Besnyői Rita Folyók mentén című ékszer kiállítása az idei Kortárs Ékszerhét Budapest eseményeként debütált.

Régóta gondosan félretett, személyes kötődésű tárgyak, anyagok különleges ékszerekké állnak össze a 2020 FISE Díjazott Besnyői Rita Folyók mentén című kiállításán a FISE Galériában.

Az eredeti szakmáját tekintve építész Besnyői Rita hordható objektjei rendszerint valamilyen erős személyes élményhez, adott életszakaszhoz vagy eseményhez kapcsolódnak. A Folyók mentén című kiállításra készített tárgyak féltve őrzött vagy épp szétkorhadt fadarabkákból, gyökerei és szellemi öröksége boncolgatásából építkeznek, az ebből fakadó veszteségekről és nyereségekről gondolkodnak.

„A munka során szinte minden anyag egy új arcát mutatta meg. A monotonitás gyönyörködtető volt, mint egy jóga gyakorlatsor, amit kifulladásig végzek. Majd megállok, és megfigyelem a hatásokat, érzeteket. Hagyom, hogy a bőröm alatti folyók mutassák az irányt” – jegyezte meg Rita.

Az önismereti kalandozások révén létrejött anyagkísérletekből új tárgyak, új struktúrák születtek, melyeknek saját, szövevényes története van. Az anyagok legbelsőbb tulajdonságát és emlékező képességét kutató munka az analizálásból észrevétlenül fordult át építkezéssé, némely összefüggések már csak akkor váltak láthatóvá, amikor maguk a tárgyak elkészültek.


A Folyók mentén című kiállítás szeptember 17-ig tekinthető meg a FISE-ben, a galéria nyitvatartási idejében.

Még több képért kattints a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Pénteken nyílik az Atelier Fruzsi Fekete

Pénteken nyílik az Atelier Fruzsi Fekete

Kortárs és kortalan ékszerek értékteremtő nőknek.

Koncepció és hordhatóság egyensúlya

Koncepció és hordhatóság egyensúlya

Tulajdonképpen mi adja egy ékszer valódi értékét? Szubjektív válogatásunkban fiatal hazai ékszertervező művészek munkáit mutatjuk be.

Még két hétig látható a Határtalan Design kiállítás

Még két hétig látható a Határtalan Design kiállítás

Hétvégenként kortárs zenei programokat is hallhatnak az érdeklődők.

Hirdetés