Vecsei Réta ruháin megjelennek a Fridays For Future mozgalom üzenetei.

„A divat nem az érvényes társadalmi üzeneteiről híres, éppen ellenkezőleg, mindaddig koptatja aktuális témáját, amíg annyira lapossá nem válik, hogy gond nélkül keresztül lehet lépni rajta” – summázza a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közössége által létrehozott online lap, a Designisso egyik írása. A bejegyzés apropóját Vecsei Réta „tüntető” kollekciója adta, amelyen megjelennek a Fridays For Future mozgalom üzenetei.

Vecsei Réta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakán végzett, színházi előadásokban dolgozik jelmez- és látványtervezőként. Új kollekciójában a Greta Thunberg nyomán létrejött klímavédelmi mozgalmat idézi meg. A környezetvédelmi aktivista megosztó karakterré vált az elmúlt időkben, mindez pedig úgy történhetett meg, hogy eredeti üzenetéről egyre kevesebb szó esett. A klímaválság és a fenntarthatóság helyett érdekesebbé vált az, hogy milyen érdekcsoportok állnak mögötte, kik biztosítják a különböző platformokon való megjelenését. Egy divattervezőnek így hát különösen körültekintőnek és óvatosnak is kell lennie, ha Greta Thunberg képmását tűzi öltözékeire.

Réta ahelyett, hogy egy pólón megjelenő egyszerű logóvá redukálná ezt az egész fenntarthatósági gondolatkört, inkább egy tüntető kollekciót tervezett, amin megjelennek a Fridays For Future mozgalom üzenetei. A tervező nem egy sorozatgyártásra szánt divatcikket kanyarított a dologból, hanem egy példát arra, hogy a divat eszközeivel is lehetséges egy releváns gondolatkört öltözékekre átültetni.

Vecsei Réta elmondta, hogy első körben elgondolkodott azon, hogyan tudna részt vállalni a klímaváltozás elleni harcban, és arra jutott, hogy a Fridays For Future követőin keresztül ragadja meg a témát. Hatalmas fiatal tömegekről van szó, akik már most nehéz helyzetbe hozzák a fast fashiont.

fast fashion kulcskérdés a textilipar és a fenntarthatóság összefüggésében. Ezek a márkák olyan sebességgel és mennyiségben termelnek, amik túllépnek az etikusság határain például azzal, hogy a tempót kétes értékű eszközökkel tudják biztosítani: olcsó munkaerővel vagy éppen gyenge minőségű alapanyagokkal. Erre a problémára világít rá az alkotó is azzal, hogy nem újabb ruhákat készített, hanem régi darabokat gondolt újra.

„Többen saját készítésű táblákkal járnak tüntetni, amik csak aznap van a kezükben. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha a véleményünket is viselhetnénk. Tehát kiindulva a használt, preloved ruhákból és a tüntetőtáblákból, készítettem egy tüntető jelmezt, ami nem csak ott és akkor közvetíti a véleményem. Az üzenet abban különbözik, hogy én a tüntető tömegnek is üzenek egyben” - hangsúlyozta a fiatal tervező.

Az outfiteken megjelenő szövegek eredetileg különböző cikkekben vagy tüntetőtáblákon szerepeltek, végül hőpréselhető fóliából lettek kivágva. Első ránézésre talán ad-hoc összhatást kelt a képek és szövegek kusza szövete, valójában ez egy tudatos tervezői döntés. Fontos szempont volt, hogy felhasználás közben a tömegben állva bárhonnan is figyeljék az öltözéket, valamilyen üzenet látható legyen. A RESPONSIBLE felirat a vezető idézetből van, ami szabadfordításban így hangzik: a legfontosabb jogunk a felelősséghez való jog.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Hannabi múzsája meghozta az igazi meglepetést

A Hannabi múzsája meghozta az igazi meglepetést

A tízéves brand most lehetővé tette a tökéletesen személyre szabott kanapék tervezését.

Greta Thunberg nyomán tüntető kollekciót készített egy magyar tervező

Greta Thunberg nyomán tüntető kollekciót készített egy magyar tervező

Vecsei Réta ruháin megjelennek a Fridays For Future mozgalom üzenetei.

Variálható alapdarabokkal jön a Vengru új kollekciója

Variálható alapdarabokkal jön a Vengru új kollekciója

Az SS20 táskák kifinomultabb formákkal, ergonomikus kialakítással érkeznek.

Hirdetés