Hirdetés

Már rövid videókkal is kiegészíti a helytörténeti sorozatát a VEB2023.

Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa korábban is összegyűjtött helytörténeti érdekességeket, és írásos sorozatban közölte azokat, mostantól viszont rövid videókkal is kiegészíti ezt. Elsőként a Balaton Bútorgyár múltjáról, jelenéről és jövőjéről mesél Márkusné Vörös Hajnalka, a VEB2023 projektfejlesztési tanácsadója.

Az egykori Faárugyár 1896-ban kezdte meg a működését. Kezdetben faszerszámok, kordék, talicskák készültek az üzemben, majd egy éles váltással formatervezett, minőségi bútorok gyártására specializálódott.

A Balaton Bútorgyár ma is működik, csak más helyszínen – a jelenlegit rendezvényhelyszínként hasznosítja majd a VEB2023: nemrég jelentették be, hogy az egykori bútorgyár területe megújul.

A két ütemű beruházás első részének befejeződése után, a helyszín fogadóközpontként üzemelhet majd, illetve rendezvényeknek adhat helyet, egészen 2023 végéig. A helyszínen kert- és tájépítészeti beruházások és parkolófejlesztés is lesz, de a város szerkezetéhez igazodó gyalogos és kerékpáros úthálózatot is kialakítanak.

Arra, hogy a helyszín mennyire alkalmas rendezvénytérnek, a szervezők szerint bizonyíték, hogy 1904-ben volt már itt egy országos gazdasági vásár, amelyen 10 nap alatt 50 ezer ember fordult meg.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Együttműködés a MOME és a Pannon Egyetem közt

Együttműködés a MOME és a Pannon Egyetem közt

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikeres megvalósítása érdekében.

Formás balatoni kerítések

Formás balatoni kerítések

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program új sorozatnak első része.

Hirdetés