Felső Boróka építész-grafikus printje limitált példányszámban érhető el.

Különleges rizoplakáttal bővül a HYPEANDHYPER termékkínálata. A budapesti székhelyű online design- és életmód magazin tartalmaival, illetve saját fejlesztésű tárgykollekcióival a kelet-európai identitásban rejlő cool faktorra hívja fel a figyelmet. A HYPEANDHYPER ezúttal Felső Boróka építész-grafikussal működött együtt, aki megtervezte számukra az Újpalotai Víztoronyházat ábrázoló plakátot. A print limitált példányszámban már elérhető a HYPEANDHYPER webshopjában!

A HYPEANDHYPER április elején felhívást intézett olvasóihoz: segítsenek eldönteni, melyik budapesti modern épület kerüljön a legújabb HYPE-plakátra. A közönségszavazásban öt épület szállt versenybe egymással: a Déli pályaudvar, az Újpesti Ady Endre Művelődési Központ, az OKISZ-székház, az Újpalotai Víztoronyház, a Planetárium. Ezek közös nevezője az Othernity projekt, amely a modern épített örökség kulturális értékeire hívja fel a városlakók figyelmét (a hamarosan induló 17. Velencei Építészeti Biennálén bemutatkozó Magyar Pavilonban tizenkét budapesti modern épület múltját, jelenét és jövőjét ismerhetjük meg). Az épületekhez a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) által szervezett túrák alkalmával kerülhettek közelebb az érdeklődők – mind az öt túráról beszámoló is készült a HYPEANDHYPER tolmácsolásában. Hogy mennyire aktuális építészeti örökségünk megőrzése, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az ötös listából talán legkevésbé ismert újpesti művelődési központot azóta lebontották: sajnos mára már csak hűlt helyét találjuk Ferencz István épületének.

A közönség döntése értelmében végül az Újpalotai Víztoronyház győzedelmeskedett, így Felső Boróka az eredményhirdetés másnapján hozzá is látott a grafika elkészítéséhez.

„Nagyon boldog voltam, amikor a HYPEANDHYPER megkeresett az ötlettel – megtiszteltetés számomra, hogy együttműködhetek egy ilyen szuper csapattal. Régóta követem őket a közösségi felületeken, és talán azt is mondhatom, hogy egy álmom vált valóra azzal, hogy grafikát készíthetek nekik” – meséli Boróka.

A bajai származású építész-grafikus korábban Virág Csaba és Lestyán Ernő több épületét is megrajzolta már, legutóbb pedig az ikonikus LOTTÓ-Házakról készült rizográf nyomat. Boróka arról is mesél, milyen kötődése van a nyertes Víztoronyházhoz, illetve hogyan zajlott a grafikai tervezés:

„Én még a Víztoronyház közelében sem voltam, de ez ebben az esetben abszolút nem jelentett problémát, mert volt megfelelő mennyiségű és minőségű fotó, tervdokumentációs anyag az interneten – ezek segítségével el tudtam készíteni a grafikát. Először mindig összegyűjtöm a rendelkezésre álló képeket, majd azok alapján rajzolom meg Illustratorban az épületeket. A Google Street View is segít, de általában kimegyek a helyszínre is, hogy legyen személyes tapasztalásom.

A Víztoronyháznál az épület magassága annak legfontosabb karaktere, így egyértelmű volt, hogy ezt emelem ki, a teljes épületet – földszinttől a legfelső szintig – ábrázolom, és hagyok körülötte üres hátteret, hogy még inkább rájátsszak a ház karakterére. Végül egy komplementeres színösszeállítású környezettel emeltem ki a szürkeárnyalatos épületet.”

Boróka titkon a sokak által szeretett OKISZ-székháznak szurkolt, nagyon élvezetes volt számára a toronyház megrajzolása is. Íme a csodás végeredmény!

Az Újpalotai Víztoronyházat ábrázoló printek csak és kizárólag a HYPEANDHYPER webshopjában érhetők el, A3-as méretben, limitált példányszámban. A sorszámozott plakátokra érdemes minél előbb lecsapni, amíg a készlet tart.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A „Kékes” pulcsitól a csodás papírkollázsokig

A „Kékes” pulcsitól a csodás papírkollázsokig

Magyar tervezők a Telep Galériában.

„Az építészet mindenkié”

„Az építészet mindenkié”

Felső Boróka építész-grafikus a 70-es évek épületeit bemutató új sorozatának elindításával is azon dolgozik, hogy közelebb hozza az emberekhez az építészeti örökségünk néha rejtve maradó értékeit.

Különleges rizoplakát az Újpalotai Víztoronyházról

Különleges rizoplakát az Újpalotai Víztoronyházról

Felső Boróka építész-grafikus printje limitált példányszámban érhető el.

Hirdetés