Megnyílt Magyarország első immerzív, digitális művészeti kiállítóhelye

2023. július 7-től állandó kiállítótérrel jelentkezik a Cinema Mystica. Magyarország első immerzív, digital art alkotócsapata egy kultikus helyszínen, a Párisi Udvarban nyitotta meg bázisát. Az újmédiumokat felvonultató galéria első kiállítása egy érzékszervi utazás, amely 21 egyedi installáción vezet végig a város ikonikus helyszínén. 


2023 júliusától digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várjak a látogatókat a Párisi Udvarban. A kiállítás alkotói újragondolták a művészet és a technológia kapcsolatát, létrehozva egy páratlan audiovizuális élményt, mely egyedülálló a hazai művészeti palettán. A Cinema Mystica célkitűzése szerint a kiállítóhely félévente új kiállítással jelentkezik, így mutatva be a hazai és a közép-kelet-európai térség újmédia alkotóit az itthoni közönségnek. 
 


A több mint 20 interaktív, digitális művészeti installációnak 1200 négyzetméteren, 10 teremben a kultikus Párisi Udvar ad otthont. A pompás passzázs egy varázslatos világ, ahol összeér múlt és jövő; az épületrész ismét megtelik fénnyel. Itt kapott helyet anno a legendás Hologram Galéria, és most a Cinema Mystica nyitásával ismét egy misztikus utazásra kelhetnek a látogatók a térben. A 2019-ben újranyitott Párisi Udvar, Budapest egyik ékköve, ami pompájával teszi még különlegesebbé a páratlan élményt. 

Az immerzió belemerülést jelent: a kiállítás összefüggésében ez bejárható vagy körbejárható tereket, objektumokat és ezek sorozatát jelenti, ahol a képi- és a hangélmény 360°-os, háromdimenziós. Az immerzív élmény során a néző a műalkotás aktív vagy passzív részesévé válik, ezzel átlépve a klasszikus művészet által évezredek óta meghúzott határokat.

A kiállítóhely művészeti vezetője Vigh Dávid, aki egyben kurátora is a július 7-én megnyílt kiállításnak, valamint a nemzetközi hírű Global Illumination alkotói közösség vezetője. 
 

„A Cinema Mystica univerzum a fény, a hang és a művészet birodalma. Egy érzékszervi utazás, mely számos egyedi újmédia installáción vezet végig. A kiállítóterek átalakulnak misztikus világokká, ahol elmosódnak a határok a valóság és a vízió között. Egy játék ez, amely során olyan kozmikus tereket hozunk létre, ahova néző meghívót kapott, beléphet és részesévé válhat a varázslatnak”

– nyilatkozta Vigh Dávid, kurátor, művészeti vezető.


A 2023-as nyitókiállítás a szakralitás és a digitális művészet kapcsolatát helyezi fókuszba. Lehet a digitális művészet vízionárius? Közvetíthet szakrális tartalmakat? A technológia válhat-e alázatossá egy magasabb rendű cél érdekében? Hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia a transzformatív tartalmak gyártásban? Misztikus belső terek, immerzív installációk, transzformatív élmények, „Light / Sound / Art / Magic” – ezen hívószavak mentén inspirálódtak a kiállító alkotók a kurátori felhívásra. 
 


A Cinema Mystica művészei között hazai és külföldi alkotók egyaránt szerepelnek, többségükben a Global Illumination alkotói közösség tagjai közül kerültek és valósították meg a régóta kitűzött víziót. A kiállított alkotások többsége valódi csapatmunka. A koncepciótól az animációs tartalmakon át a fizikai megvalósításig az alkotók tudatosan a kollektív alkotás erejét hívták újra életre.

A Global Illumination egy szabadúszókból álló kreatív műhely, ahol hasonló érdeklődésű, de különböző skillsettel rendelkező művészek energiái adódnak össze. A kollektíva formátum lehetőséget ad arra, hogy az egyéni kereteket túlszárnyalva komplex, ugyanakkor egyedi alkotásokat hozzanak létre. A GI portfólió a nagyléptékű mapping projektektől a szcenikai terveken, digitális műalkotásokon a kísérleti rövidfilmekig igen változatos.

„A kiállításhoz 85 darab projektort, 5 km kábelt, csúcstechnológiájú médiaszervereket, érzékelőket és speciális hangszórókat, rezonátorokat használunk. Talán a legkomplexebb installáció a fő attrakció: a »The Garden«, ahol 17 projektor vetíti a teret, infravörös kamerák szolgálnak szenzorként, a padló interaktív, a tér közepén pedig egy ledes fényinstalláció, egy életfa található. Hang, fény és vetítés tökéletes szinkronban. Emellett az »Aedan« címmel látható lesz egy ChatGPT alapú, interaktív multimédia installáció. Az installáció a mesterséges intelligencia és az emberi kreativitás interakcióját járja körbe. Belépve a szobor érzékelő zónájába, egy mikrofonon keresztül bármit kérdezhetünk az entitástól. A szoborra mappelt képek az eredeti pixelhalmazból kiindulva, a néző szöveges promtjaiból hoznak létre a MI által generált tartalmakat”

– ismertette Vigh Dávid.
 

A Cinema Mystica jelenleg egy egyedülálló művészeti projekt, nemcsak Magyarországon, de a közép-kelet-európai térségben is. A hasonló tematikájú immerzív digitalis művészeti kiállítások, mint a TeamLab (Dark Matter Berlin és Superblue Miami), az Atelier Des Lumiéres (Párizs), az NXT Museum Amsterdam és a Luminarium (USA) nagy sikerrel futnak szerte a világban és egyre nagyobb teret hódítanak.

 

Kiállító művészek:
ABDFX, AuralEye, Zemba Ákos, Klárik Balázs (Blazec), Katona Kati, Krizanic Antonin, Zeke Ádám, Fóris-Ferenci Gábor, Mátis András, NAAVI, Szatmári György Dure, Nagy Kála, Polonyi András AXA, Fekete Máté 
A szobrokat a BK stúdió és a Díszletgyár készítették, a technikai tervezést és kivitelezést a Kiégő Izzók és az AV Rental végezték.Cinema Mystica | Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: sajtóanyag


 

További fotók a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kortárs illeszkedés

Kortárs illeszkedés

Kiállítás és beszélgetés a PUNKTUM Galériában.

Radix | Csizik Balázs kiállítása

Radix | Csizik Balázs kiállítása

Nagyapai örökség beteljesítése a radikális tradicionalizmus oltárán.

Zaha Hadid Koncepciók

Zaha Hadid Koncepciók

Kiállítás a FUGÁban.

Hirdetés