20 országból 200 alkotó munkái lesznek láthatók

Május 10-től különleges, jubileumi design- és összművészeti rendezvénysorozattal jelentkeznek a szervezők, Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás a Kiscelli Múzeumban. A Határtalan design válogatásában 20 ország közel 200 alkotójának munkái lesznek láthatók, reprezentatív olasz, osztrák és szlovák fókusszal, de nem marad el a nemzetközi kortárs ékszer szekció sem, sőt, a projekt történetéhez kapcsolódó retrospektív anyagot is láthat a közönség. 

Az intézményi háttér nélkül szervezett kiállítás és programsorozat két évtized alatt – kurátorai, Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textilművész munkájának köszönhetően – a régió egyik legjelentősebb design- és immár összművészeti kiállítás- és rendezvénysorozatává vált. A szervezők a designt tág fogalmi mezőbe helyezik, amelynek fókuszában a különböző régiók, kultúrák közötti párbeszéd, a kreativitás és az innováció áll, összekapcsolva a tárgy- és a formatervezést, a vizuális művészeteket, az előadó-művészetet és a képzőművészetet. A 20. Határtalan design az ünnepi alkalomnak megfelelően összefoglaló tárlat, amely több tematikus egységből épül fel. Ennek része egy visszatekintő válogatás az elmúlt húsz év darabjaiból.

Alejandro Blasco Gandia


2024-ben olasz, osztrák, szlovák designegek és egyetemi hallgatók munkái kerülnek a középpontba. A szelekcióban Achille Castiglioni ikonikus darabjai mellett többek között bemutatkoznak az Achille Castiglioni Foundation, az IED Milano Jewellery Department, jelentős muranói üvegtárgyakat kínáló márkák, valamint az Universität für angewandte Kunst Wien, az Universität Mozarteum Salzburg és a VŠVU / AFAD The Academy of Fine Arts and Design, Bratislava hallgatóinak munkái.

A válogatásban meghatározó tervezők és márkák ikonikus darabjai is helyet kapnak. A legfiatalabb generációt pedig több mint tíz jelentős művészeti és designegyetem hallgatóinak munkáin keresztül ismerhetik meg az érdeklődők. Nem maradhatnak ki a design társadalmi hasznosságát hangsúlyozó, a felelős gondolkodás mentén született projektek, és a megvalósítás sokféleségét tükröző tárgyakból is széles merítéssel találkozhatnak a látogatók. Egyedi darabok, tárgy- és anyagkísérletek, a design és a képzőművészet határán elhelyezkedő alkotások, prototípusok, kis szériában készülő és sorozatban gyártott termékek is érkeznek Budapestre. 

Oskar Zieita


A rendkívül népszerű kortárs ékszer szekció idén kiemelt szerepet kap, több mint 100 darabos válogatást láthat majd a közönség meghatározó nemzetközi alkotók munkáiból, magyar ötvösök alkotásaiból, sőt, több egyetem hallgatóinak ékszerei is helyet kapnak. A Szigeti Szilvia textiltervező által tíz éve életre hívott TEXHIBITON-projekt a tervezők és a gyártók együttműködését segíti, idén az utóbbi évek fejlesztéseiből mutat be egy szűk válogatást. A Határtalan design – Reflexiók című, 2023 őszén a FUGA Budapesti Építészeti Központban rendezett nemzetközi hangzótárgy-kiállítás reprezentatív darabjai sem maradnak ki az összefoglaló anyagból. Az összművészetiség jegyében különálló egységként jelenik meg a salzburgi Mozarteum Spot On MozART című, Mozart zenéjére épülő projektsorozata. 

A kiállításhoz május 10-én nemzetközi szimpózium kapcsolódik, amelyet személyesen és az online térben is követhetnek az érdeklődők. Emellett rendszeres tárlatvezetések, kortárs és komolyzenei koncertek és performance-ok is gazdagítják a programot.

Dila Demircan Özer & Nazgol Sobhani
 

Határtalan design / Design without borders  | Web | Facebook | Instagram
Cseh, dán, észt, finn, francia, görög, holland, iráni, lengyel, magyar, mexikói, német, norvég, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, szlovák, szlovén, svájci, török, ukrán bútor-, textil-, forma- és ékszertervezők, képzőművészek kiállítása és kortárs táncosok, valamint kortárs és komolyzenészek rendezvénysorozata
Helyszín: Kiscelli Múzeum, 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.
Időpont: 2024. május 10. – június 23.


Alvaro Catalán de Ocón & Francesco Faccin


Forrás: sajtóanyag 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mesteriskola 1953-2023 – kiállítás a FUGA-ban

Mesteriskola 1953-2023 – kiállítás a FUGA-ban

Hetven éves a rangos posztgraduális építészképzés.

Hetven év kétszáznegyven oldalon | FŐMTERV 70

Hetven év kétszáznegyven oldalon | FŐMTERV 70

A FŐMTERV 70 évét összefoglaló jubileumi kiadványt a VAN stúdió tervezte.

Tervezz logót a MÉSZ-nek!

Tervezz logót a MÉSZ-nek!

A pályaművek benyújtásának határideje 2022. január 31.

Hirdetés