Felső Boróka építész-grafikus printje limitált példányszámban érhető el.

Különleges rizoplakáttal bővül a HYPEANDHYPER termékkínálata. A budapesti székhelyű online design- és életmód magazin tartalmaival, illetve saját fejlesztésű tárgykollekcióival a kelet-európai identitásban rejlő cool faktorra hívja fel a figyelmet. A HYPEANDHYPER ezúttal Felső Boróka építész-grafikussal működött együtt, aki megtervezte számukra az Újpalotai Víztoronyházat ábrázoló plakátot. A print limitált példányszámban már elérhető a HYPEANDHYPER webshopjában!

A HYPEANDHYPER április elején felhívást intézett olvasóihoz: segítsenek eldönteni, melyik budapesti modern épület kerüljön a legújabb HYPE-plakátra. A közönségszavazásban öt épület szállt versenybe egymással: a Déli pályaudvar, az Újpesti Ady Endre Művelődési Központ, az OKISZ-székház, az Újpalotai Víztoronyház, a Planetárium. Ezek közös nevezője az Othernity projekt, amely a modern épített örökség kulturális értékeire hívja fel a városlakók figyelmét (a hamarosan induló 17. Velencei Építészeti Biennálén bemutatkozó Magyar Pavilonban tizenkét budapesti modern épület múltját, jelenét és jövőjét ismerhetjük meg). Az épületekhez a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) által szervezett túrák alkalmával kerülhettek közelebb az érdeklődők – mind az öt túráról beszámoló is készült a HYPEANDHYPER tolmácsolásában. Hogy mennyire aktuális építészeti örökségünk megőrzése, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az ötös listából talán legkevésbé ismert újpesti művelődési központot azóta lebontották: sajnos mára már csak hűlt helyét találjuk Ferencz István épületének.

A közönség döntése értelmében végül az Újpalotai Víztoronyház győzedelmeskedett, így Felső Boróka az eredményhirdetés másnapján hozzá is látott a grafika elkészítéséhez.

„Nagyon boldog voltam, amikor a HYPEANDHYPER megkeresett az ötlettel – megtiszteltetés számomra, hogy együttműködhetek egy ilyen szuper csapattal. Régóta követem őket a közösségi felületeken, és talán azt is mondhatom, hogy egy álmom vált valóra azzal, hogy grafikát készíthetek nekik” – meséli Boróka.

A bajai származású építész-grafikus korábban Virág Csaba és Lestyán Ernő több épületét is megrajzolta már, legutóbb pedig az ikonikus LOTTÓ-Házakról készült rizográf nyomat. Boróka arról is mesél, milyen kötődése van a nyertes Víztoronyházhoz, illetve hogyan zajlott a grafikai tervezés:

„Én még a Víztoronyház közelében sem voltam, de ez ebben az esetben abszolút nem jelentett problémát, mert volt megfelelő mennyiségű és minőségű fotó, tervdokumentációs anyag az interneten – ezek segítségével el tudtam készíteni a grafikát. Először mindig összegyűjtöm a rendelkezésre álló képeket, majd azok alapján rajzolom meg Illustratorban az épületeket. A Google Street View is segít, de általában kimegyek a helyszínre is, hogy legyen személyes tapasztalásom.

A Víztoronyháznál az épület magassága annak legfontosabb karaktere, így egyértelmű volt, hogy ezt emelem ki, a teljes épületet – földszinttől a legfelső szintig – ábrázolom, és hagyok körülötte üres hátteret, hogy még inkább rájátsszak a ház karakterére. Végül egy komplementeres színösszeállítású környezettel emeltem ki a szürkeárnyalatos épületet.”

Boróka titkon a sokak által szeretett OKISZ-székháznak szurkolt, nagyon élvezetes volt számára a toronyház megrajzolása is. Íme a csodás végeredmény!

Az Újpalotai Víztoronyházat ábrázoló printek csak és kizárólag a HYPEANDHYPER webshopjában érhetők el, A3-as méretben, limitált példányszámban. A sorszámozott plakátokra érdemes minél előbb lecsapni, amíg a készlet tart.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ajándék-tippek az építészet jegyében

Ajándék-tippek az építészet jegyében

Kockaház kifestő, MTA Kutatóház risonyomat, Bauhaus szemüvegkeret, könyv a franciaudvaros bérházakról, betonból készült építőjáték és panelházakat mintázó csomagolópapír – nem is kérdés: ajándékozz építészetet!

A „Kékes” pulcsitól a csodás papírkollázsokig

A „Kékes” pulcsitól a csodás papírkollázsokig

Magyar tervezők a Telep Galériában.

„Az építészet mindenkié”

„Az építészet mindenkié”

Felső Boróka építész-grafikus a 70-es évek épületeit bemutató új sorozatának elindításával is azon dolgozik, hogy közelebb hozza az emberekhez az építészeti örökségünk néha rejtve maradó értékeit.

Hirdetés