Hirdetés

Alternatív színező kortárs művészek vázlataival

Az UNFINISHED kiadvány célja a kortárs művészet népszerűsítésén és a kreativitás fejlesztésén túl, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak a mentális egészségük megőrzésében. A projekt megvalósulásában hat művész vett részt – Csató József, Kárándi Mónika, Keresztesi Botond, Pintér Gábor, Schwéger Zsófia és Trapp Dominika –, akik megosztották gondolataikat arról, mit gondolnak a kiegyensúlyozottságról, a fejlődésről, a sikerről és a kudarcról, illetve hogyan birkóznak meg a bizonytalansággal, a szorongással és a negatív gondolatokkal. A művészek kifejezetten a kiadványhoz készítettek befejezetlen vázlatokat, melyeket ceruzával, festékkel és a legkülönfélébb technikákkal fejezhet be az olvasó-alkotó
 

„Otthon, szelektálás közben a kezembe akadt egy színező, amiben nagy művészek ismert alkotásait lehetett kiszínezni, például van Gogh Csillagos éj című festményét. Miközben azon gondolkodtam, hogy megtartsam-e azt a kiadványt, automatikusan ötletelni kezdtem azon, hogy milyennek kellene lennie ahhoz, hogy tényleg szívesen használjam. Engem jobban vonz a kortárs művészet, ráadásul azt tapasztalom, hogy sokak számára idegen, nehezen befogadható, pedig elsősorban ez szól leginkább rólunk. Én például bármilyen kiállításra megyek, mindig úgy érzem, hogy valamit tanulok magamról, hiszen valamit mindig kivált belőlem egy adott alkotás. Így nekem alapvetően a művészet mindig is szorosan összekapcsolódott az önismerettel.

A kreativitás és az önismeret fejlesztése pedig szerintem elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és sajnos nem igaz, hogy a fiatal éveink a legboldogabbak. Különösen nehéz most fiatalnak lenni, és mintha ennek a tudatosítása háttérbe szorulna. Az UNFINISHED missziója tulajdonképpen így lett az, hogy kortárs művészek bevonásával hozzájáruljon a fiatalok mentális egészségének megőrzéséhez. Hiszünk abban, hogy a kreatív alkotás a képzelőerő fejlesztésén túl a megterhelő időszakok átvészelésében is képes segítséget nyújtani” – osztotta meg velünk Bényi Lilla, az Unfinished ötletgazdája.

„Mindenképpen hazai kortárs művészeket szerettünk volna felkeresni. Először összegyűjtöttünk egy táblázatba közel száz művészt, majd hamarosan egyértelmű lett néhány szempont: tekintve, hogy főleg fiataloknak szól a kiadvány, azokat a művészeket, akik jellemzően durvább tartalmakat jelenítenek meg, nem választottuk be, ahogy azokat sem, akik nagyon geometrikus formákkal dolgoznak, hiszen egy ismétlődő mintát kevésbé lehet kreatívan befejezni.

Így voltunk a nagyon absztrakt, vagy éppen a kevés formát alkalmazó művészekkel is, a digitális technikákkal dolgozó művészeket pedig azért nem választottuk be, mert egy nyomtatott kiadványban pont az a jó, hogy saját kezünkkel alkothatunk benne. Végül azt a hat művészt választottuk ki, akiknek a stílusa a leginkább különbözik egymástól – így több irányt is meg tudunk mutatni a kortárs művészetben, valamint a kreativitás és a lehetőségek sokszínűségét is hangsúlyozzuk” – tette hozzá Lilla a szerkesztés folyamatáról.


A kiadvány megvalósulását az Europapier támogatta. További támogatók a Hungarian Startup University Program és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. A kiadvány elérhető az ISBN könyv+galériában, a Ludwig Múzeum első emeletén található Múzeum Shopban, a NOS üzletében, az Írók Boltjában, hamarosan pedig a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum Shopban is, magyar és angol verzióban.
 

Kreatív koncepció: Bényi Lilla
Grafikai tervezés: Venekei Dóra
Pedagógiai és pszichológiai szakértő: Varga Eszter
Szerkesztők: Bényi Lilla, Horváth Franciska, Tamás Sándor Soma, Varga Eszter

 

 

UnfinishedFacebook | Instagram

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Befejezetlen művészet | UNFINISHED

Befejezetlen művészet | UNFINISHED

Alternatív színező kortárs művészek vázlataival

Építkezéses színezők gyerekeknek

Építkezéses színezők gyerekeknek

A gyerek rajzol, apa mesél, így jobban telik a karantén.

Komplex brandépítés prémium minőségben

Komplex brandépítés prémium minőségben

Interjú a Studio Barath alapítójával, Baráth Dáviddal és partnerével, Osvárt Judittal!

Hirdetés