Hirdetés

A Szeretem a ruhám hazai divattervezők fenntartható termékeiből válogat.

Három ismert ember, Steiner Kristóf, Szamosi Zsófia és Barabási Albert-László régi kedvenc ruháit, a ruhák szerethetőségét és a fenntartható öltözködést állítja középpontba a Kultúrgorilla új kiállítása Szeretem a ruhám címmel. A Bartók Béla úti Zipernowsky Stúdió kirakatában látható installációban a régi kedvenc darabokhoz társítják fenntartható és etikus magyar divattervezők termékeit Csalár Bence divatújságíró közreműködésével.

A fast fashion az egész világon komoly ökológiai és társadalmi károkat okoz. Csak Magyarországon 60-80 ezer tonna ruhát dobunk ki évente, melynek 90 százaléka hulladékként végzi. A divatos, de rövid életciklusú, környezetszennyező eljárásokkal készült ruhák, bár fillérekbe kerülnek, mégis komoly ökológiai árat fizetünk értük.
 
A Kultúrgorilla, amely az első budapesti, társadalmi, ökológiai és gazdasági fenntarthatóság jegyében működő design menedzsment műhely, most új kiállításával mindenkit arra szeretne ösztönözni, hogy kevesebbet és tudatosan vásároljon. A négy héten át tartó kirakat-kiállítás a hazai etikus divattervezők kollekcióit bemutatva a ruhák szerethetőségét állítja a középpontba.

A kollekciók kiindulópontját egy-egy ismert ember kedvenc régi ruhadarabja adja, melyekhez etikus és fenntartható divattervezők termékeit társítják. A cél, hogy bemutassák, miként fejleszthető ruhatárunk stílusunkhoz illő, slow és etikus divatmodellekkel meglévő kedves darabokra alapozva. 

Az első válogatásban – amelyben Steiner Kristóf esküvői ruhájához választottak fenntartható darabokat – öt márka szerepel, megtalálható Zsigmond Dóra Remade kollekciójának Nemes nevű kabátja, a Plantethics ékszerei, Dénes Petra Kauchukka környezetbarát papucsa, egy újrahasznosított anyagokból készült overál a Printától, valamint egy újrahasznosított vinyl lemezekből készült napszemüveg a Tipton Eyeworkstől.

A Kultúrgorilla kurátori csapata mellett Csalár Bence, divatújságíró és könyvszerző vállalt aktív szerepet művészeti vezetőként a projektben. Csalár Bence régóta kutatja a magyarországi fenntartható divat területét, tavaly pedig megjelent A Színfalak mögött – A magyar divat című könyve, amely az elmúlt harminc év legmeghatározóbb magyar divatmárkáit, megmozdulásait, valamint kreatív szakembereit mutatja be.
 
Az első hét után, melynek vendége Steiner Kristóf esküvői ruhája, további márkákkal jelentkezik a Kultúrgorilla, a második hét főszereplője Szamosi Zsófia, színésznő egyik kedvenc darabja lesz, majd következik Barabási Albert-László pólója, végül a negyedik héten az alapdarabot a közönség adja. Hogy mivel tudják majd izgalmassá tenni a további szetteket, az egyelőre maradjon meglepetés! Minden bemutatott ruhadarabokhoz érdekes történetek, adalékok kapcsolódnak, melyeket a kirakatban elhelyezett táblán és a Kultúrgorilla weboldalán olvashat el a közönség.
 

Az első hét márkáiról...

●    A ZSIGMOND DORA menswear által jegyzett REMADE kollekció bársony kabátjainak mindegyike egyedi és kézzel készült régi, kb. 70 éves fejkendők anyagából. Egy kabát elkészítéséhez hét bársony fejkendőt használtak fel, ami Magyarország hét különböző pontjáról származik. Mindegyik kendő – így mindegyik REMADE kabát is – egyedi, saját történetet mesél el; a múlt egy-egy pillanatát őrzik meg a jövő számára. NEMES kabát ötvözi a hagyomány és értékmegőrzést a praktikus designnal, és újrahasznosított poliészter béléssel véd a téli hidegektől.

●    A PLANTETHICS egy etikus, fenntartható, vegán ékszereket, divat és lakberendezési kiegészítőket készítő hazai márka. A természet-ihlette, letisztult, elegáns darabokat a növényetika elvei szerint, kézzel és szeretettel állítják elő, kiemelt figyelmet fordítva az alapanyagokra, beszállítókra, és a munkakörülményekre is. A tradicionális üvegművesség és a minimalista design összekapcsolásaként indították el 4 évvel ezelőtt a Tiffany ólomüveg technikával készülő FOREST kollekció kifinomult ékszereit, amelyek azóta a márka emblematikus darabjaivá váltak. 

●    A Printa az elmúlt évek során a hazai fenntartható öltözködés egyik emblematikus márkává vált. A kiállításban látható UNIQUE kollekció darabjai az upcycling metódussal készültek, mellyel a Printa már 2008 óta foglalkozik. Az upcycling technika nem azonos az ismertebb recycling módszerrel: míg a recycling a hulladékok anyagukban történő újrahasznosítása (pl. a szelektív hulladékgyűjtés által), addig az upcycling értéknövekedéssel is jár.

●    Dénes Petra Kauchukka papucsa saját fejlesztésű köztalp megoldással készült cipő kollekció darabja. A köztalp anyaga biopolimerből és szabászati bőrhulladékból készült egyedi gyártástechnológiával, mely alternatívát kínál a cipőipar jelenlegi környezetszennyező megoldásaival szemben. Az anyagfelhasználás optimalizálása és a keletkező veszélyes hulladék kérdése nem csak izgalmas kihívás, de környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból megkerülhetetlen. 

●    A Tipton Eyeworks szemüvegek fenntartható anyagokból, a Tipton saját pécsi gyárában és budapesti műhelyében kézzel készülnek. A Tipton Eyeworks szakemberei már a kezdetektől fogva újrahasznosított anyagokból dolgoznak, évente több mint 3 tonna vinyl lemez újrahasznosításával készítik a Tipton szemüvegeket és kiegészítőket. Az ECHOES IN TIME szemüvegkeret a Jazz kollekció része, szögletes formavilágát a ’80-as évek ihlették. Ez a kompromisszumoktól mentes szemüveg nők és férfiak számára is egyedi és stílusos kiegészítő.
 
A kiállítás bútorait a Fabrika Stúdió bocsátotta a szervezők rendelkezésére.

A kirakat-kiállítás megtekinthető 2021. október 12. - november 8. között
Helyszín: Zipernowsky Stúdió, 1114 Budapest, Bartók Béla út 33.

Bővebb információ:


kulturgorilla.hu  I  Facebook  I  Instagram
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kirakatban Barabási-Albert László kedvenc pólója is

Kirakatban Barabási-Albert László kedvenc pólója is

Fenntartható hazai divattervezők termékeiből válogat a Kultúrgorilla ismert emberek ruháihoz „Szeretem a ruhám” című új kiállításán.
 

Hogy csökkentsük a szolasztalgiát?

Hogy csökkentsük a szolasztalgiát?

Hogy mit? Olvassa el a cikket, és tudni fogja...

Kirakat kiállítás szociális designnal a Bartók Béla úton

Kirakat kiállítás szociális designnal a Bartók Béla úton

Hangolódjunk együtt a karácsonyra a Kultúrgorilla adventi naptárával!

Hirdetés