Hirdetés

A Lenovo ThinkPad P53s mintha direkt építészeknek készült volna.

Minden laptoptól sokat várunk el, miután a fél életünket a társaságában töltjük, az építészek és a designerek elvárásai ugyanakkor sok tekintetben még komolyabbak. A Lenovo tudatosan fejleszt erős és strapabíró gépeket profiknak a ThinkPad sorozatban, ahol garantáltan megtaláljuk az építkezésre kivihető, látványtervezésre tökéletes, erős szoftveres támogatással bíró eszközt.

Kezdjük talán egy könnyedebb, de egyáltalán nem mellékes tulajdonsággal: a terhelhetőség nem csak műszaki paraméterekre vonatkozhat a laptopoknál. Az alábbi videóban változatos gyötrelmeknek tettek ki egy ThinkPad gépet, az pedig derekasan állta a sarat, szinte szó szerint:

Mit is jelent ez? Nyilván tudjuk, hogy egy laptop nem váza, nem homokozólapát és nem is vágódeszka. Viszont a fenti tények ismeretében sokkal nyugodtabban viszünk magunkkal ThinkPadet egy építési területre, kevésbé aggódunk az állandó por és a rezgések miatt. Ráadásul az eszköz más – hasonlóan fontos – vonatkozásban is strapabíró: a Technology Business Research 2019-es PC-megbízhatósági tanulmányában megállapította, hogy az adott szegmens mezőnyében a Lenovo munkaállomások javítási aránya a legalacsonyabb.

Ennek anyagi előnyei is vannak, mégis fontosabb a megbízhatóság, és az a megnyugtató tudat, hogy a laptopunk minden körülmények közt szolgálatra kész.

Az energetikától a mesterséges intelligenciáig

A fenti tulajdonságok együttes jelenléte elengedhetetlen számos iparágban. Az egyik legismertebb példa a Lenovo és az Aston Martin együttműködése, de a ThinkPad jelen van többek között az energetikai szektorban, a gyógyászatban, pénzügyi területen, a mesterséges intelligencia kutatásban – és a mérnöki tervezésben is.

Ehhez az egyik kulcs a P-sorozat tagjainál az ISV-tanúsítás, ami biztosítja a szoftverek és hardverek kompatibilitását, a megbízhatóságot és a teljesítmény optimalizálását. Ez utóbbit a Performance Tuner alkalmazás is segíti. Az ISV-tanúsítás részeként számos mérnöki- és tervezőprogram is rendelkezésre áll, amelyekről itt tájékozódhatsz bővebben.

Nem luxus: alapfeltétel

Márpedig az erős, megbízható, jogtiszta hardveres és szoftveres háttér ma már inkább számít alapnak, mint luxusnak. A koronavírus-járvány ugyan jelenleg kevésbé ijesztő, mint néhány hete, de ne felejtsük el, hogy még mindig nincs oltóanyag, és reális esély van arra is, hogy újra karanténba kerülünk. Ne legyen így, de a legutóbbi karantén tapasztalatai már biztosan velünk maradnak.

A karanténban drámaian felértékelődött a teljes értékű távmunka, a hálózati együttműködés szerepe. Az építőipari szereplők közt konszenzus alakult ki arról, hogy végleg lemarad, aki nem tett szert plusz tudásra az elmúlt hónapokban vagy a megszerzett plusz tudást nem alkalmazza mostantól folyamatosan.

BIM-tervezésArchiCAD távmunkában? Projektalapú közös tervezés úgy, hogy közben mindenki maradhat a saját megszokott tervező-szoftverében? Könnyű belátni, hogy ha mindez egyszerűsíti, gyorsítja, gazdaságosabbá és hatékonyabbá teszi a komplex tervezési folyamatokat, akkor semmi szükség karanténra, hogy a használatuk általánossá váljon, és ezt a hazai építőipar legjelentősebb szereplői is megerősítik.

Korlátok nélkül

 

Ám miután a megbízhatóság és a teherbírás valóban kulcsfontosságú elemeiről már bőven beszéltünk, ne feledkezzünk meg a szintén elengedhetetlen teljesítményről sem! Nézzük, e téren mit tud a P53s:

  • Az 15,6 colos 4K UHD kijelző, Dolby Vision™ magas dinamikatartománnyal, megnövelt fényerővel és kibővített kontrasztaránnyal biztosítja, hogy a nagy műgonddal elkészített látványtervek minden körülmények között jól érvényesüljenek.
     
  • Az akár 14 órán át nyüstölhető akksi szinte könyörög azért, hogy mindenhová magaddal vidd, különösen mert a laptop súlya még így sem éri el a két kilót.
     
  • Nincs WiFi az építkezés helyszínén? Van viszont WWAN-opció, amivel bárhol felléphetsz a netre, ahol működik mobiltelefon-hálózat.
     
  • Végül szóljunk a fontosságához mérten időnként nem eléggé hangsúlyozott memóriáról is. Az akár 48 gigás belső memória, és a két terabyte-ra bővíthető SSD-tárhely megnyugtat afelől, hogy nem az ügyfél előtt kell majd helyet keresgélni a látványtervek újabb verzióinak.

A fentiek akkor is meggyőzőek, ha „csak” nyers műszaki adatokként értelmezzük őket, ám ezen túl a Lenovo mellett szól az is, hogy egy ismert, kipróbált, bevált márka, amely az alap garancián túl komoly support-hálózatot tart fenn. Az idő pénz, valószínűleg felesleges tovább keresgélned, a leendő új kollégád épp most tette le a névjegyét.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lenovo ThinkPad mobil munkaállomások növelik a KÉSZ Csoport teljesítményét (X)

Lenovo ThinkPad mobil munkaállomások növelik a KÉSZ Csoport teljesítményét (X)

Magyar mérnökök tapasztalata egy technológiai világcég termékeivel.

Lenovo munkaállomások a Studio IN-EX szolgálatában (X)

Lenovo munkaállomások a Studio IN-EX szolgálatában (X)

Egy magyar tervezőiroda és egy technológiai világcég együttműködésének története.

Egyszerűen szép

Egyszerűen szép

Nyaralóépület Zánkán.

Hirdetés