Áramlás

A Del Carmen bisztró csordogáló higanyra emlékeztető falak között várja vendégeit.

A felhőktől a tengerekig, a dűnéktől a hegygerincekig a folyton változó, miszitkus természet kreatív formavilága már számtalan művészt és építészt megihletett. Így történt ez a Badie Architecture csapatával is a Zayed sejkségbeli Del Carmen bisztró tervezése során. A koncepcionális, valamint magán és kereskedelmi területekre specializálódott építészirodát 2014-ben alapította Mohamed Badie Egyiptomban. Munkáikra egységesen jellemző a folyékonyság térbeli megjelenítése, a Del Carmen projekt tervezésekor is a fluiditás ábrázolása vezette kezüket.

 

 

Mit is jelent a folyékonyság? A cambridge-i értelmező kéziszótár szerint az anyag szerkezetének folyamatosan, spontán módon változó, bizonytalan, áramló állapota. Mohamed Badie kísérletező és elemző építészetének fontos elemeként jeleníti ezt meg a Del Carmen projektben is. Badie hitvallása szerint a fluid terek képesek kielégíteni az emberek pszichés és fizikai szükségleteit, az architekturális fluiditást festői színpadi jelenetként tárja elénk.

 

 

A közelmúltig egyáltalán nem volt könnyű dolga annak, aki az építészetben, a technika eszközeivel próbálta visszaadni az áramlás érzetét. Napjaink rohamos matematikai, biológiai és technológiai fejlődésével ez az akadály elhárult. A fluiditás kiemeli a Badie építészetének mindhárom alapvető értékét: láthatóvá teszi a folyékonyság esztétikumát és viuzális erejét, megmutatja ennek reális használhatóságát, valamint innovatív képi világú tereket formál - ezáltal kelti életre az épületeket.

 

 

A számítástechnika hatalmas és robbanászerű fejlődése óriási előrelépést eredményezett mind a kreatív gondolkodásban, mind az alkotó folyamatokban. A kérdés viszont továbbra is az volt: vajon profitálhatunk-e abból, ha a tervezésben alkalmazzuk a fluiditás fogalmát? A válasz: Igen! A digitális világ előremutató újításai mostantól kiváló eszközként szolgálhatnak az arra nyitott építészek és dizájnerek kezében.

 

 

Segítségükkel lenyűgöző részletekkel gazdagíthatják munkáikat a tervezők. Így közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a felhasználók az épülettel és - úgy általánosságban - a térrel. Egészében véve mélységgel és többletjelentéssel ruházzák fel a megvalósult projekteket, ami nekünk, felhasználóknak, mindenképp izgalmas utazást jelent.

 

 

Badie Architects | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Designboom

 

 

További képek a galériában!

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Áramlás

Áramlás

A Del Carmen bisztró csordogáló higanyra emlékeztető falak között várja vendégeit.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XIV.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XIV.

Bukta Imre Belvíz a kertek alatt című festménye.

Föld, Szél, Tűz, Mese, Írás és Absztrakció

Föld, Szél, Tűz, Mese, Írás és Absztrakció

Közel 40 tervező mutatkozhat be a Budapest Select ernyőmárka alatt – magyar tervezők a Milánói Design Héten.

Hirdetés