SPATIAL CUTS VOL.3.  – LAS címmel a Kahan Art Space-ben.

Augusztus 24-29. között a budapesti Kahan Art Space-ben lesz látható Kőszeghy Flóra építész-képzőművész SPATIAL CUTS VOL.3. – LAS című, festményekből és térbeli installációkból álló kiállítása. A kiállítás 24-én este 18:00 órakor nyílik.

Kőszeghy Flóra építészként végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán. Képzőművészeti munkái szoros kapcsolatban vannak építészeti hitvallásával. Nagyméretű olajfestményein az építészetből fakadó látásmód a léptéken és a nézőponton, valamint a kompozíciós rend kortárs építészethez köthető gesztusaiban érhető tetten. A különböző területek kölcsönhatása az általa alkotott műtárgyakon mindenhol felfedezhető. Az interdiszciplináris szemlélet gyakorlatilag elmossa a műfaji határokat. 

Kőszeghy Flóra festményei az absztrakció új útjait keresik. A konkrét és az elvont határán lévő, a felismerhetőséggel játszó kompozíciók a néző bevonódásával érik el hatásukat.

Kőszeghy szándéka az építészet és a képzőművészetek határainak felülírása. Ehhez a kép térbeliségén túl a valódi térbeliséggel is kísérletező műveket készít, amiket térbeli vágásoknak nevez.

A Spatial Cuts sorozat első darabja a Massolit kávézó kiállítóterében volt látható 2018 nyarán. Ez egy nagyméretű térbeli installáció volt, egy csavar felnagyított darabjával, melyet a kiállítótér falai kereteztek, vágtak el. Ez a forma még konkrét volt, de a felület megfestésével a művésznő már akkor eljátszott a tárgy életre keltésével, a felületek festményszerű használatával. A sorozat második részében az előzőhöz hasonlóan, egy az építészetből eredeztethető gondolat nyomán, a falakkal történő térbeli vágást illusztrálja Kőszeghy. Az installáció 2019 őszén a Kahan Art Space-ben volt látható OD címmel.

A fal elvágja a felnagyított emberi testet, ezzel a fotóhoz hasonlóan emeli ki, és teszi absztrakttá a valóság egy szeletét. A forma alig felismerhető, de a gesztusok láthatóak. Ezen túlmenően azonban a festményekkel borított szobor a képek terét forgatja át és helyezi a kiállítótérrel kapcsolatban plasztikussá. A mozgás közben feltáruló látványok, valamint a léptékből adódó érzetek egyaránt fontos eszközei annak, ahogyan Kőszeghy a festészetét kiterjeszti a térbe. A sorozat harmadik darabja ismét egy emberi formára utal, csakúgy, mint a LAS című kiállítás képei.

A forma egy Atlasz-darab, aki nem tartja a mennyezetet, hanem elmerül benne. Itt az erők és a terek ellentmondásos viszonyára is utal a művésznő, de a mű mélyebb rétegei a bejárás során tárulnak fel. A léptékből fakadó nyomasztó hangulat, valamint a festett felület antropomorf bőrszerű jellege egyaránt a néző léptékével, érzéseire hat. A LAS cím az Atlas szó vágásából ered, ahogyan a festményeken és az installáción is egy töredéket láthatunk. A LAS című térbeli installáció 2020. szeptember 22-től 27-ig lesz látható Bécsben a Paralell Vienna című képzőművészeti kiállításon. A rendezvény előfutáraként a Kahan Art Space Budapest egy pop-up kiállítás keretében bemutatja Kőszeghy festményeit és a szobor makettjét, illetve egyes darabjait.

Megnyitó:
2020. augusztus 24.
Az esemény Facebook-oldala.

A kiállítás megtekinthető:
2020. augusztus 24-től 29-ig (hétfőtől szombatig 13:00-18:00).

Helyszín:
Kahan Art Space
1072 Budapest, Nagy Diófa utca 34.
facebook/kahanartspace
instagram/evakahanfoundation
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt a Fény Architektúra kiállítás

Megnyílt a Fény Architektúra kiállítás

Két alapvető építészeti elv is megjelenik egy 3D-s gömbmátrixban.

Fókuszban a fürdőszobák
  • 2019-06-14 09:00
  • Deco

Fókuszban a fürdőszobák

Komoly, vicces, modern vagy rusztikus - válogatás a frankfurti ISH kiállítás legjobb fürdőszobáiból.  

A Paradigma Ariadné Bécsbe viszi a kockaházat

A Paradigma Ariadné Bécsbe viszi a kockaházat

A magyar csapat első szóló kiállítása a kockaházat, a magyar építészet elutasított emlékét értelmezi újra.

Hirdetés