Design és egészség

Idén a design és a testi-lelki egészség kapcsolatát járta körül a Design Világnap (World Industrial Design Day).

A hazai designszcéna a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Hét Budapest közös szervezésében, június 28-án ünnepelte a világnapot a Bálna Budapestben, ahol a legizgalmasabb hazai egészségügyi-designprojektek is bemutatkoztak. Az esemény emellett a Németországot vendégül látó őszi Design Hét Budapest bevezető programja is volt egyben.Az ENSZ által meghirdetett 3. Fenntartható Fejlődési Célra, az egészség témájára fókuszált idén a Design Világnap. Az esemény, melyet a Word Design Organization (WDO) minden évben június 29-én ünnepel, idén is a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Hét Budapest szervezésében valósult meg hazánkban. A rendezvény fókuszában a vállalkozásfejlesztés állt – a nemzetközi projektektől a kiállítási lehetőségeken át a különböző, designvállalkozásokat segítő kiadványokig, kockázati-tőke tanácsadásig és networking eseményig ívelt az idei Design Világnap programja.

Bemutatkozott a magyar mentorral is rendelkező Worth Partnership Project, melynek képviselői
a Magyar Formatervezési Tanács meghívására workshop, illetve előadás keretében ismertették a projekt lehetőségeit, pályázati feltételeit. A projekt koordinátora, Zicri A. Montiel előadása során beszélt arról, hogy a Worth Partnership Project innovatív anyagkísérletek, fejlesztések mellett elkötelezett kreatívipari szakemberek, technológiai vállalatok, makerek közötti együttműködést is igyekszik elősegíteni. Keresnyei János, a Kreatív Ipari Klaszter elnöke, a Worth mentora és Mányi Gabriella Worth-nagykövet az Európai Unió COSME program keretében finanszírozott kezdeményezésről és a pályázás lehetőségeiről beszélt. Keresnyei János kiemelte: a projekt célja, hogy valós problémafelvetésekből kiinduló, életképes kezdeményezések támogatásával, nemzetközi kapcsolatokat alakítson ki designerek és gyártók között, és azok megvalósulását finanszírozással is támogassa. Mint elmondta, a regisztrációk határideje október 24-e, de érdemes mielőbb jelentkezni, mert a regisztrációt követően nyílik lehetőség a nemzetközi partnerek megtalálására, közös pályázat összeállítására.

A világnaphoz kapcsolódva bemutatkozott a Pure Design, a Hungexpo Zrt. és a Design Hét Budapest közös projektje melynek október 12-14. között rendezik meg a következő állomását az OTTHONDesign kiállítás és vásár keretei között. Mint Szilvási Krisztina, a Construma Zrt. értékesítési igazgatója elmondta, a Design Hét Budapesttel közösen életre hívott kezdeményezés célja, hogy megfizethető, de minden szempontból versenyképes és magas színvonalú kiállítási lehetőséget biztosítson a design területén aktív kis- és középvállalkozások számára. Osvárt Judit, a Design Hét Budapest kurátora hozzátette: az együttműködés nemcsak a standok koordinálásában merül ki – kiegészül egy közös konferencia és más, kisebb programok szervezésével is. 

Húnfalvi András, a Flying Objects tervezője az iF Design Award-dal kitüntetett Dualscope nevű teleszkópot mutatta be. Húnfalvi és munkatársai, Laufer Ferenc, illetve Patkós Luca a testfelszíni kutatások terén több évtizedes nemzetközi tapasztalattal rendelkező Prof. Dr. Kozmann György és csapata felkérésére tervezték meg azt az új generációs sztetoszkópot, amely egyszerre elemzi a szív elektromos állapotát (EKG), illetve a szívhangot (PKG), ráadásul a kapott eredményeket Bluetooth segítségével továbbítja a táblagépen vagy okostelefonon megnyitott applikációra.

Molnár L. Péter a Maform Design Studio (Fejér Tamás, Kovács Apor, Kovács Róbert, Molnár L. Péter) által tervezett Aquila vérvizsgáló berendezésről tartott előadást, amiben kifejtette, miként alkalmazkodik az eszköz az orvos-elektronikai szektor trendjeihez kompakt kivitelének és minimalizmusának köszönhetően. 

A vállalkozásfejlesztés kiemelkedő szerepet kapott a világnap során. Németh Ádám, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közgazdásza és koczkázatitőke-specialista ’Látlelet’ címmel arról tartott előadást, hogyan válhatnak a fiatal vállalkozások alkalmassá a befektetések fogadására, miként juthatnak tőkeinjekcióhoz, illetve hogyan találhatnak gyártót egy nemzetközi projekt keretein belül. 
Előadása után Németh Ádám személyes konzultáción várta a téma iránt érdeklődőket. 

A rendezvényen bemutatásra került a Magyar Formatervezési Tanács, illetve a Design Hét Budapest egy-egy kiadványa is. A Magyar Formatervezési Tanács gondozásában megjelent Start Up Guide 13.0 kiadvány a kis- és középvállalkozásoknak nyújt naprakész segítséget – az üzleti terv összeállításától a legújabb design thinking és lean módszertanokig. A kiadvány idén is ingyenesen letölthető a Magyar Formatervezési Tanács kreativipar.startupguide.hu oldaláról.

A Design Hét Budapest a népszerű designtérkép, a Budapest Design Map idei, frissített változatát mutatta be. Mint Osvárt Judit kurátor elmondta: a kiadványban 150 budapesti designvállalkozás szerepel, mely hű képet ad a hazai designvilág sokoldalúságáról. A Budapest Design Map a rendezvényen kívül már jelenleg is mintegy 200 terjesztési ponton elérhető nyomtatott formában, elektronikus változata pedig a Google Maps-en. 

A rendezvényt követően Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás kurátorok tárlatvezetést tartottak a Határtalan Design – 13. Madeinhungary és 06. MeeD kiállításokban, a Budapest Galériában. A Design Világnapot kötetlen networking és DJ-szett zárta a Bálna Budapest földszintjén található Hygge-ben.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mit találunk a legbelső térben?

Mit találunk a legbelső térben?

A szóközök jelentésével, ritmusával, szimbolikájával játszik a Csend Legbelül című installáció. 

Egy betűtípus titkai

Egy betűtípus titkai

Mikor és hogyan kap nevet egy betűtípus? Prell Norbert egyebek mellett ezt is elárulja.

Budapest legnagyobb design vására a Bálnában

Budapest legnagyobb design vására a Bálnában

Több mint száz hazai alkotóval vár a WAMP a Design Héten, október 6-án.

Hirdetés