Az év első felében a Fuga Építészeti Központban bemutatott Steps Ahead c. kiállítás után a lengyel design ősszel visszatér Budapestre. 

Az idei Budapest Design Week keretében két kiállítás és egy köztéren bemutatott installáció is látható lesz. 
 
Októberben az Adam Mickiewicz Intézet a Stalowa Wola Regionális Múzeummal és a budapesti Lengyel Intézettel együtt két új, kifejezetten design témájú kiállítást mutat be Budapesten. Az első, Urbánus prototípusok címmel, lengyel városok köztereire tervezett ipari és társadalmi indíttatású projekteket mutat be. A kiállítást egy installáció is kíséri, melyet Paweł Grobelny lengyel designer a Ráth György-villa kertjébe tervezett. A második kiállítás Sárga bögre, görbe bögre címmel a régió színbéli identitásának a meghatározására tett kísérlet, amely során egyes cseh, lengyel, szlovák és magyar tervezők színválasztásait elemezzük.


 
A kis projektek megváltoztathatják a minket körülvevő világot – erről győződhetnek meg az Urbánus prototípusok című kiállítás látogatói a budapesti Platán Galériában.
A kiállítás a Budapest Design Week keretében 2018. október 5. és november 2. között tekinthető meg. A budapesti kiállításon a látogatók lengyel közterekre tervezett projekteket nézhetnek meg. A tervezők projektjeinek egy része tisztán ipari jellegű (pl. utcai bútorok), mások azonban a közterek felhasználóinak konkrét rétegeit célozzák meg társadalmi projektjeikkel. A projektek egy része az egész városban bevezethető rendszerszintű megoldásokat kínálnak, mások konkrét helyek konkrét problémáira adnak választ.

A kiállításon többek között iskolabútor tervek (Osztály a szabad ég alatt című projekt); ötletes költetőládák; a legkisebb zajszennyezettséggel rendelkező helyeket bemutató alternatív városnéző térkép (Csend című projekt); vagy városi könyöklők lesznek láthatók. Az Urbánus prototípusok című kiállításon bemutatott művek szerzői között tapasztalt lengyel formatervezőket és design szakos diákokat egyaránt találunk. Kiemelendő azonban a projektek interdiszciplináris jellege. A közterekre készülő projektek tervezésekor elengedhetetlen más, nem a formatervezés területéről érkező szakemberek bevonása is. A kiállításon bemutatott tervek műszaki szakemberekkel, fizikusokkal, hangmérnökökkel, ornitológusokkal és a lengyel egyetemek kutatócsoportjaival együtt készültek. Közös nevezőjük, hogy az urbánus tér egy-egy egyedi szükségletére reflektálnak, és mikro-beavatkozásokkal kísérlik meg a tér élhetőbbé tételét.
 
A kiállítást  az Iparművészeti Múzeumnak ideiglenesen otthont adó Ráth György-villa kertjébe tervezett IN SITU című mikro-installáció kíséri. Paweł Grobelny műve egy hagyományosnak nem nevezhető pad terve, ami egy használati eszköz (pad) és egy szobor, installáció határmezsgyéjén mozog.
 
Az Urbánus prototípusok című kiállítás kurátora és a mikro-installáció alkotója Paweł Grobelny, az egyik legelismertebb lengyel formatervező, aki a poznańi Képzőművészeti Egyetemen, valamint a párizsi és lyoni Ecole Nationale des Beaux-Arts főiskolákon végzett. Kreatív ötletei között belsőépítészeti tervek, bútorok és közterek is megtalálhatók.
 
A kiállítás és az installáció szervezője: Adam Mickiewicz Intézet
A kiállítás kurátora és az installáció alkotója: Paweł Grobelny
Társszervező: Stalowa Wola Regionális Múzeuma, Lengyel Intézet Budapest, Iparművészeti Múzeum / Ráth György-villája
 
A Budapest Design Week során bemutatott másik kiállítás címe egy nyelvtörő: Sárga bögre, görbe bögre. A kiállítás kurátora, Agnieszka Jacobson-Cielecka arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon kiemelhető-e egy, a régió országaira jellemző szín, melyet a cseh, szlovák, magyar vagy lengyel tervezők előszeretettel választanak projektjeikben? A kiállítás kísérletet tesz Lengyelország és a szomszédos országok színbeli identitásának megállapítására. A kiállításon a cseh, lengyel, szlovák és magyar tervezők által hasonló tárgyakhoz választott színeket elemzik: vázák és textíliák színeit vizsgálják. Az összegyűjtött tárgyak alapján olyan színösszetételek keletkeznek - rózsaszín és égszínkék, zöld és sárga -, melyek Csehországból, Szlovákiából, Magyarországról és Lengyelországból származó projekteken tűnnek fel.
 
A kurátor szerint „(k)önnyű megnevezni az egyes színeket: zöld, kék, piros. Egymás mellett azonban már nem olyan egyértelműek, egy nyelvéé válnak. A tervezők, amikor a színválasztásaikról kérdezik őket, leggyakrabban megvonják a vállaikat. Azt szokták mondani, hogy azt választják, ami divatos, vagy könnyen eladható. De ennél többről van szó”. Ezért a kiállításon, ahelyett, hogy magára a színválasztásra koncentrálna, az országokra összpontosít és hozzáteszi „Az, ahogyan a színeket látjuk és ahogyan használjuk, sok tényezőtől függ. A fény és a környezet. A föld és az ég, a város és a természet. A hagyományosan használt anyagok és azok az összetételek, amikhez már hozzászoktunk. Fontos a kontextus, mely ebben a régióban a kommunizmus szürke esztétikájának bélyegét hordozza. A tervezők mégsem a hagyományból vagy a természetből merítenek. Az elérhető anyagokat és a divatos színeket választják.” A kiállítás október 9 - 19 tekinthető meg a Fise Galériában Budapesten, majd október 25 - 29 a prágai Designblok keretében.

A kiállításon cseh (Dechem Studio, Milan Pekar, Klara Sumova, Roman Sedina, Vessels Design, Geometr), magyar (Söptei Eszter, Andrási Edina, Kele Sára), szlovák (Michaela Bednarova, Simona Janisova, Linda Vikova) és lengyel (Maria Jeglińska, Monika Patuszyńska, August Studio, Sebastian Pietkiewicz, Agnieszka Bar, Andrzej Mędrek, Alicja Tyburska, Andrzej Bero) designerek vesznek részt.


 
A kiállítás szervezője: Adam Mickiewicz Intézet
Kurátor: Agnieszka Jacobson - Cielecka
Társszervező: Stalowa Wola Regionális Múzeuma, Fise Galéria, Lengyel Intézet Budapest
További információk: www.culture.pl
 
Az események az Adam Mickiewicz Intézet által koordinált LENGYELORSZÁG 100 nemzetközi kulturális program részét képezik, mely a többéves NIEPODLEGŁA 2017–2021 program keretében valósul meg. A LENGYELORSZÁG 100 az elmúlt száz év legfontosabb lengyel kulturális eredményeit mutatja be, melyek szüntelenül inspirálják alkotók és befogadók ezreit világszerte.
 
Létrejött a többéves NIEPODLEGŁA 2017–2021 program keretében a Lengyel Köztársaság Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma támogatásával.
 
Adam Mickiewicz Intézet: a lengyel design népszerűsítése a világon
 
Az állami kulturális intézményként működő Adam Mickiewicz Intézet feladata Lengyelország és a lengyel kultúra népszerűsítése külföldön. A kiváló minőségű zene, művészet vagy design kezdeményezések és események bemutatásával az Adam Mickiewicz Intézet célja, hogy közelebb hozza a kortárs magyar kultúrát a külföldi közönség számára.
A Culture.pl portál egy naponta frissülő információs portál, ami lengyel kultúrát bemutató a legizgalmasabb eseményekről tájékoztat. A portál a lengyel kultúrára vonatkozó tudás legnagyobb és legsokoldalúbb forrása. A portálon a designnak egy külön menüpontot is szenteltünk, itt mutatjuk be a modern lengyel designban megjelenő legújabb trendeket és a lengyel tervezők friss munkáit, legyen szó fiatal és feltörekvő művészekről, vagy tapasztalt és a világon is elismert tervezőkről.  
 
A lengyel formatervezés széleskörű, világszintű népszerűsítése az Adam Mickiewicz Intézet operációs prioritásai között szerepel. A design a kortárs lengyel kultúra és a lengyel kreativitás bemutatásának platformjául szolgál. Sikerünk kulcsa az olyan ismert partnerekkel való hatékony együttműködés, mint a Ventura Lambrate (Milan), London Design Festival, Maison&Objet (Párizs), Paris Design Week, DW! Sao Paulo Design Weekend, Inno Design Tech Expo (Hongkong), Business of Design Week (Hongkong), Istanbul Design Biennale, International Furniture Fair Singapore, Design Trade Copenhagen, International Contemporary Furniture Fair (New York), Wanted Design (New York), Stockholm Furniture and Light Fair, What Design Can Do! (Amsterdam), Dutch Design Week (Eindhoven), London Design Biennale és a Wallpaper*.
 
forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A legvörösebb vörös | CSR X Murakami

A legvörösebb vörös | CSR X Murakami

Cserbik Rita és Patrick Murakami festőművészek közös kiállítása a Klauzál6 Projekt Galériában.

Kádár-kocka | Felforgató művészi reakciók

Kádár-kocka | Felforgató művészi reakciók

Birkás Ákos és Rajk László kiállítása

Az Északi-fény Újbudára költözött (X)

Az Északi-fény Újbudára költözött (X)

Az Allee belsőépítészeti látványelemekkel díszítette tereit.

Hirdetés