Organikusból funkcionális.

A Milánói Design Héten mutatják be Robert Stadler exkluzív projektjét, az OMG-GMO-t. A tervező ember és a környezet kapcsolatára reflektál: funkcionális kerámia tárgyakká alakított, genetikailag manipulált gyümölcsökön és zöldségeken keresztül.

A világ legnagyobb design eseménye, a Milánói Design Hét április 17. és 23. között ismét megrendezésre kerül. Ezen a héten a legizgalmasabb projektek közül csemegézünk.
 


Az OMG-GMO arra hívja fel a figyelmet, hogy gyümölcsök és zöldségek jelenleg ismert formája a mezőgazdasági háziasítás, a szelektív nemesítés és a biomérnökség hosszú folyamatának eredménye. Az évezredek során „megtervezett” mezőgazdasági produktumok, mint például a paradicsom, a banán, a padlizsán, alig hasonlítanak a vad, háziasítatlan rokonaikra. 
 


Az utóbbi években ez a mérnöki tervezés még szélsőségesebbé vált. Ma már olyan genetikai módosításokat és kifinomult termesztési technikákat alkalmaznak, amelyek mesterséges tökéletességű, szimmetrikus gyümölcsöket és zöldségeket eredményeznek: szögletes görögdinnyét, egyenes uborkát, mag nélküli narancsot, vagy éppen fehér epret. Az „OMG-GMO” bútorai ezeknek a mesterségesen előállított gyümölcsöknek és zöldségeknek a formáira rímelnek. 

A BITOSSI Ceramiche által kivitelezett, kézzel festett design tárgyak a természet emberi manipulációját gúnyolják: a négyszögletes, mag nélküli görögdinnye zsámollyá válik, a cukkini tökéletes L alakban hajlik, hogy polcot alkosson, a kerékszerű padlizsánok pedig egy üveg dohányzóasztalt támasztanak alá.


A projekt a Nicolas Bellavance-Lecompte által rendezett kiállításon lesz látható, amelyet az Association 5VIE-vel partnerségben mutatnak be a Carawan galériában

 

Robert Stadler | Web | InstagramForrás: Designboom

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Génmanipulált gyümölcs-bútorok

Génmanipulált gyümölcs-bútorok

Organikusból funkcionális.

Kortárs művészek interpretációi a Dunáról

Kortárs művészek interpretációi a Dunáról

Az Duna Múzeum és a Várfok Galéria közös pályázati kiállítása június 24-én nyílik Esztergomban

A megahajóké lenne a jövő?

A megahajóké lenne a jövő?

Zárt, tengeri ökoszisztémákat vizionál a mesterséges intelligencia

Hirdetés