Már rövid videókkal is kiegészíti a helytörténeti sorozatát a VEB2023.

Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa korábban is összegyűjtött helytörténeti érdekességeket, és írásos sorozatban közölte azokat, mostantól viszont rövid videókkal is kiegészíti ezt. Elsőként a Balaton Bútorgyár múltjáról, jelenéről és jövőjéről mesél Márkusné Vörös Hajnalka, a VEB2023 projektfejlesztési tanácsadója.

Az egykori Faárugyár 1896-ban kezdte meg a működését. Kezdetben faszerszámok, kordék, talicskák készültek az üzemben, majd egy éles váltással formatervezett, minőségi bútorok gyártására specializálódott.

A Balaton Bútorgyár ma is működik, csak más helyszínen – a jelenlegit rendezvényhelyszínként hasznosítja majd a VEB2023: nemrég jelentették be, hogy az egykori bútorgyár területe megújul.

A két ütemű beruházás első részének befejeződése után, a helyszín fogadóközpontként üzemelhet majd, illetve rendezvényeknek adhat helyet, egészen 2023 végéig. A helyszínen kert- és tájépítészeti beruházások és parkolófejlesztés is lesz, de a város szerkezetéhez igazodó gyalogos és kerékpáros úthálózatot is kialakítanak.

Arra, hogy a helyszín mennyire alkalmas rendezvénytérnek, a szervezők szerint bizonyíték, hogy 1904-ben volt már itt egy országos gazdasági vásár, amelyen 10 nap alatt 50 ezer ember fordult meg.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Élményközpont és rendezvényhelyszín Veszprémben

Élményközpont és rendezvényhelyszín Veszprémben

A beruházás az Európa Kulturális Fővárosa 2023 fejlesztéseként valósul meg.

Sepsiszentgyörgy is kapcsolódik a Veszprém-Balaton 2023-hoz 

Sepsiszentgyörgy is kapcsolódik a Veszprém-Balaton 2023-hoz 

A székelyföldi város is csatlakozik az Európa kulturális fővárosa programsorozathoz.

Egy troll metamorfózisai Veszprémben

Egy troll metamorfózisai Veszprémben

Az Európa Kulturális Fővárosa év szervezői várnak történeteket és képeket a Húszemeletesről.

Hirdetés