Hirdetés

A lengyel-magyar designkapcsolatok 2000 utáni projektjeit bemutató Steps Ahead kiállítás után a lengyel kultúrát közvetítő Adam Mickiewicz Intézet most két új eseménnyel tér vissza.

A lengyel-magyar designkapcsolatok 2000 utáni projektjeit bemutató Steps Ahead kiállítás után a lengyel kultúrát közvetítő Adam Mickiewicz Intézet most két új eseménnyel tér vissza, ezúttal a Budapest Design Week-re.

Pawel Grobelny neve a kortárs formavilágú, ám környezetével harmonikusan együtt élő kültéri bútorairól híres szerte a világon. Franciaország, Észtország, Belgium és Kína után most úgy tűnik, hamarosan Budapest is büszkélkedhet egyik munkájával.

Az e héten induló budapesti Design Hétre Grobelny az Urbánus prototípusok tárlat kurátoraként érkezik hozzánk, melynek kísérőeseménye lesz az általa tervezett IN SITU mikro-installáció felavatása is. Ezúttal is egy kültéri paddal készül, mely elrendelt funkciója és egy köztéri műalkotás határmezsgyéjén mozog majd minden bizonnyal. Az installáció az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója alatt nyitva tartó, városligeti Ráth György-villa kertjébe lett tervezve, melyet október 5-én, pénteken, 16:00 órakor mutatnak be a közönségnek. 
Az Urbánus prototípusok kiállítás a Lengyel Intézet Andrássy úti kiállítóterében, a Platán Galériában nyílik meg 18:00 órai kezdettel. Ennek keretében a közelmúlt lengyel közterekre tervezett objektumaiból inspirálódhat városunk. Az ötletek között akad olyan, mely rendszerszinten bevezethető egy egész városban, de akadnak konkrét helyek konkrét problematikájára választ nyújtó megoldások is.  Az ötletgazdák szintén széles skálán mozognak, az egészen neves formatervezőkön kívül ugyanis  design szakos diákok munkái is láthatóak lesznek.Ideák születtek kortárs iskolai bútorokra, köztéri jelzésekre, városnéző térképre, vagy akár kortárs madáretetőre. E munkák folyamatába elengedhetetlen volt a legkülönbözőbb területekről érkező specialisták bevonása is: műszaki szakemberek és fizikusokon kívül hangmérnökök, ornitológusok és lengyel egyetemek különböző kutatócsoportjainak segítségét is kikérték.A FISE Galéria ad otthont a másik, Sárga Bögre, Görbe Bögrének keresztelt gyűjteménynek. Kurátora Agnieszka Jacobson-Cielecka design-újságíró, aki többek között a nemrég lezajlott nemzetközi Gdynia Design Napok, de a több európai országban is sikert aratott Unpolished című vándorkiállítás mögött is áll Pawel Grobelny-vel együtt.
Lengyel, cseh, szlovák és magyar tervezők által készített hasonló tárgyakat láthatunk összeállításában, a központi téma pedig e tárgyak színe lesz. A kurátor szerint az árnyalatokat megnevezni talán egyszerű ezeken az alkotásokon, de egymás mellett látva őket már kérdések merülnek fel. Befolyásolja-e a hagyomány és a környezet az egyes országok alkotóit, vagy csupán a beszerezhető anyagok és a legdivatosabb árnyalatok játszanak főszerepet? A közép-európai alkotók válaszai között láthatjuk például a cseh Dechem Studio, Milan Pekař, a magyar Söptei Eszter, vagy a lengyel Maria Jeglińska munkáit.

IN SITU
(by Pawel Grobelny)
Megnyitó október 5-én 16.00 órakor
Iparművészeti Múzeum Ráth György-villája
Budapest, Városligeti fasor 12.
Az esemény a Design Hét Budapest hivatalos programja

URBÁNUS PROTOTÍPUSOK
Lengyel köztér-alakító projektek

Megnyitó október 5-én 18.00 órakor a Platán Galériában
Kurátor: Paweł Grobelny
Az esemény a Design Hét Budapest hivatalos programja 
A kiállítás megtekinthető november 2-ig
Nyitva tartás: hétfő-péntek  / 11.00 – 19.00
Szombaton október 13. / 11.00 – 19.00

SÁRGA BÖGRE, GÖRBE BÖGRE
Megnyitó október 9-én 18.00 órakor
FISE Galéria Kálmán Imre utca 16, 1054 Budapest
Kurátor: Agnieszka Jacobson - Cielecka
A kiállítás szervezője: Adam Mickiewicz Intézet
Társszervező: Stalowa Wola Regionális Múzeuma, FISE Galéria, Lengyel Intézet Budapest
Kiállítók:
Csehország: Dechem Studio, Milan Pekar, Klara Sumova, Roman Sedina,
Vessels Design, Geometr,
Magyarország: Söptei Eszter, Andrási Edina, Kele Sára
Szlovákia: Michaela Bednarova, Simona Janisova, Linda Vikova
Lengyelország: Maria Jeglińska, Monika Patuszyńska, August Studio, Sebastian
Pietkiewicz, Agnieszka Bar, Andrzej Mędrek, Alicja Tyburska, Andrzej Bero

 A projekteket az Adam Mickiewicz Intézet a LENGYELORSZÁG 100 – a lengyel függetlenség visszaszerzésének alkalmából szervezett nemzetközi kulturális program – keretében a Stalowa Wola Regionális Múzeummal, a budapesti Lengyel Intézettel és az Iparművészeti Múzeummal közösen szervezi. 
A projektek az MKiDN támogatásával a többéves NIEPODLEGŁA 2017–2021 program keretében valósultak meg.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eleven Ősz: három nap és megannyi kultúra

Eleven Ősz: három nap és megannyi kultúra

A Bartók Béla Boulevard utcái, közterületei, vendéglátóhelyei, galériái és kreatív műhelyei ismét megtelnek kultúrával.

Egy hónap múlva kezdődik az Off-Biennale Budapest

Egy hónap múlva kezdődik az Off-Biennale Budapest

Öt hét kortárs művészet 2021. április 23 – május 30.

Hirdetés