Hirdetés

Majd meglátom

A napfénnyel űz izgalmas játékot a Gazebo.

Az isztambuli-zürichi After Apricots dizájnercég és a Bach Mühle Fuchs, az architektúra társadalomformáló szerepét kutató svájci építésziroda az Annecy Paysages 2021 eseményre tervezte meg filagóriáját. Az önmagában is művészi értéket képviselő pavilon külön érdekessége, hogy nyílásai kivágott képekre bontják fel a mögötte látható tájat – ez a látvány pedig a Nap járása nyomán percről-percre, óráról-órára változik.

 

 

Az Annecy-tó szélén felállított, prizma szerkezetű, modern alkotás a környéken elhelyezett hagyományos installációkkal megegyező céllal készült. A találóan Gazebo-nak (jelentése kilátó, mozaikszóként pedig gaze + ebo = meglátom) elnevezett projekt is az annecy-i látványosságok körét hivatott bővíteni – de nemcsak a klasszikus értelemben. A Gazebo megtöri a panorámát, az oldalain lévő kivágások pedig pixelekre bontják a mögöttük látható tájat. Általuk a látogató a szó szoros értelmében mást, valami szokatlan, egyedi képet láthat meg Annecy-ból.

 

 

A mű nemcsak többet mutat a megszokott táj képénél, helyspecifikus különlegességgé az teszi, hogy a vékony acéllemez mintázatát a nap pályája alapján alakították ki. A városra, a tóra és annak környezetére láthatnak rá a látogatók a pavilonból, ami egyfajta napóraként is működik: az árnyékok forgásával jelzi az idő múlását. A szerkezet belső falai a nap más és más szakaszaiban szűrő- és vetítőfelületként is működnek.

 

 

Ahogy az égen vándorló Nap fénye átjut a kivágásokon, a fény-árnyék izgalmas, megragadó játéka vetül a szemlélődők elé,. Ez a látvány szinte megunhatatlan, hisz a Nap mozgása állandó, a kép a fény intenzitásával, irányával, szögével és színével  együtt folyamatosan változik. Ha eközben helyzetet is vált a néző, szinte végtelen számú nézőpontba helyezheti a pillanatnyi varázst. Ezzel pedig el is éri célját az After Apricots és a Bach Mühle Fuchs közös műve: Annecy egyedi látványa örökre beleég az emlékezetbe.

 

 

After Apricots | Web | Instagram
Bach Mühle Fuchs
 | Web | Instagram
Annecy Paysages
 | Web | Instagram

 

 

Forrás: ArchDaily

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Majd meglátom

Majd meglátom

A napfénnyel űz izgalmas játékot a Gazebo.

Az intelligens tápszerkiegészítő

Az intelligens tápszerkiegészítő

A Hoito egy kompakt, pár mozdulattal használható gép, amely egy összetett, sokáig tartó folyamatot sűrít magába.

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Színes, kreatív, gazdag jelentéstartománnyal bíró utcabútorok kerültek az Európai Kulturális Főváros címre készülő Veszprém Haszkovó lakótelepére.

Hirdetés