Hirdetés

A divattervező halálát a koronavírus okozta.

Hirdetés

81 éves korában, egy Neuilly-sur-Seine-i kórházban meghalt Kenzo Takada a Kenzo divatmárka alapítója. Takada a 80-as években vált világszerte ismertté a nyugati öltözéket keleti vonásokkal elegyítő, harsány konfekciódarabjaival, ő volt az első japán tervező, aki be tudott törni a párizsi divatvilágba.

Takada Japánban született, de 1964-ben Párizsba költözött, szinte az egész munkássága a francia fővároshoz kötődik. Terveit eleinte divatházaknak adta el, aztán később létrehozta saját brandjét, a Jungle Jap-ot. A jap, vagyis a japcsi kifejezéssel hivatkozott saját magára is, amellyel Amerikában akadtak problémái: a tengerentúli piacon való megjelenésekor számos kritikával illették a túlságosan pejoratív márkanév használata miatt. „Tudtam, hogy sokaknak nem fog tetszeni ez a szó, de úgy gondoltam, ha az alkotásaimmal elnyerem a szakma és a közönség tetszését, akkor a szó negatív jelentését is meg tudom változtatni" – nyilatkozta egy 1972-es interjúban.

Ruháira nagy hatással volt a mágikus japán kultúra, élénk mintákkal dolgozott és ahogy egy interjújában fogalmazott: „Franciaországban akartam dolgozni, de nem azokkal a módszerekkel, ahogy a francia divattervezők dolgoznak.”

Nemzetközi karrierje a hetvenes években indult be, legfőképpen az 1970-ben piacra dobott, saját nevét viselő divatmárkával, amelyet 1993-ban eladott az LVMH divatkonglomerátumnak. Bár hivatalosan 1999-ben visszavonult a divat világából, továbbra is aktív maradt: jelmezeket tervezett operaelőadásokhoz és elkezdett festeni. 

Pályatársai egyetértenek abban, hogy Kenzo Takada jócskán megelőzte a korát. Az első tervezők között volt a világon, aki a gendermentes ruházat létrehozásán munkálkodott, női és férfi kollekciói között sosem volt éles határvonal, mert ahogy fogalmazott „nemre és korra való tekintet nélkül egyszerűen csak boldog ruhákat szerettem volna készíteni."

Forrás: BBC
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Alessandro Mendini

Elhunyt Alessandro Mendini

87 éves korában elhunyt az olasz építész és designer. 

Elhunyt Tokár György

Elhunyt Tokár György

Elhunyt Tokár György Ybl-díjas építész.

Kerékgyártó Béla (1949-2018)

Kerékgyártó Béla (1949-2018)

Meghalt Kerékgyártó Béla filozófus, építészetteoretikus, építész- és mérnökhallgatók generációinak meghatározó, szemléletformáló oktatója.

Hirdetés