Hirdetés

Az emlékmű Földes László Ybl-díjas építész és csapata tervei alapján valósult meg.

A Hableány sétahajó tragédiájának második évfordulója alkalmából felavatták a baleset áldozatainak emlékművét hétfőn Budapesten, a szerencsétlenség helyszínén, a Margit híd pesti hídfőjénél. Az emlékmű Földes László Ybl-díjas építész és csapata tervei alapján valósult meg.

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A megemlékezésen Csö Csong Mun, a Koreai Köztársaság külügyminiszter-helyettese köszönetet mondott a magyar kormánynak, a hatóságoknak, a magyar népnek, hogy mindent megtettek az áldozatok megmentéséért, felkutatásáért. A politikus hangsúlyozta: az áldozatok családtagjainak különösen fájdalmas, hogy a világjárvány miatt az elmúlt időszakban nem kereshették fel a tragédia helyszínét.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében úgy vélekedett: a közös baj nemhogy nem törte meg, hanem tovább mélyítette, barátsággá érlelte a koreai és a magyar nép kapcsolatát. Hozzátette, hogy egész Magyarországot megrendítette a hajóbaleset, amelynek során 28 életet nyeltek el a Duna habjai. Emberfeletti erőfeszítést tettek mindazok, akik részt vettek a mentésben és az áldozatok felkutatásában.

Az emlékmű Földes László Ybl-díjas építész és csapata tervei alapján született meg. Két, eltérő méretű sötétszürke gránittömbből áll, melyek a két ütköző hajót szimbolizálják. Az hosszabbikra, egy több mint 7 méter hosszú és másfél-két méter magas szürke tömbre rávésték a baleset valamennyi áldozatának nevét, melyeket külön-külön egy-egy spotlámpa világít meg. 

Design: Földes László; Jong-Ruhl Hahn, Korea;
Team: Türk Orsolya építész; Haász Ferenc világítástechnika; Németi Ferenc, elektromos terv; Juhász Gábor, közmű tervek; V. Nagy Zoltán, statika; Sándor Tamás, környezetterv
Kőmunkák: Erdős Zoltán, Erdős Gránit Kft
Világítótestek: Jánosi András, Gergely Péter, LumoConcept Kft.
Kivitelezés: Szász Balázs, Penta Kft.
   
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A névre vetülő fénysugár teszi élővé az emlékezést

A névre vetülő fénysugár teszi élővé az emlékezést

Átadták az Egri I. Világháborús Emlékművet az Eger-patak mentén.

Elhallgatva – Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete

Elhallgatva – Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete

Az emlékműpályázat legjobb helyezést elért tervei.

Felavatták a Hableány áldozatainak emlékművét

Felavatták a Hableány áldozatainak emlékművét

Az emlékmű Földes László Ybl-díjas építész és csapata tervei alapján valósult meg.

Hirdetés