Hirdetés

Átadták a MOME Elméleti Intézetének egyik legnagyobb elismerését

Szabó Eszter Sára, Designelmélet MA szakos hallgató a galériák falán túlnyúló kiállítási tervével, míg a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett hallgatói munkákat bemutató tárlat ötletével érdemelték ki a támogatást. A MOME Elméleti Intézetének hallgatói 2020 óta pályázhatnak az egy évre szóló támogatására, amely kifejezetten elméleti szakemberek és kurátorok pályakezdését támogatja.  


Az 500 000 forintos ösztöndíjat a pályázat benyújtását követő évben diplomázó Designelmélet vagy Design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgató kaphatja, a nyertest pedig a MOME egyetemi oktatóiból álló zsűri választja ki. A zsűri tagjai idén Ébli Gábor, German Kinga, Szentpéteri Márton és Zwickl András voltak, a támogatást életre hívó Deák Erika mellett.  

Az ösztöndíj a hallgatókat szakmai attitűdjük erősítésében, diplomamunkájuk kidolgozásában, és az egyetemet érintő projektjeik megvalósításában is szeretné segíteni, így az értékelés során a zsűri a pályázatok továbbfejlesztését segítő javaslatokkal látta el az idén – rendhagyó módon – megosztott támogatásban részesült díjazottakat.  


Szabó Eszter Sára kiállítási terve A test rekódolása – A manöken szerepének újragondolása a kortárs vizuális kultúrában címmel a manökenek és próbababák szerepét és jelentéstörténeti változásait vizsgálja, mutatja be a kortárs művészetben, melyhez szorosan kapcsolódik a női test idealizált ábrázolásának kontextusa a nyilvános terekben. A zsűri értékelésében a pályázat kiemelkedő erényeként értékelte, hogy kutatását és az abból születő kiállítást a hallgató kivinné a megszokott kiállítóterekből, ezáltal téve még transzparensebbé a női testtel kapcsolatos, a mindennapokban is gyakran felmerülő problémákat. A témafelvetést nagyon aktuálisnak találták, és azt is értékelték, hogy a szerző a MOME hallgatóin túl két külföldi művészt is beemelt a koncepciójába.

Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor saját, egyetemi tapasztalataikból építkezve fejlesztették ki a MOME KIKI, azaz MOME Kipakolás Kiállítás című koncepciójukat, mely a hallgatók számára biztosított nyilvános megjelenési lehetőségek hiányának problémájából indul ki. Pályamunkájuk célja, hogy a tervező hallgatók az intézmény falain kívül is megjelenhessek, ezzel biztosítva számukra a szakmai megmérettetés és a szélesebb publikum előtt való bemutatkozás lehetőségét is. A zsűri a hallgatói és oktatói részről is jelenlevő valós igény felismerése miatt méltatta a pályázatot, és szorgalmazza, hogy a 2024-es év elején valósuljon meg az első kiállítás.  

 

Forrás: MOME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kreativitást ösztönző nagykövetségi étkészlet és az iskolai közétkeztetésben használható játékos, praktikus tárgycsalád

Kreativitást ösztönző nagykövetségi étkészlet és az iskolai közétkeztetésben használható játékos, praktikus tárgycsalád

A  Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kerámiatervezés mesterképzési szak két diplomamunkáját mutatjuk be.

Építsd fel a családodat! – játékterápiás segítő eszköz a MOME Formatervező Művész tanszék mestermunkái között

Építsd fel a családodat! – játékterápiás segítő eszköz a MOME Formatervező Művész tanszék mestermunkái között

Pataki Katalin mestermunkájában egy olyan összerakható játékterápiás eszközt alkotott meg, ami ötvözi a bábjáték és a családrajz terápiás alkalmazását. 

Építészeti látványtervek a MOME frissdiplomásaitól – Evangélikus közösségi háztól az anyaotthonig

Építészeti látványtervek a MOME frissdiplomásaitól – Evangélikus közösségi háztól az anyaotthonig

A bemutatott diplomamunkák mindegyike szociális érzékenységről tanúskodik és valódi problémákra javasol megoldást.

Hirdetés