Az Európa Kulturális Fővárosa év szervezői várnak történeteket és képeket a Húszemeletesről.

Különös, figyelemfelkeltő posztot tettek ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év szervezői a Facebook-oldalukra:  történeteket és képeket várnak „a Húszemeletesről”, a város ikonikus toronyházáról. Lényegében egy mini helytörténeti kutatásban járnák körbe „a városképbe minduntalan ’betrollkodó’ 20-as történetét”.

A VEB 2023 EKF programjában kiemelt szerepet kap a nevezetes toronyház, a Húszemeletes – írja a VEB 2023 honlapja. Az 1975-ben elkészült épület megkerülhetetlen szereplője a város látképének, mindennapjainak.

„Szeretnénk körbejárni nevezetes és ellentmondásos történetét, valóságát, a veszprémi legendáriumban elfoglalt helyét. Kiváncsiak vagyunk a ’troll’ személyiségére, szokásaira, múltjára, jövőjére és a veszprémiekkel való kapcsolatára.”

Azért nevezték el trollnak, mert bármerről is nézzük a várost, minduntalan beletrollkodik a látványba. „Reméljük nem sértjük meg ezzel sem az épületet, sem a benne lakókat. Valójában rokonszenvünk kifejeződése ez a becenév – üzeni videón Can Togay János, a VEB 2023 Művészeti és kreatív igazgatója. – Megszerettük a trollt, kíváncsiak vagyunk rá. Sorozatunkhoz, amellyel mostantól rendszeresen jelentkezünk, kérjük a városlakók segítségét: számoljanak be az épülettel kapcsolatos érzéseikről, történeteikről, küldjenek fényképeket, videókat, mindent, ami segít megérteni a Húszemeletes életükben betöltött szerepét. Segítségképpen kérdésekkel kísérjük posztjainkat. Várjuk kommentárjaikat, emlékeiket, véleményeiket!”

A Facebookon és az Instagramon az #EgyTrollMetamorfózisai hashtag alatt jelenítenek meg „kérdésekkel tűzdelt postokat”. A beküldéseket a bejegyzések alatt kommentben. vagy az oldalnak küldött privát üzenetben várják, esetleg az ekfabc@veszprembalaton2023.hu címen.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Térképletek, képzeletek könyve

Térképletek, képzeletek könyve

Magyar Péter előadása a MOMÉ-n

Nem csupán díszlet 

Nem csupán díszlet 

A békéscsabai Ursziny–Beliczey-kúria felújítása és bővítése

Kortárs múzeumban kortárs játszótér

Kortárs múzeumban kortárs játszótér

Egy olasz projekt az Építészet & Művészet jegyében
 

Hirdetés