Hirdetés

A hétvégén zajlik az első budapesti kirakART fesztivál. 

Bár még üveg mögött, de ismét testközelben a Művészet! Június 4. és 6. között  három napra díszletté változik a város: először rendezi meg Budapesten a kirakART kortárs előadó-művészeti hétvégét öt független befogadóhely: a Bethlen Téri Színház, Jurányi Ház, Szkéné Színház, MU Színház és az ötletgazda Trafó. A város elhagyatott kirakatai mellett kávézók és színházak üvegablakai élednek újjá művekkel, művészekkel, akciókkal. 30 helyszínen több mint 40 alkotócsoport várja az érdeklődőket.

 

Hajdanában nem shoppingolni jártunk, ha kedvünk szottyant lófrálni egyet a városban, hanem kirakatot nézni. Június első hétvégéjén feleleveníthetjük ezt a nosztalgikus szokást, ám a régóta üresen kongó kirakatokat ezúttal a Művészet foglalja el. A független befogadóhelyek úgy döntöttek, hogy a hosszú hónapokra „vitrinbe zárt” művészetet kiviszik az utcára, és biztonságos körülmények között, mégis egyedi módon teremtik meg a lehetőséget a művészek és a közönség várva várt találkozására.

A Trafó által kezdeményezett és a Budapest Brand által támogatott projekthez a főszervezőkön túl további 10 intézmény csatlakozott, így 30 helyszínen zajlanak majd a programok 3 napon át, közel 70 művész részvételével. Minden műfaj képviselteti magát az üveg mögött: lesz kirakat-színház, újcirkusz, kortárstánc, performanszok, installációk, minikoncertek, felolvasás,élő rajz,  storytelling, egyperces jelenetek, fotó- és plakátkiállítás, irodalom, jelmezbemutatók, DJ- és VJ setek,  gyerekprogramok és bábszínház is. Odüsszeusztól a pandémiáig minden kirakatba kerül - csak állunk, és bámulunk!

Érdemes előre figyelni a megjelölt kirakatokat vagy böngészni az esemény honlapját, és a szervező intézmények köré csoportosuló szekciók szerint megtervezni a hétvégi kirakART-túrát!

Trafó – Üllői út – Stúdió K Színház – Ráday utc
Szkéné Színház – Bartók Béla út – MU Színház
Három Holló – Hatszín Teátrum – Bethlen Téri Színház – Gólem Színház
Jurányi Inkubátorház – Átrium – Bem Mozi – Margit-negyed

Fellépnek többek között: Téri Gáspár, Góbi Rita, Cserepes Gyula, Szeri Viktor, Dollár Papa Gyermekei, Narratíva csoport, Közép-Európa Táncszínház, Kámfor Bábszínház, TÁP Színház, Gólem Színház, Zéró Balett, Duda Éva Társulat, Pelva Gábor, JazzaJ, Andaxínház, SzínMűhely, Huzella Júlia, Grisnik Petra és Horváth Csaba / Rába Roland koreográfus-rendező szakos hallgatói. Láthatóak lesznek továbbá Nagy Fruzsina, Kálmán Eszter, Korolovszky Anna, Szűcs Edit, Rácz Nóra, Noppa Design, Haraszti Zsolt, Bérczi Zsófia és Kiss Julcsi munkái is.

FB-esemény ITT.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lányok, szkenneljétek a városszövetet!

Lányok, szkenneljétek a városszövetet!

A girlscanscan kollektíva bemutatkozó „Tripping on Modernist Monuments” című kiállítása május 1-ig tekinthető meg a Turbina Kulturális Központban.

Ahol te is szívesen kavargatnál

Ahol te is szívesen kavargatnál

A legjobb konyhatrendek a Konyhakiállításon.

Hirdetés