A MádiLáncos belsőépítészeti tervei szerint valósult meg a Bosch Budapest Innovációs Campus.

Innovatív és inspiráló munkakörnyezet: a Bosch Budapest Campus 2022-ben befejezett, nagy léptékű fejlesztése nem kevesebbet tűzött ki céljául, minthogy életre keltse azt, amit a Bosch a jövő munkahelyéről gondol.


A Bosch Budapesten egy olyan komplex központ kialakításába fogott, amelynek keretében egy épületegyüttesbe rendezte szakterületeit és munkaformáit – irodák, laborok, tesztfelületek, a kutatás és az innováció terei, közösségi terek, konferencia- és előadótermek – amelyek összehangolt egységével nemcsak hatékonyság, de a brand és annak megtartó ereje is nőtt. Az átadott campus a Bosch ökoszisztéma fontos láncszeme, hiszen a rugalmasságot szem előtt tartva a munkatársaknak és az egyetemi hallgatóknak lehetőségük van együtt dolgozni a Bosch site-okon és az egyetemi lokációkon, a helyszínek között pedig az új központ fontos, összekötő szerephez jut.
 


Az irodaterületek kialakítására kiírt pályázatot 2019-ben a MádiLáncos Studio nyerte el. A munka a workplace strategy és a belsőépítészeti tervezés szakterületeit ölelte fel, az MLS partnere a munkában a holland Veldhoen + Company, az Activity Based Working megalkotója volt.

A hosszú munka eredményeként egy olyan, környezetére érzékenyen reagáló, válságbiztos és innovatív campus jött létre, amely lebontja a szervezeti egységek közötti falakat, integrálja az irodai- és labormunkát, valamint megfelelő teret biztosít az újragondolt, projekt alapú munkaszervezésnek. Az új vállalati kultúrának a Bosch Inspiring Working Conditions kezdeményezése adott tartalmi keretet, amely olyan fogalmakra épít, mint a bizalom, a választás lehetősége, a kollaboráció és a tudásmegosztás.
 


A Bosch fejlesztése egy olyan, hazai környezetben rendkívül előremutató munkafolyamat volt, amely mind a megrendelő, mind a fejlesztésben részt vevő partnerek részéről már a tervezés fázisában példátlan odaadással, befektetett idővel és nyitottsággal zajlott.

A tervezést megelőző workplace strategy folyamat során a Bosch-közösség igényeit a MádiLáncos és a holland Veldhoen + Company interjúk, kérdőívek, workshopok és egy ezer négyzetméteres, itthon példátlan léptékű pilot irodaprojekt működésének elemzése során dolgozta ki, a Bosch projektcsapatával közösen.
 


A választás szabadsága, a kreativitás terei

A különböző funkciók kialakítása összhangban van a cég új munkamódszer-koncepciójával:

a tervezés során különös hangsúlyt fektettek a kreatív gondolkodást és inspirációt szolgáló együttműködési terek kialakítására,

a tárgyalótermeket pedig a legmodernebb technológiával látták el a kompromisszum mentes hibrid megbeszélésekhez. A munkavégzés és a feltöltődés terei közé integrálták a tetőkertet és az épületet körülvevő zöld parkot is. A főépületben egy 500 férőhelyes, konferenciatechnikával felszerelt előadóterem is megvalósult, amely a belsős rendezvények mellett szakmai, üzleti és művészeti eseményeknek is helyet ad majd. A közösségi terek koncepcióját a német és magyar csapat közösen dolgozta ki.
 


A munkaszervezés alapelve az úgynevezett Activity Based Working, amely során a munkatársak és projektcsapatok az adott munkafolyamathoz legalkalmasabb körülményeket tudják kiválasztani a különböző tér- és bútortípusok kínálatából. Központi funkcióként minden szinten elérhetők a nagyobb tárgyalók, a laborszoba, a work cafék, illetve egy csendes munkavégzésre alkalmas könyvtár is.
 


Tematizált irodaszintek, a mobilitás témájára tervezve

Az irodaszinteket egy alap színkód mellett a mobilitás tematizált terei foglalják egységbe, ezek nemcsak esztétikai funkcióval bírnak, de nagy mértékben támogatják az orientációt is a hat irodaszinten. A megjelenő autó, vonat, repülő, hajó, űrhajó és bicikli központi elemek köré tervezett grafika mellett a témák elemei installációkként is életre kelnek.
 


A legfelső emeletre kerületek a közösségi funkciók, a kikapcsolódásra és informális találkozásokra alkalmas helyek. A campus-jelleget szinte megköveteli a lokáció, hiszen abban az ipari zónában, ahol a Bosch központja található, nincs lehetőség munkaidőben a környékre kimenni. A kulcsszó így a változatosság mellett

az otthonosság érzésének megteremtése, illetve a magas szinten kidolgozott informális terek pihenést és kikapcsolódást is biztosító karaktere.

A campus-on gym, rekreációs terület zeneszobával, pingpongasztalokkal, játékszobával, előadóteremmel, multifunkcionális terem csocsóasztalokkal és bárpulttal, jóga- és pihenőszobák is találhatók.
 


A munkahelyek alapvető szervezési elve az úgynevezett desk sharing-rendszer, melyben az asztalcsoportokat a projektcsapatok foglalhatják. Egy ilyen egységhez jól felszerelt, motorosan állítható magasságú munkaasztalok, zárt fókuszszobák, projektasztalok, informális tárgyalók tartoznak. Az iroda a munkavállalók hivatalos létszámának 60%-ára biztosít munkaállomásokat, ugyanakkor az imént felsorolt egyéb alternatív munkahelyeket, work cafét, könyvtárt is számba véve összességében a létszámnál több lehetőséget, munkateret kínál a munkatársaknak.
 


Az új campus-t 2022 júliusában kezdte birtokba venni a Bosch közössége egy lépcsőzetes felfutással, annak érdekében, hogy az ide orientált kollégáknak legyen ideje megismerkedni az irodaterületen létrehozott új funkciókkal, új rendszerekkel. Az épület és a koncepció a visszajelzések alapján jól vizsgázott. A sikerhez hozzájárult a megrendelő nagyfokú nyitottsága és az adat- és stratégiaalapú gondolkodásba vetett mély hite, de elengedhetetlen volt a tervezői oldal kíváncsisága, újító szándéka és elköteleződése is. A Bosch fejlesztése egy olyan partneri együttműködésben valósult meg, amelyet a jövővel kapcsolatos, ambiciózus víziók mozgatnak.

 

Forrás: sajtóanyag

 

Még több kép a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Innováció, csúcsra járatva

Innováció, csúcsra járatva

A MádiLáncos belsőépítészeti tervei szerint valósult meg a Bosch Budapest Innovációs Campus.

Az okos otthonokért
  • 2019-02-20 08:05
  • Deco

Az okos otthonokért

7 okos ötlet a konyhákba és fürdőszobákba.

Zuhanytálca – a fürdőszoba felújítás kulcsa

Zuhanytálca – a fürdőszoba felújítás kulcsa

Válasszon a Roca zuhanytálcák széles választékából, és találja meg fürdőszobája számára a legmegfelelőbb terméket!

Hirdetés