Hirdetés

Tengerben és a talajban is gyorsan lebomlik.

Hirdetés

A környezetvédők régóta kardoskodnak már a szívószál betiltása mellett, azonban a cégek egy része a fogyasztói igényekre hivatkozva ellenáll ennek, ugyanis sokan vannak, akik nem tudják elképzelni a kólájukat nélküle. Kompromisszumos megoldás lehet a Phade, a biológiailag lebomló szívószál, amely pont úgy néz ki, mint a környezetre káros, műanyag társa. 

A Phade ötletgazdája a WinCup nevű cég, amely eldobható poharak, tányérok és szívószálak előállításával és forgalmazásával foglalkozik, valamint ők az elsők az Egyesült Államokban, akik biológiailag lebomló szívószálat gyártottak. A vállalat közlése szerint rengeteg fogyasztói visszajelzés ösztönözte őket a biotermék elkészítésére, és örömmel lesznek az úttörői annak a folyamatnak, amely környezetkímélő árucikkek megjelenéséhez és elterjedéséhez vezethet. A Phade polihidroxi-alkanoátból készül, amely napjainkban az egyik legkedveltebb bioműanyag, repceolajból nyerik ki, a végeredmény pedig egy olyan anyag, amely tengerben és a talajban is lebomlik, nyugodtan ki lehet dobni az otthoni komposztba is.

Tengeri környezetben ez a folyamat 97 napot vesz igénybe, ami nagyon kecsegető, különösen annak fényében, hogy a hagyományos műanyag esetében ez akár 200 évig is eltarthat. 

A WinCup azt reméli, hogy az új alternatívával megindulhat egy párbeszéd az állami és a helyi törvényhozókkal, amelynek az lesz a vége, hogy újraírják  az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó jogszabályokat. Itthon pedig is találunk papír szívószálat, ami szintén sokkal kíméletesebb a környezettel, mint a műanyag társai.

Forrás: Phade
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

PET-palackból készítették az új Audi A3-as üléshuzatát

PET-palackból készítették az új Audi A3-as üléshuzatát

Ez lesz az első modell, amely ekkora mértékben tartalmaz újrahasznosított műanyagot, de itt nem állnak meg. 

Kizöldül a Lego, jön a cukornádból készült építőkocka

Kizöldül a Lego, jön a cukornádból készült építőkocka

2030-tól búcsút intenének a műanyagnak. 

Újrahasznosítható műanyagból készít építőelemeket egy kanadai cég

Újrahasznosítható műanyagból készít építőelemeket egy kanadai cég

Egyben segítene hasonló profilú vállalkozások elindításában is.

Hirdetés