Két gyerekszoba is kialakítható a batlab által tervezett, jól átgondolt budai lakásban.

Egy fiatal pár, egy karakteres cserépkályha, igény sok tárolóhelyre és később kialakítható két gyerekszobára – ebből a kiindulópontból és alapanyagból dolgozott batlab architects egy budai lakás átalakításánál.

Egy nagyon jó vizuális kultúrával megáldott fiatal pár kereste meg a batlab építészeit az új otthona megtervezésének igényével. A pár nemcsak lakást, családot is tervez, így az egyik egyértelműen megfogalmazott igénye az volt, hogy később akár két gyerekszobát is kialakíthasson. Ha gyerek lesz, a sok tárolóhely igénye teljesen kézenfekvő, ami viszont inkább rendhagyó, hogy a közösségi terek középpontjába egy cserépkályhát szerettek volna.

Noha az alaprajz kialakításán viszonylag sokat gondolkoztak – a megrendelők elképzelése eleinte teljesen más volt –, az együttműködés gördülékenyen alakult, ezt jól jellemzi, hogy nem akadt olyan terület, ahol komolyabb kompromisszumot kellett volna kötniük.

A cserépkályha kialakítása sok mindent meghatározott: a kályha megépítése után látszott pontosan annak színe, ez alakította a „doboz” színét, az építészek keresték azt a színt, ami előtt a kályha érvényesülni tud.

Az említett „doboz” jelentette az építkezés legnagyobb kihívását: számos falat elbontva a fürdőszobát egy „dobozban” helyezték el, úgy, hogy az körbejárható legyen, alakítva maga körül a tereket.

Közlekedők-gardróbok jöttek létre a tér újraszervezése után, egyben megteremtették a majdani gyerekszobák lehetőségét is, mozgatható ajtók használatával. Ez utóbbi térelem a lakás markáns részévé vált. Ahogy sejteni lehet, a doboz kivitelezése koránt sem volt egyszerű, ahogy Batizi-Pócsi Péter építész fogalmazott: 

„Ott a fal síkjába rejtett, festett lábazat van, tapéta ajtó (fürdőajtó), és festett MDF beépített bútorok. A különböző anyagú, de azonos színű elemek összehangolása mindig nehézség.”

A szín kiválasztása is okozott némi fejtörést, a megbízók aggódtak a kék szín sötétsége miatt. A végeredmény ugyanakkor igen meggyőző lett, a doboz mélykék színén túl a városi kilátásra nyíló új erkélyajtó, a fa parketta, a cserépkályha karakteres megjelenése, a konyhában megjelenő fa és a fehér falak tisztasága elegáns atmoszférát teremtenek.

Mindezek mellett a végére hagytuk a személyes kedvencünket, a ház szerkezetét itt-ott felfedő, lelógó vasbeton gerendák megjelenését. Lényegében a házra és az adott korra jellemző építési technológia jelent meg általuk, és miután a lelógó gerendákat visszafogottan, jó arányérzékkel tették láthatóvá, designelemként szolgálnak, még egy kis fűszert adva a térszervezésben, anyaghasználatban és formavilágban egyébként is jól átgondolt lakásnak.

Project infó
Építészet: batlab architects
Generál kivitelezés: BB Industry Kft.
Asztalos munkák: Macsali Zsolt
Kályha: Felsmann Kristóf
Lámpák: Blum&Wolf
Alapterület: 80 m2




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezermilliárdokat dobunk ki az ablakon a rossz lakásfelújításokkal

Ezermilliárdokat dobunk ki az ablakon a rossz lakásfelújításokkal

Évi 100-130 ezer lakóépület energetikai (mély)felújítása kellene, hogy elérjük a klímasemlegességet 2050-re.

Dubajban is érdeklődnek a magyar környezettudatos otthon iránt

Dubajban is érdeklődnek a magyar környezettudatos otthon iránt

A MAGYAR FÉSZEK+ a Dubai Expón is feltűnhet.

Új szelek fújnak az albérletpiacon

Új szelek fújnak az albérletpiacon

Az elmúlt tíz évben 43 százalékkal nőttek a magyarországi bérleti díjak, ez az EU-s átlag háromszorosa. 

Hirdetés