A Magyar Nemzeti Múzeum videója viking zenével, átfogó szakmai kommentárral.

1925-ben, a Szombathely és Zalaegerszeg közti Zsennye község kastélykertjében 10. századi fonott viking aranykarpereceket találtak földmunkák során, egy agyagedénybe rejtve – indul a Magyar Nemzeti Múzeum bemutató videója, amelyben később a másolatkészítés folyamatát követhetjük végig.

Természetesen nem tudhatjuk biztosan, hogyan kerültek az ékszerek Magyarország területére, mindenesetre az 1200 km-re északra, Gotland szigetén lévő ékszerek stílusát idézik. A másolatot két, egyenként két milliméter vastag aranydrótból fonták egyedi, ritkán alkalmazott fonási technikával. A fonott karperec a skandináv óriásfarkas, Fenrir fejében végződik.

A különleges fonási technika rekonstruálása komoly kihívás elé állította a Magyar Nemzeti Múzeum restaurátor csapatának tagjait (Dr. Lencz Balázs, Mátyás Eszter, Németh Norbert), akik hosszas kísérletezések és próbák után végül egy autentikus, az eredeti kardíszt hitelesen megjelenítő tárgyat alkottak.

Ennek az alkotásnak a történetét foglalja össze a lebilincselő videó, amelyből kiderül, hogy nemcsak a fonási technika, de az alkalmazott fém minősége, a csavarási, feszítési módja is nagyban befolyásolja a fonat végső megjelenését.

A restaurátorok vörösrézzel kezdtek dolgozni, először – a megfelelő formálhatóság érdekében – kilágyítva az anyagot. Először próbafonatok készültek, majd elkezdték a mesterdarab előállítását.

A kézi fonást csak védőkesztyűben lehetett végezni, annyira igénybe vette a tenyeret a fémdrót fonása.

Hosszas folyamat végén a legszebben sikerült szakaszt méretre vágták, a végeit kalapálással elvékonyították, formára hajlították, majd megkezdték felületkezelését. Különböző eljárásokkal megfelelő vastagságú nemesfém-bevonatot képeztek a tárgy felületén.

És ekkor még koránt sem volt vége, mert Fenrir farkas fejét is le kellett még másolni. A teljes folyamat a videón követhető végig kiválóan, hasonló restaurátori munkákat pedig a múzeum YouTube-csatornáján találunk még. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Így restauráltak egy 10. századi viking aranykarperecet

Így restauráltak egy 10. századi viking aranykarperecet

A Magyar Nemzeti Múzeum videója viking zenével, átfogó szakmai kommentárral.

Barlangfal

Barlangfal

Víz alatti fantáziavilág elevenedik meg a Színes Város Csoport legújabb murális alkotásán.

Művészet és design összekapcsolódása | Inside Art & Design

Művészet és design összekapcsolódása | Inside Art & Design

Összefonódik a képzőművészet és a design az MDDÜ és az Art Market Budapest közös eseményén.

Hirdetés