Ki volt Csapody Vera?

Érdemes utána nézni, ugyanis Józsefváros nyílt ötletpályázatot hirdetett az emlékét őrző alkotás készítésére.

Csapody Vera nevét valószínűleg kevesen ismerik, pedig bizonyos – nem kiugróan magas – kor felett mindnyájunk kezében megfordultak a munkái. Ezen kíván változtatni a Józsefvárosi Önkormányzat ötletpályázata, amely köztéri műalkotással kíván tisztelegni a nem mindennapi életutat bejárt nő munkássága előtt. A műfaj tetszőleges, a téma izgalmas, a határidő 2023. február 6.!
 


Józsefváros nyílt ötletpályázatot ír ki a Baross utca és a Szabó Ervin tér találkozásánál található elkerített füves közterületen, vagy más, Csapody Vera életéhez és munkásságához kapcsolódó józsefvárosi közterületen felállításra kerülő, Csapody Vera alakját és munkásságát megidéző műalkotás elkészítésére. Csapody Vera (1890-1985) a növényvilág tudományos ábrázolásának művésze élete legnagyobb részében innen néhány lépésre, a Baross utca 4. szám alatt élt és alkotott.
 


Életpályája értelmiségi nőként és a tudomány iránt elkötelezett emberként is kivételes. Életének 95 éve alatt a két háborút és az ezekkel járó történelmi változásokat úgy vészelte át, hogy közben tudományos elkötelezettsége töretlen maradt, miközben tevékenysége rugalmasan alkalmazkodott a körülményekhez. Bár kezdettől érdekelte a növényvilág, és szívesen rajzolt, fizikusnak készült. Nőként engedéllyel iratkozhatott be a Pázmány Péter Tudományegyetem matematika fizika szakára, ahol első nőként szerzett diplomát. Fizikusként az egyetemen kezdett kutatói pályát – szintén egyedüli nőként, de édesapja halála miatt el kellett tartania magát és hat testvérét, ezért a Sacré Coeur Sophianum katolikus leánygimnáziumban vállalt állást. 32 évig, az iskola államosításáig itt tanított matematikát és fizikát, az utolsó tíz évben igazgató volt.

1950 után a Természettudományi Múzeum Növénytárának alkalmazás nélküli dolgozója, majd muzeológusa, később tudományos főmunkatársa lett 1966-os nyugdíjba vonulásáig. Mivel tanári pályája mellett is szenvedélyesen rajzolta a növényeket, hamar könyvillusztrátorként kezdték foglalkoztatni. Jávorka Sándor Kossuth-díjas botanikussal közösen 40 éven át jelentek meg munkáik. 
 


Csapody Vera elképesztő mennyiségű pontos, tudományos igényű növényrajzot készített akvarell technikával, gyűjtőutak keretében bejárta az egész Kárpát-medencét, a Magas-Tátrát és az Al-Dunát is. Hat évtizedes teljesítményével egyedülállót alkotott a nemzetközi botanikában. Az a sok generáció, amelyik erdőt-mezőt járva még nem profi applikációkon keresztül ismerkedett a növényekkel, kizárólag az ő rajzai alapján elégítette ki kíváncsiságát, anélkül, hogy valaha is megjegyezte volna a nevét. Ebbe a sorba én is beletartozom; döbbenten fedeztem fel, hogy gyerekkorom kedvenc képeit, a búvár zsebkönyvek növénytani köteteinek illusztrációit, amiket számtalanszor bámultam elragadtatással, szintén Csapody Vera készítette. 
 

A Józsefvárosi Önkormányzat a most kiírt ötletpályázattal Csapody Vera nevét és kiemelkedő munkásságát szeretné a köztudatba emelni.

A kiíró nem kívánja meghatározni, hogy milyen műfajú művek szülessenek. Sem a műalkotás karakterére, sem anyagára, sem választott technikájára vonatkozóan megkötést nem tesz, de elvárja azok korszerűségét, tehát azt, hogy a mű 21. századi megfogalmazású legyen. A mű szóljon a mának, és szólítsa meg mind az idősebb, mind a fiatalabb generációkat. Legyen interaktív, vonja be nézőjét, legyen képes „párbeszédbe lépni” az arra járókkal.

A műalkotásnak kapcsolódnia és integrálódnia kell a helyéül kijelölésre kerülő területhez, figyelembe véve a meglévő tér- és természeti elemeket. A tervezési feladat része a műalkotás megvilágítása, illetve egy tábla vagy felirat elhelyezése, mely tájékoztat Csapody Veráról és a műalkotás állíttatójáról. E műfajban referenciával rendelkező alkotók pályaműveit várják.

A pályázatokat a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal (1082 Budapest, Baross u. 63-67.) III. emelet 306-os irodájába kell személyesen eljuttatni, 2023 február 6-ig. A nyertes pályaművekről a munkacsoport javaslata alapján Józsefváros képviselő-testülete dönt 2023. április 30-ig.

A pályázattal kapcsolatban a pályázók részére felvilágosítást ad: Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Városépítészeti Iroda, Lagler Eszter ügyintéző  tel:06-1/459-2131laglere@jozsefvaros.hu

Részletek az Önkormányzat honlapján elérhetők. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Alternatíva a Villamos Teherelosztó bontásának

Alternatíva a Villamos Teherelosztó bontásának

Ötletpályázat Virág Csaba várbeli épületének hasznosítására.

Legyél építészeti influenszer!

Legyél építészeti influenszer!

Július 31-ig várják a pályaműveket a Nemzeti Mintaterv Katalógus ötletpályázatára.

Hirdetés