Le Corbusiertől Arne Jacobsenig megmutatjuk, milyen az időálló design. 

A bennünket körülvevő tárgyakat megválaszthatjuk az aktuális trendeknek megfelelően, de egy valódi design termék túlmutat a szezonális divaton. Egy bútor igazi értékét az idő mutatja meg, hiszen vannak tárgyak, melyek enteriőrtől és az idő múlásától függetlenül mindig szépek és harmonikusan illeszkednek környezetükbe.

Számos, mára már ikonikussá vált bútor a 20. század derekán született meg, melyek a nagynevű gyártóknak köszönhetően a mai napig megvásárolhatóak:

a több mint 50 éve készült tervek napjainkban is megállják a helyüket mind funkcionálisan, mind formailag, mind minőségben, ezért megérdemlik az eredetiség tiszteletét. 

Le Corbusier fotelje

Le Corbusier és az LC3 - Fotó: Mobili Mania

Le Corbusier talán legismertebb formaterve az LC3 névre keresztelt fotel, mely a modern, csővázas bútorgyártás első és legfontosabb darabjai közé tartozik. A 20. század első felében a tárgytervezés, különösképpen a bútortervezés a modern építészet stílus- és filozófiai elveit követve előszeretettel használja a kor szerkezeti és anyaghasználati innovációit, így például a hajlított acélcsővázat, mely nagy terhelhetőségű, mégis filigrán szerkezetű bútorok gyártását tette lehetővé.  Az LC3 fotel az időtlen bútorok egyik mintapéldánya, ahol forma és funkció kiállja az idő próbáját. A Cassina kínálatában elérhető termékcsalád ma is bármely enteriőrben megállja a helyét.

Charlotte Perriand széke

Charlotte Perriand és az LC7 - Fotó: Mobili Mania

A 20. század egyik legismertebb női tervezője, Charlotte Perriand, aki Le Corbusier tervezőtársaként közreműködött számos ikonikus bútor megszületésében. A LC7 névre keresztelt, csővázas szerkezetű széket Charlotte Perriand saját apartmanjába tervezte. Ez a karosszék az LC bútorcsalád legnőiesebb vonalvezetésű tagja, formája tükrözi alkotója finomságát. Az anyagban rejlő lehetőségeknek hála egy könnyed megjelenésű modern bútor született meg, mely ma is kiemelt szereplője lehet a kortárs enteriőröknek. 

Arne Jacobsen és a tojás

Arne Jacobsen és az Egg - Fotó: Mobili Mania

A méltán híres dán építész, Arne Jacobsen számos ikonikus bútorral gazdagította a designvilágot. Arne Jacobsen egyik legismertebb és legkiválóbb alkotása az Egg chair, melyet az 1950-es évek végén tervezett az első design hotel, a koppenhágai SAS Royal Hotel számára. A fotel szoborszerű megjelenését a modern kor technológiai és anyaghasználati innovációi tették lehetővé. Az öntőformával szabadon formálható poliuretán hab üvegszál erősítéssel, a 20. század közepének egyik legjelentősebb technológiai újítása. Ezt a szerkezeti újdonságot Jacobsen használta először az ikonikus Egg chair megalkotása során.

Arne Jacobsen és Flemming Lassen kanapéja

Arne Jacobsen, Flemming Lassen és a Mayor Sofa - Fotó: Mobili Mania

A modern dán építészet és formatervezés két kiemelkedő alkotójának, Arne Jacobsen és Flemming Lassen közös tervezésének gyümölcse a Mayor Sofa, mely a modernizmus tökéletes skandináv megfogalmazása. A letisztult formavilágot, a geometrikus vonalvezetést és a funkcionalitást ötvözi természetes anyaghasználattal.A fa lágysága és a kárpit finomsága révén az otthonosság és kényelem kerül a középpontba. 

Flemming Lassen és a fáradt ember

Flemming Lassen és a The Tired Man - Fotó: Mobili Mania

Flemming Lassen 1935-ben tervezett The Tired Man névre keresztelt fotelje olyan, mint egy puha ölelés. A tervező koncepciója, saját elmondása szerint, egy bútor megalkotása volt, mely azt az érzetet idézi meg, amit egy jegesmedve bocs érezhet mamája puha, meleg, vigyázó ölelésében egy úszó jégtömb hátán. Ez a kényelmes fotel a megszületése pillanatától kezdve a mai napig sikert arat világszerte.

Forrás: Mobili Mania
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen lett a Székátiratok kiállítás katalógusa!

Ilyen lett a Székátiratok kiállítás katalógusa!

Az AU Műhely kortárs széktanulmányai a Néprajzi Múzeum gyűjteménye alapján. Lapozz bele!

Olasz konyha-design karnyújtásnyira 
  • 2023-09-15 12:00
  • Deco

Olasz konyha-design karnyújtásnyira 

Megnyílt a Veneta Cucine első budapesti showroomja
 

Ipari épületek inspirálták a Komok új bútorait

Ipari épületek inspirálták a Komok új bútorait

Egy fenntartható és megfizethető kollekció
 

Hirdetés