Programajánló: Március 14-én a budapesti Olasz Kultúrintézetben ünnepeljük az Olasz Design Világnapját, amelynek keretében Giovanna Castiglioni tart előadást édesapja, Achille Castiglioni építész-tervező jelentőségéről és a nevét viselő alapítvány munkájáról, majd ezt követően kerekasztal-beszélgetésre kerül sor magyar szakemberek részvételével. Az eseményen való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött.

Idén március 14-én immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az Italian Design Day, vagyis az Olasz Design Világnapja, amelynek apropóján világszerte több száz esemény hirdeti az olasz lakberendezés, építészet és design kiválóságait. Az Olasz Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium kezdeményezésére, az Olasz Kulturális Minisztérium közreműködésével 2017-ben életre hívott rendezvénysorozat idei témája az “Értékalkotás - befogadás, innováció és fenntarthatóság” lesz.


Az Italian Design Day nemzetközi programsorozat magyarországi állomásaként az Olasz Nagykövetség, az Olasz Külkereskedelmi Intézet és az Olasz Kultúrintézet szervezésében 2024. március 14-én kerül sor a Magyarországra kijelölt hivatalos “design-nagykövet”, Giovanna Castiglioni szakmai előadására az Olasz Kultúrintézetben. A kiemelkedő jelentőségű építész és tervező, Achille Castiglioni lánya, egyben az Achille Castiglioni Alapítvány alelnöke és főtitkára, “Achille Castiglioni futurisztikus találékonysága” címmel tart előadást március 14-én az Olasz Kultúrintézetben.

 

Giovanna Castiglioni fotó: “courtesy Fondazione Achille Castiglioni”, fotós: Binh Tran és Federico Floriani

 

 

 

 

 

 

A Milánóban született Giovanna Castiglioni geológiából szerzett diplomáját félretéve lépett a design világába. 2005 óta az Achille Castiglioni Stúdiómúzeum kurátora, 2012-ben az Achille Castiglioni Alapítvány Alelnökévé és Főtitkárává nevezték ki. Jelenleg az Alapítvány kulturális örökségének archiválási tevékenységét koordinálja és a "Castiglioni-módszert" terjeszti világszerte. Számos tematikus könyv, kiadvány, képregény-sorozat kiadásában is részt vett, valamint a Castiglioni munkásságához köthető projektek kivitelezését és kiállítások szervezését irányította. Nevéhez köthető továbbá megannyi előadás és konferencia részvétel Olaszországban és külföldön egyaránt. Dinamikus és interaktív előadásai betekintést engednek édesapja innovatív szerepének különböző aspektusaiba, az Alapítvány munkájába, valamint Castiglioni különleges projektjeibe.  

 

 

 

 


 

Achille Castiglioni neve ismerősen cseng a design iránt érdeklődők számára; a milánói születésű építész-tervező az ipari formatervezés nagy kísérletezőjeként vált ismertté, innovatív munkássága napjainkban is meghatározó. Kezdetektől fogva az új formák, technikák és anyagok kutatásának szentelte magát, célja egy integrált tervezési folyamat létrehozása volt. Az ADI – Ipari Formatervezési Szövetség alapító tagja, kilencszeres Compasso d’Oro díjnyertes. Számos neves olasz vállalat számára tervezett design tárgyakat, bútorokat, kiegészítőket.Achille Castiglioni fotó: “courtesy Fondazione Achille Castiglioni”, fotós: Hugh Findletar

Az Italian Design Dayen Giovanna Castiglioni az édesapja által tervezett tárgyakkal illusztrálja előadását, amelybe igyekszik aktívan bevonni az építészekből, belsőépítészekből, lakberendezőkből, design-szakirányú dikokból álló közönségét. A VA Design és a TH Design jóvoltából bemutatásra kerülnek olyan ikonikus Zanotta bútordarabok és Flos lámpák is, amelyek szintén Achille Castiglioni innovatív találékonyságának megtestesülései.

Zanotta SellaZanotta Cumano


fotó: courtesy Fondazione Achille Castiglioni (Flos Taccia)

Az előadást követően kerekasztal-beszélgetésre invitálunk 4 magyar szakembert – az említett showroomok képviselőin, Vincze Ágnesen (VA Design) és Terék Tímeán (TH Design) kívül Szigeti Szilviát, a Design Without Borderskiállítás egyik kurátorát, illetve Molnár Pétert, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézetének igazgatóját – akik Achille Castiglioni hatásából kiindulva osztják meg tapasztalataikat az olasz design fontosságáról az oktatásban és a kortárs lakberendezési tendenciák vonatkozásában.

Az eseményre építészek, belsőépítészek, lakberendezők és szakirányú hallgatók jelentkezését várjuk. A részvétel ingyenes, a regisztráció IDE KATTINTVA végezhető el.
 

További információ: Italian Trade Agency (budapest@ice.it)
Helyszín: Olasz Kultúrintézet (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8.), Fellini terem
Időpont: 2024. március 14., 10:30 (érkezés és regisztráció 10:00-tól)

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ismét itt az Italian Design Day | Innováció Castiglioni-módra (X)

Ismét itt az Italian Design Day | Innováció Castiglioni-módra (X)

Programajánló: Március 14-én a budapesti Olasz Kultúrintézetben ünnepeljük az Olasz Design Világnapját, amelynek keretében Giovanna Castiglioni tart előadást édesapja, Achille Castiglioni építész-tervező jelentőségéről és a nevét viselő alapítvány munkájáról, majd ezt követően kerekasztal-beszélgetésre kerül sor magyar szakemberek részvételével. Az eseményen való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött.

J. az Időben

J. az Időben

A BIVAK stúdió mobil szaunaépülete a Duna partján.

2022-ben az Év Szállodája a Hotel Moments

2022-ben az Év Szállodája a Hotel Moments

A felújított Andrássy úti palotában működő hotel másodjára érdemli ki az elismerést.

Hirdetés