Hirdetés

3D-modellezéssel rekonstruálta a belső teret a Hypeandhyper.

Az idei már a kilencedik év, amikor kreatív anyaggal emlékezik meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról a Hype and Hyper csapata. És bár ezúttal az online térbe szorult minden, így is méltó módon emlékeznek modern nemzeti identitásunk egyik legfontosabb eseménysorozatáról, és annak egyik emblematikus helyszínéről: egy 360°-os panorámavideó segítségével visszarepítenek bennünket 1848 március 15-ének reggelére, egyenesen a Pilvaxba.

Preiszler József tollrajza és egy fotó a Pilvaxról

A Pilvax kávéházról biztos, hogy a történelemkönyvekben szereplő, idealizált illusztráció ugrik be sokaknak. Preiszler József tollrajzán nagy, csarnokszerű térben szerepel csupa jól öltözött, elegáns 19. századi polgár, akik kulturáltan társalognak egymással. Valójában a Pilvax nem volt kifejezetten nagy kávéház, és aligha lehetett mindig a magas kultúra színtere – írja a Hype and Hyper. Az viszont vitathatatlan, hogy az 1848. március 15-i események itt kezdődtek el a reggeli órákban.

A hagyomány szerint Petőfi Sándor itt szavalta el először a Nemzeti dalt, Jókai Mór pedig felolvasta a 12 pontot és a proklamációt.

A Pilvax Károly nevéhez fűződő kávéházat 1846-tól már Fillinger János vezette: a forradalom kitörésének napján is ő látta el Petőfiéket a reggeli feketével. A kávéházat 1848. március 15-e és az év augusztusa között Forradalmi Csarnoknak nevezték, majd a szabadságharc után Café Herrengassénak, később Schőja Kávéháznak keresztelték. 1911-ben a kávéház sajnos a városrendezés áldozatává vált, így ma már csak korabeli fotókról és elbeszélésekből tudhatjuk, hogyan is nézhetett ki ez a legendás helyszín.

Ezt a korabeli állapotot hozta vissza minden eddiginél plasztikusabban a közép-európai designmagazin: az összegyűjtött kávéházi fotók alapján 3D-modellezéssel rekonstruálták a belső teret, majd Unreal Engine-ben olyan fényeléssel és berendezésekkel látták el, ami a legjobban vissza tudja adni az 1800-as évek közepére jellemző Pilvax-atmoszférát. A reggeli órákat megidéző hangulatban akár azt is kérdezhetjük: vajon a forradalmárok azért nincsenek jelen, mert még nem érkeztek meg a Pilvaxba, vagy mert már úton vannak a jogi egyetem felé?

A részleteket bemutató képek mellett egy 360°-os panorámavideó segítségével repülhetünk vissza virtuálisan 1848 március 15-ének reggelére, egyenesen a Pilvaxba.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kiss Miklós tervez arculatot a szintet lépő Hypeandhypernek

Kiss Miklós tervez arculatot a szintet lépő Hypeandhypernek

A kelet-európai identitás szellemében újul meg a magazin arculata és tartalma.

Így még sosem láttad a Pilvax kávéházat

Így még sosem láttad a Pilvax kávéházat

3D-modellezéssel rekonstruálta a belső teret a Hypeandhyper.

Kreatív városimádók mutatták be a HYPE új plakátjait

Kreatív városimádók mutatták be a HYPE új plakátjait

Rakétamászóka, metrómegállók ülőbútorai, és 80-as évek budapesti autótérkép is a kínálatban.

Hirdetés