Hirdetés

Február 1-jén kezdődik az Európa Kulturális Fővárosa program.

Hirdetés

Február 1-jén ötszáz művész részvételével, hetven produkcióval harminc helyszínen nyitják meg a horvátországi Rijekában (Fiume) az Európa Kulturális Fővárosa programot – jelentette be Vojko Obersnel, a város polgármestere. Rijeka a nyitás napján egyike lesz a „legszórakoztatóbb és a legélénkebb városoknak”, nemcsak Horvátországban, hanem egész Európában. 

Emina Visnic, a Rijeka 2020 projekt szervezője elmondta: a programok már január 31-én elkezdődnek és egész hétvégén tartanak.

A megnyitó napján számos zenés és táncos fellépéssel, performansszal és kiállítással várják az érdeklődőket a Kvarner-öböl partján elterülő város utcáin és terein.

A hivatalos megnyitót délután rendezik a fiumei Horvát Nemzeti Színházban (HNK), ahol az Európai Bizottság képviselője átnyújtja Fiumének az Európai Kulturális Fővárosa plakettjét. Az eseményen számos diplomata, a horvát kormány, valamint a korábbi és a leendő Európa Kulturális Fővárosa címet viselő települések képviselői is jelen lesznek. A megnyitó központi programja a kikötőben zajlik majd. Az „Opera Industriale” című produkciót Dalibor Matanic rendezte, két zeneszerző, Josip Marsic és Zoran Medved műve alapján, amelyet Fran Djurovic hangszerelt. Az előadás hangok, zenék és zajok együttese, amelyet a fény és a sötétség effektjei kísérnek, és amelyhez olyan erős szimbólumokat használnak fel, amelyek Rijekára és Európára jellemzőek. A produkcióban 120 előadóművész vesz részt: táncosok, énekesek és zenészek. Az egyik szerző szerint a zene kamaraművek keveréke, amely hangos és kellemetlen elemeket is tartalmaz. 

Fiumében 2020-ban mintegy 300 kulturális programot és 600 egyéni rendezvényt szerveznek, amelyekben 300 partnerszervezet és művész vesz részt több mint 55 európai és más országból. A programok fő témái, Fiume és a kortárs Európa identitásának összefonódása, a víz, a munka és a migráció. 

A város 140 millió kuna (6,3 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást is kapott az Európai Uniótól különböző épületek és helyszínek felújítására, egyebek között Josip Broz Tito Galeb (Sirály) nevű hajójának múzeummá alakítására. Előkészítés alatt áll továbbá a Frangepánok útján nevű kulturális-turisztikai útvonal projektje is, amelynek keretében 17 Frangepán-kastélyt és három szakrális helyszín újítanak fel a Tengermelléki-fennsíki megyében.

Borítókép: Flickr
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

"Egy univerzális szikra, amely lehet egy könyv, amit kihajtunk, egy korona, és egyfajta terjedés is"

A Hidden Characters tervezői elárulták, hogyan készítették el Veszprém új arculatát.

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Színes, kreatív, gazdag jelentéstartománnyal bíró utcabútorok kerültek az Európai Kulturális Főváros címre készülő Veszprém Haszkovó lakótelepére.

Megvan a Veszprém-Balaton 2023 új arculata

Megvan a Veszprém-Balaton 2023 új arculata

A szakmai zsűri egyhangúlag a Hidden Characters arculati terve mellett döntött.

Hirdetés