Tengerben és a talajban is gyorsan lebomlik.

A környezetvédők régóta kardoskodnak már a szívószál betiltása mellett, azonban a cégek egy része a fogyasztói igényekre hivatkozva ellenáll ennek, ugyanis sokan vannak, akik nem tudják elképzelni a kólájukat nélküle. Kompromisszumos megoldás lehet a Phade, a biológiailag lebomló szívószál, amely pont úgy néz ki, mint a környezetre káros, műanyag társa. 

A Phade ötletgazdája a WinCup nevű cég, amely eldobható poharak, tányérok és szívószálak előállításával és forgalmazásával foglalkozik, valamint ők az elsők az Egyesült Államokban, akik biológiailag lebomló szívószálat gyártottak. A vállalat közlése szerint rengeteg fogyasztói visszajelzés ösztönözte őket a biotermék elkészítésére, és örömmel lesznek az úttörői annak a folyamatnak, amely környezetkímélő árucikkek megjelenéséhez és elterjedéséhez vezethet. A Phade polihidroxi-alkanoátból készül, amely napjainkban az egyik legkedveltebb bioműanyag, repceolajból nyerik ki, a végeredmény pedig egy olyan anyag, amely tengerben és a talajban is lebomlik, nyugodtan ki lehet dobni az otthoni komposztba is.

Tengeri környezetben ez a folyamat 97 napot vesz igénybe, ami nagyon kecsegető, különösen annak fényében, hogy a hagyományos műanyag esetében ez akár 200 évig is eltarthat. 

A WinCup azt reméli, hogy az új alternatívával megindulhat egy párbeszéd az állami és a helyi törvényhozókkal, amelynek az lesz a vége, hogy újraírják  az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó jogszabályokat. Itthon pedig is találunk papír szívószálat, ami szintén sokkal kíméletesebb a környezettel, mint a műanyag társai.

Forrás: Phade
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Itt van a világ első öntisztító kancsója

Itt van a világ első öntisztító kancsója

A LARQ termékeket kifejlesztő kaliforniai cég célja, hogy csökkentse a világ műanyagtól való függőségét.

Leszámolt a szívószállal a Budapest Airport augusztusban

Leszámolt a szívószállal a Budapest Airport augusztusban

Közben arról is tárgyalnak, hogy ez szeptemberben is így maradjon. 

Az újrahasznosított műanyagból készült szék, amelynek előállításához elég egy perc

Az újrahasznosított műanyagból készült szék, amelynek előállításához elég egy perc

Új szelek fújnak a formatervezés világában.

Hirdetés