Design és egészség

Idén a design és a testi-lelki egészség kapcsolatát járta körül a Design Világnap (World Industrial Design Day).

A hazai designszcéna a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Hét Budapest közös szervezésében, június 28-án ünnepelte a világnapot a Bálna Budapestben, ahol a legizgalmasabb hazai egészségügyi-designprojektek is bemutatkoztak. Az esemény emellett a Németországot vendégül látó őszi Design Hét Budapest bevezető programja is volt egyben.Az ENSZ által meghirdetett 3. Fenntartható Fejlődési Célra, az egészség témájára fókuszált idén a Design Világnap. Az esemény, melyet a Word Design Organization (WDO) minden évben június 29-én ünnepel, idén is a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Hét Budapest szervezésében valósult meg hazánkban. A rendezvény fókuszában a vállalkozásfejlesztés állt – a nemzetközi projektektől a kiállítási lehetőségeken át a különböző, designvállalkozásokat segítő kiadványokig, kockázati-tőke tanácsadásig és networking eseményig ívelt az idei Design Világnap programja.

Bemutatkozott a magyar mentorral is rendelkező Worth Partnership Project, melynek képviselői
a Magyar Formatervezési Tanács meghívására workshop, illetve előadás keretében ismertették a projekt lehetőségeit, pályázati feltételeit. A projekt koordinátora, Zicri A. Montiel előadása során beszélt arról, hogy a Worth Partnership Project innovatív anyagkísérletek, fejlesztések mellett elkötelezett kreatívipari szakemberek, technológiai vállalatok, makerek közötti együttműködést is igyekszik elősegíteni. Keresnyei János, a Kreatív Ipari Klaszter elnöke, a Worth mentora és Mányi Gabriella Worth-nagykövet az Európai Unió COSME program keretében finanszírozott kezdeményezésről és a pályázás lehetőségeiről beszélt. Keresnyei János kiemelte: a projekt célja, hogy valós problémafelvetésekből kiinduló, életképes kezdeményezések támogatásával, nemzetközi kapcsolatokat alakítson ki designerek és gyártók között, és azok megvalósulását finanszírozással is támogassa. Mint elmondta, a regisztrációk határideje október 24-e, de érdemes mielőbb jelentkezni, mert a regisztrációt követően nyílik lehetőség a nemzetközi partnerek megtalálására, közös pályázat összeállítására.

A világnaphoz kapcsolódva bemutatkozott a Pure Design, a Hungexpo Zrt. és a Design Hét Budapest közös projektje melynek október 12-14. között rendezik meg a következő állomását az OTTHONDesign kiállítás és vásár keretei között. Mint Szilvási Krisztina, a Construma Zrt. értékesítési igazgatója elmondta, a Design Hét Budapesttel közösen életre hívott kezdeményezés célja, hogy megfizethető, de minden szempontból versenyképes és magas színvonalú kiállítási lehetőséget biztosítson a design területén aktív kis- és középvállalkozások számára. Osvárt Judit, a Design Hét Budapest kurátora hozzátette: az együttműködés nemcsak a standok koordinálásában merül ki – kiegészül egy közös konferencia és más, kisebb programok szervezésével is. 

Húnfalvi András, a Flying Objects tervezője az iF Design Award-dal kitüntetett Dualscope nevű teleszkópot mutatta be. Húnfalvi és munkatársai, Laufer Ferenc, illetve Patkós Luca a testfelszíni kutatások terén több évtizedes nemzetközi tapasztalattal rendelkező Prof. Dr. Kozmann György és csapata felkérésére tervezték meg azt az új generációs sztetoszkópot, amely egyszerre elemzi a szív elektromos állapotát (EKG), illetve a szívhangot (PKG), ráadásul a kapott eredményeket Bluetooth segítségével továbbítja a táblagépen vagy okostelefonon megnyitott applikációra.

Molnár L. Péter a Maform Design Studio (Fejér Tamás, Kovács Apor, Kovács Róbert, Molnár L. Péter) által tervezett Aquila vérvizsgáló berendezésről tartott előadást, amiben kifejtette, miként alkalmazkodik az eszköz az orvos-elektronikai szektor trendjeihez kompakt kivitelének és minimalizmusának köszönhetően. 

A vállalkozásfejlesztés kiemelkedő szerepet kapott a világnap során. Németh Ádám, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közgazdásza és koczkázatitőke-specialista ’Látlelet’ címmel arról tartott előadást, hogyan válhatnak a fiatal vállalkozások alkalmassá a befektetések fogadására, miként juthatnak tőkeinjekcióhoz, illetve hogyan találhatnak gyártót egy nemzetközi projekt keretein belül. 
Előadása után Németh Ádám személyes konzultáción várta a téma iránt érdeklődőket. 

A rendezvényen bemutatásra került a Magyar Formatervezési Tanács, illetve a Design Hét Budapest egy-egy kiadványa is. A Magyar Formatervezési Tanács gondozásában megjelent Start Up Guide 13.0 kiadvány a kis- és középvállalkozásoknak nyújt naprakész segítséget – az üzleti terv összeállításától a legújabb design thinking és lean módszertanokig. A kiadvány idén is ingyenesen letölthető a Magyar Formatervezési Tanács kreativipar.startupguide.hu oldaláról.

A Design Hét Budapest a népszerű designtérkép, a Budapest Design Map idei, frissített változatát mutatta be. Mint Osvárt Judit kurátor elmondta: a kiadványban 150 budapesti designvállalkozás szerepel, mely hű képet ad a hazai designvilág sokoldalúságáról. A Budapest Design Map a rendezvényen kívül már jelenleg is mintegy 200 terjesztési ponton elérhető nyomtatott formában, elektronikus változata pedig a Google Maps-en. 

A rendezvényt követően Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás kurátorok tárlatvezetést tartottak a Határtalan Design – 13. Madeinhungary és 06. MeeD kiállításokban, a Budapest Galériában. A Design Világnapot kötetlen networking és DJ-szett zárta a Bálna Budapest földszintjén található Hygge-ben.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

Teltház a Design Hét Budapest rendezvényein

Teltház a Design Hét Budapest rendezvényein

Bár október 15-tel zárult a hét, számos kiállítás még látogatható! 

Megjelent a Budapest Design Map

Megjelent a Budapest Design Map

Megjelent a Budapest Design Map, a budapesti design szcéna legátfogóbb térképe. Az ingyenes kiadvány mintegy 200 fővárosi helyszínen, 15.000 példányban érhető el.

DESIGN HÉT BUDAPEST 2017

DESIGN HÉT BUDAPEST 2017

Október 6. és 15. között ismét megrendezésre kerül a Design Hét Budapest, melynek középpontjában 2017-ben a pályakezdés, a kis- és középvállalkozások állnak

Hirdetés