A Design Hét Budapest díszvendége idén Dánia, mely alkalomból a Dán Nagykövetség három designfilmet mutat be a hazai közönségnek. 

Idén ötödik alkalommal ünnepelték világszerte a boldogság napját, miután az ENSZ Közgyűlése március 20-át a boldogság nemzetközi napjának nyilvánította, hangsúlyozva, hogy „a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja”. Dánia 2012 óta háromszor nyerte el a világ legboldogabb országa címet, és rendre az élmezőnyben szerepel az ilyen és ehhez hasonló listákon. A Dán Nagykövetség 2017 őszén változatos programokon keresztül ered a dán boldogság nyomába.

Dániát gyakran nevezik a világ legboldogabb országának, legutóbb 2016-ban az egyes országok általános boldogságát vizsgáló jelentésben (World Happyness Report). Ezzel Dánia harmadszor végzett az élen az ENSZ 2012-ben bevezetésre kerülő listáján, 2017-ben pedig az előkelő második helyet szerezte meg. De vajon miért boldogabbak egyes társadalmak a többinél? Erre a kérdésre ad választ a Boldog dánok nevű tárlat, melyet Kirsten Geelan nagykövet nyit meg 2017. október 3-án 18:30-kor a Premier Kultcaféban. A kiállítás, mely része a Design Hét hivatalos programjának, október 31-ig látogatható.

Az est vendége a jóllét, a boldogság és az életminőség okait és hatásait vizsgáló koppenhágai Boldogságkutató Intézet elemzője, Michael Birkjær, akit elsősorban az egyenlőtlenség, a társadalmi fenntarthatóság és a jó közérzet kérdésköre foglalkoztat. A dán boldogságkutató angol nyelvű prezentációja után válaszol a közönség kérdéseire. Előadását Søren Balle alkotásának, a Holdhalnak a vetítése követi, mely a tavalyi Skandináv Filmfesztivál egyik sikerfilmje volt. A film főhőse a középkorú Kesse, aki halászként keresi a kenyerét egy szeles észak-jütlandi kisvárosban, ahogy hajdanán az apja és a nagyapja. A halászati törvények változása azonban már-már ellehetetleníti a helyiek megélhetését, és Kessének is döntenie kell: folytatja megszokott életét, vagy elölről kezd mindent. A programra a belépés ingyenes.

A dán boldogságnak szentelt estét Loke Rahbek, alias Croatian Amor 22:15-kor kezdődő koncertje zárja a Lärmben.  A koppenhágai Posh Isolation alapító, Damien Dubrovnik tag és kísérleti zenész szólóprodukciója az Ultrahang Fesztivállal együttműködve jön létre. A jegyár 2000 Ft.

A Design Hét Budapest díszvendége idén Dánia, mely alkalomból a Dán Nagykövetség három designfilmet mutat be a hazai közönségnek. Dán designon nemcsak szép bútorokat értünk, hanem többek közt élhető városokat, közösségi tereket, zöld parkokat, ember- és környezetbarát városi arculatot is. A vetítéssorozat 2017. október 9-én indul a Fugában Kaspar Astrup Schröder legújabb, Big Time című alkotásával. A film hat éven át követi a sztárépítész Bjarke Ingelst, aki élete eddigi legnagyobb projektjén, a New York-i W57 toronyházon és a World Trade Center 2-es blokkjának építésén dolgozik. Intim betekintést enged a dán építész innovatív gondolkodásába, és a küzdelembe, melyet saját egyéniségének megtartása érdekében folytat, miközben igyekszik élhetőbb hellyé tenni a világot.

Børge Mogensen egyike a legkiválóbb dán bútortervezőknek. 1972-ben bekövetkezett halála után is jeles és inspiráló képviselője a skandináv esztétikának. Bútorai az aukciós házak kedvenc tételei, és a mai napig megtalálhatók a dán háztartásokban. Casper Høyberg Designs for Life című dokumentumfilmje bemutatja a design remekművek mögött álló ember történetét, s egyúttal személyes portrét fest a mester- és magánemberről, aki tanúja volt Dánia II. világháború utáni gazdasági és kulturális fellendülésnek. Abban az időszakban volt a skandináv design egyik meghatározó alakja, amikor az nemzetközileg ismert fogalommá vált. Az október 11-én tartott vetítés helyszíne a Hygge Kávézó a Bálnában.

Az egyik leginkább környezettudatos hazai kulturális intézmény a Klebelsberg Kultúrkúria, ahol október 13-án 18 órától olyan öko-design és alive design divat kollekciók kerülnek a kifutóra, mint a dán környezettudatos divatmárka, az AMOV Apparel és a magyar Eco-Design Team által egyedi technikával létrehozott exkluzív élőnövény öltözékek, kiegészítők és ékszerek. A divatipar köztudottan az egyik legszennyezőbb iparág.  A 2015-ben alapított dán AMOV Apparel márkát az ökológiai szempontok figyelembevétele, a felelősségteljes gyártás, a természetes alapanyag-használat és az újrahasznosítás jellemzi. A divatbemutatót Mikala Krogh Cities on Speed: Cairo Garbage című dokumentumfilmjének vetítése követi Kairó guberálók lakta külvárosáról, ahol hegyekben áll a hulladék. A szemétről természetesen a város minden lakosának megvan a maga véleménye. Azt azonban senki nem tudja megmondani, hogyan is kellene orvosolni a problémát. A városvezetés végül egy olasz céget bíz meg, hogy vessen véget az áldatlan állapotoknak. 

A dokumentumfilmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük. A 18:30-kor kezdődő vetítésekre a belépés ingyenes. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik. 

Idén Európa egyik kulturális fővárosa a dán Aarhus, melynek programja három tradicionális dán értékre épül: fenntarthatóság, sokszínűség, demokrácia. Mottója – a „Let’s rethink”, vagyis „Gondoljuk újra” – arra buzdítja a társadalmat, hogy átértékelje a köznapi gondolkodást, válaszul folyamatosan változó világunkra. Aarhus apropóján Dániába kalauzol el bennünket Szederkényi Olga az Egy csésze Európa c. beszélgetéssorozat november 16-ai állomásán az Európa Pontban. A résztvevők kóstolót kaphatnak a dán kultúrából és gasztronómiából, de megismerkedhetnek a dánok lelkivilágával is. A 18 órakor kezdődő beszélgetést a Boldog dánok című kiállítás színesíti.

Dán designfilmek: Big Time
Dán designfilmek: Designs For Life – Børge Mogensen 
Dán designfilmek: Cities on Speed: Cairo Garbage

2017. október 3. – 2017. november 16.
Helyszínek:
Premier Kultcafé (1085 Budapest, Üllői út 2-4.) 
Lärm (1073 Budapest, Akácfa u. 51.)
FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.)
Hygge Kávézó, Bálna (1093 Budapest, Fővám tér 11-12.)
Klebelsberg Kultúrkúria (1028 Budapest, Templom u. 2-10.)
Európa Pont, Millenáris (1024 Budapest, Lövőház u. 35.)

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Új szintre emelte egy dán stúdió azt, amit egykor „benzinkútnak” hívtunk.

Hulladék helyett modern gobelin

Hulladék helyett modern gobelin

Erik Jensen eldobott billentyűzeteket gyűjt össze, kihalássza belőlük, amit már újrahasznosítani sem szoktak, megtisztítja, és képeket készít belőlük.

Öt év sem kellett a teljes energiafüggetlenséghez egy dán szigeten

Öt év sem kellett a teljes energiafüggetlenséghez egy dán szigeten

Dániában komolyan veszik a környezetvédelmet – bár a helyiek egy része szerint nem eléggé. Nemrég tüntettek is a kérdésben szerintük körülményes, lassú döntéshozók ellen, méghozzá joggal, ha tudjuk, mit értek el például Samsö szigetén az elmúlt években.

Hirdetés