Kortárs, szabad, játékos – képzőművészet az M3 metróban.

A Dózsa György úti metróállomáson két új alkotás látható. Egy fiatal képzőművész, Labrosse Dániel rajzfilmek ihlette egyedi karakterei finom iróniával utalnak a hétköznapi közlekedésre és a felújításra.


A művészeti projekt a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóság és a STRABAG Építőipari Zrt., mint kivitelező együttműködésével valósult meg. A nemzetközi STRABAG Kunstforum 2009 óta elkötelezett a festészet, illetve az egyedi grafika területén alkotó, negyven évnél fiatalabb művészek támogatásában Magyarországon. Az M3 metrófelújítás kapcsán létrejövő alkotások elkészítésére Labrosse Dánielt kérték fel a szervezet művészeti szakértői.
 

A Budapesti születésű, autodidakta francia-magyar képzőművész, illusztrátor és animátor alkotásaiban sokféle technikát alkalmaz, gyakran kísérletezik és fedezi fel a régi és új vizuális lehetőségeket, beleértve a street-artot, a polimert, a tollat és tust, az akrilt, az olajat, a gouache-t, a digitális illusztrációt, a filmet és a hagyományos animációt. Vizuális stílusát nagyrészt a képregények, rajzfilmek és olyan művészek inspirálták, mint Keith Haring, Hieronymus Bosch, David Shrigley, Charlotte Salomon és Jean-Michel Basquiat.

Bár Labrosse épp a Dózsa György út környékén lakik, ez egy véletlen egybeesés, hogy pont ezen a metróállomáson láthatók alkotásai. És hogy mi az, amiből ezúttal ihletett merített?

Elmondása szerint az emberek egyedi tulajdonságai, furcsaságai foglalkoztatják, Budapest tömegközlekedésében pedig különféle emberek találkoznak, ami inspiráló volt számára. Képein egyszerre ábrázolja az utazást, a felújítást egy átlagos hétköznapon, nem átlagos figurákkal, mindezt színekkel és humorral fűszerezve.

A projekt célja, hogy a metrófelújítást alkotások révén is közelebb hozza az utazóközönséghez. A művészeti alkotások közösségi térben, metróállomáson való megjelenése mindenki számára elérhetővé és bármikor élvezhetővé teszi a képzőművészetet, kiszabadítva a kiállító terek keretei közül.

Jelenleg utólagos akadálymentesítés zajlik a Dózsa György úti metróállomáson, a munkaterületet elhatároló felületen helyezték el a nagyméretű alkotásokat az utastérben.
 

Labrosse Dániel | Web | Facebook | Instagram

 

Még több fotóért katt a képgalériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Hátra kell lépni”

„Hátra kell lépni”

Beszélgetés Kozma Dániel tervezőgrafikussal.

Labrosse-karakterek a Dózsa György úti metróállomáson

Labrosse-karakterek a Dózsa György úti metróállomáson

Kortárs, szabad, játékos – képzőművészet az M3 metróban.

Kék túra Budapest alatt

Kék túra Budapest alatt

Hat kilométeres túrával járható be a felújítás alatt álló M3-as metróvonal.

Hirdetés