Újabb lépés a hulladék nélküli társadalom felé.

Csehország és Szlovákia után Magyarországon is elindítja az IKEA Bútorok második élete elnevezésű használt bútor szolgáltatását, ezzel pedig újabb lépést tesz a körforgásos gazdaság irányába. Innentől kezdve bárki élhet a lehetőséggel, hogy használt, de jó állapotú bútorait visszavigye a svéd bútorcég áruházaiba, hazánkban első körben a soroksári üzletben nyílik erre lehetőség.

A napjainkban elterjedt, úgynevezett lineáris gazdasági modellben a természeti erőforrásokból, elsődleges nyersanyagokból előállított termékek a használatot követően hulladékká válnak, és a bennük lévő anyag és energia örökre elveszik, kikerülnek a rendszerből. Ezzel szemben a körforgásos gazdasági modellben minden nem megújuló anyag zárt körben kering.

Eleve úgy tervezik meg a termékeket, hogy minél tartósabbak, javíthatók, újrahasználhatók legyenek.

A másik fontos eleme a lakosság mentalitásának megváltoztatása, miszerint ami elromlott, azt nem dobjuk ki azonnal, hanem megvizsgáljuk az újrahasznosítási lehetőségeket. A körforgásos gazdasági modell valójában nem újdonság, hanem egyfajta visszatérés a természet rendjéhez, hiszen a természetben szinte minden anyag körfolyamatokban vesz részt, és nincs hulladék: minden folyamat végterméke egy másik folyamat kiindulási anyaga. A körkörös gazdasági modell jól illeszkedik az IKEA elképzeléseihez, sokat tesznek azért, hogy fenntarthatóbb modell alapján tervezzék újra a folyamataikat, 2030-ig deklaráltan klímapozitív céggé szeretnének alakulni.

Az új szolgáltatás kapcsán Vladimír Víšek, az IKEA cseh-magyar-szlovák régiójáért felelős fenntarthatósági vezetője elmondta, hogy vásárlóik gyakran cserélik bútoraikat az aktuális élethelyzetüknek és igényeiknek megfelelően, a cég pedig szeretné biztosítani, hogy a feleslegessé vált bútoraik kapjanak egy második esélyt. A bútor új tulajdonosa egy éves garanciát is kap a termékekre, kivéve az olyan sérüléseket, amelyek már az eladás pillanatában is fennálltak.

A használt bútorok eladásához az IKEA létrehozott egy külön weboldalt, ahova az eladandó bútorok képeit fel lehet tölteni termékleírással ellátva, az IKEA pedig ajánl értük egy árat és ha azt elfogadjuk, akkor összeszerelt állapotában kell bevinni a lakberendezési tárgyat az áruházba.

Az ár természetesen függ attól, milyen állapotban van a használt termék, de általában az eredeti ár 30%-a.  

A bútor árát nem készpénzben fizetik ki, hanem az eladó kap egy IKEA ajándékkártyát, melynek összege bármelyik áruházban levásárolható. A szolgáltatást Csehországban és Szlovákiában 2017-ben vezették be, Szlovákiában átlagosan 80, míg Csehországban 350 bútordarab kap havonta második életet. 

Ha tudni szeretnéd, hogy pontosan milyen terméket adhatsz el, akkor kattints ide

Forrás: IKEA
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Az építészként végzett új tulajdonos nulla energiaigényű szállodát varázsolna belőle. 

Az IKEA 200 millió eurót fektet a klímavédelembe

Az IKEA 200 millió eurót fektet a klímavédelembe

Az összeg feléből a közvetlen beszállítóit támogatná, hogy térjenek át a zöld megoldásokra. 

Demenciában szenvedőknek fejleszt otthont az IKEA

Demenciában szenvedőknek fejleszt otthont az IKEA

Terápiás kertek és tükör nélküli fürdőszobák lesznek a megfizethető lakásokban.

Hirdetés