Hirdetés

Újra a designné lesz a főszerep a hét folyamán Sepsiszentgyörgyön. 

Újra a designné lesz a főszerep a hét folyamán Sepsiszentgyörgyön. A november 21 –27. között zajló rendezvény során számos kiállításra, szakmai beszélgetésre és workshopra kerül sor, de a tavalyi hagyományokat folytatva idén is lesz divatbemutató, design-vásár és zenés-szórakoztató program. 

A kiállítások közül a legemblematikusabb a már tavaly is megszervezett Transylvania Tranzit, amely kortárs erdélyi designereket vonultat fel, és azok munkásságába kínál betekintést. Hagyományosnak számít szintén a Partiumi Keresztény Egyetem reklám-grafika szakos diákjainak a kiállítása is, amely idén a Photo Ludens címet viseli. Szintén design-szakos diákok munkáit mutatja be a Csernátoni Design Tábor alkotásaiból készült kiállítás, illetve a CsomóPont kézdivásárhelyi design-műhely által szervezett NOISE- tábort ismertető tárlat. Lesz két egyéni alkotót bemutató tárlat is: Ianis Vasilatos közlekedési eszközöket tervező designer munkái az  Erdélyi Művészeti Központban, Patrick Morăraş játékdesign-kiállítása a Lábasházban lesz majd megtekinthető. A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben idén a könyvgrafikáé lesz a főszerep.


 
A szakmai beszélgetések, workshopok és bemutatók során a Design Hét idei témáját, a játék és kommunikáció design-ban betöltött szerepét igyekszünk körbejárni. A játék és kommunikáció a design-ban című nyilvános szakmai beszélgetés során fiatal, de már befutott, ismert brandekkel rendelkező designerek, divattervezők osztják meg a témával kapcsolatos tapasztalataikat, a Van-e erdélyi design című szakmai fórumon viszont az idősebb generáció cserél eszmét az erdélyi formatervezés múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A workshopok közül kiemelésre érdemes a háromnapos 3D-workshop, amelyet Bagoly Levente és Fekete Bálint designerek tartanak az Erdélyi Művészeti Központban, Sztuchlak Gergő (Transylvania App) aplikációíró workshopja, amelynek lesz külön bemutatója is, illetve a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben sorra kerülő könyvkötő workshop. Utóbbiakra elsősorban gyerekeket várunk.

Idén a divatbemutatót is a játék és a kommunikáció szellemében szerveztük meg. Olyan divattervezőket, divatműhelyeket hívtunk meg rá, akik munkáikban kiemelten reflektálnak erre a témára: Jánosi Ágnes, KreaKids, Miklós Kata, Oláh Gyárfás, Simó Júlia és Zsigmond Adél. Ékszer-, illetve táskabemutatóval is kibővítettük a show-t, amelyen a ReKKo, a Delicates és a Marikó brandek kiegészítői lesznek majd láthatók.
A design-vásár megszervezésével idén is az a célunk, hogy helyi, de minőségi design brandeket mutassunk meg és tegyünk elérhetővé szélesebb közönség számára.  A sepsiszentgyörgyi volt Art Gallery-ben működő kétnapos vásáron olyan brandek szerepelnek majd, mint:  DELIKATES, BIRKASÁGOK, ERIKA CSOKI, FAHÉJ, GALFFIS CSOKOLÁDÉ, ILKAPILKA, IVACSON REBEKKA, MARIKO, ReKKo DESIGN, POMPO, SZÁSZ ZSUZSA BAGS, YUKKA, WILD TO WEAR.A rendezvény részletes programja a www.designweek.ro oldalon érhető el, illetve a Design Week Sepsiszentgyörgy Facebook-oldalon: https://www.facebook.com/sepsidesignweek/

A Design Hét Sepsiszentgyörgy szervezője az Országos Képzőművészeti Szövetség Sepsiszentgyörgyi Fiókja (UAP), a Focus Rectus Egyesület és a Csagasa Visual Communication. Partnerek: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a Balassi Intézet és a ProWood Faipari Klaszter. Társszervezők: a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, az Erdélyi Művészeti Központ, a Lábasház, a Tein Teahouse és az Andrei Mureşanu Színház. További támogatók: EuroGSM, MultiNr, SUGÁS Áruház, Kobak Design, Best Western Hotel Park, Grizly & Co, Estico Srl. Médiapartnerek: Transindex, Háromszék, Székely Hírmondó, Mesagerul de Covasna, SepsiRádió, Erdély TV, Nőileg, Intarzia & Castor. 

forrás: sajtóközlemény

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy betűtípus titkai

Egy betűtípus titkai

Mikor és hogyan kap nevet egy betűtípus? Prell Norbert egyebek mellett ezt is elárulja.

Budapest legnagyobb design vására a Bálnában

Budapest legnagyobb design vására a Bálnában

Több mint száz hazai alkotóval vár a WAMP a Design Héten, október 6-án.

Ahol a nyugalom, a béke és a végtelen fény az úr

Ahol a nyugalom, a béke és a végtelen fény az úr

A Zohar Concept fényinstallációja a fénynek az emberi testre és elmére gyakorolt hatásait vizsgálja.

Hirdetés