Japán módra

A világjárvány szülte változásokra reagál a családi ház Kagoshimában.

A shibuya-i Archipatch inc. építésziroda kreatív csapata szorosan együttműködik ügyfeleivel építészeti, belsőépítészeti és várostervezési munkája során. Projektjeikben figyelmet szentelnek a társadalmi, természeti és gazdasági szempontoknak, azok alapján választják ki a lehető legoptimálisabb, technológiailag fejlett kivitelezési módokat. A japán stúdió csapata Keiko Yoshida építész vezetésével a természet ölelésében építette meg a négytagú család minden igényét kielégítő Tsumugu House-t.
 

 

A Covid-19 alatt megváltozott társadalmi és szociális szokásrendszer új szükségleteire reagál a fából épült, egyszintes japán otthon. Az épületbe nemcsak a korábban megszokott, hagyományos lakossági célokat kiszolgáló helyiségek kerültek: az építészek ezúttal az otthoni munkavégzésnek és társas kikapcsolódási lehetőségeknek külön teret szántak. Így kerülhetett a Tsumugu Ház középpontjába a klasszikus tatamival burkolt, többfunkciós „Japán-szoba”.

 

 

A helyiséget a ház többi közösségi részétől a hagyományos shoji (fa szerkezetű, papírral borított tolóajtó) választja le. A többek között rajzoláshoz, vendégszobaként és társasági összejövetelekhez is alkalmas „Japán-szoba” így egy mozdulattal nyitható össze a ház többi részével, vagy maradhat zárt, intim tevékenységhez alkalmas tér. A shoji-n át egyfelől a konyha-nappali-étkező hármasába, vagy, a bejáraton túl, az engawa-ra, a japán verandára juthatunk. Ez az egyszerű megoldás az egész otthont az aktualitásokhoz igazodni képes, újra és újra átszervezhető helyszínné teszi.

 

 

A ház hagyományos közösségi tereit egy hatalmas, két méteres nyílászáró kapcsolja össze a terasszal és a kerttel, ahová az Archipatch inc. még egy hűsölésre alkalmas kültéri medencét is telepített. A designerek a cédrus- és ciprusfa, valamint a helyben kitermelt kő alkalmazásával a természetes anyagok révén hívogató és melegséget sugárzó otthont teremtettek. A stúdió a Tsumugu House energiagazdálkodására külön hangsúlyt fektetett: kiemelkedő minőségű hőszigeteléssel és geotermikus, ventillációs rendszerrel növelték hatékonyságát.

 

 

A Tsumugu Házat megoldásai sok szállal kapcsolják az épületet körülölelő természethez. Értékei az eredeti tervezői és megrendelői célokkal teljes összhangban messze túlmutatnak a hagyományos családi házakén. Példamutató, környezettudatos architektúrája a klímaváltozásra reflektál, egyúttal azonban a kortárs szociális szükségleteket kielégíti: egyszerre bensőséges otthon, munkahely, és kikapcsolódásra alkalmas, vonzó társasági tér.

 

 

Archipatch inc. | Web | Instagram

 

 

Forrás: ArchDaily

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Japán módra

Japán módra

A világjárvány szülte változásokra reagál a családi ház Kagoshimában.

Két magyar projekt az építésztehetségeknek kiírt díj shortlistjén

Két magyar projekt az építésztehetségeknek kiírt díj shortlistjén

A két döntős, Petrányi Luca és Baki Áron egyaránt a MOME hallgatója. 

Egy macchiato Csontváryval?

Egy macchiato Csontváryval?

Limitált kiadású Mizo Art Coffee kollekció érkezett a Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével. 

Hirdetés