Műterem budapesti gettónak szentelt emlékműve – a burkolatba rejtett jelek állítanak emléket a gettó hajdani határainak

A névre vetülő fénysugár teszi élővé az emlékezést

A névre vetülő fénysugár teszi élővé az emlékezést

Átadták az Egri I. Világháborús Emlékművet az Eger-patak mentén.

Hirdetés