És kik hozták létre? Magyar asztrofizikusok Hawaii-n: Beck Róbert és Szapudi István.

A Hawaii Egyetemen kutató magyar asztrofizikusok mesterséges intelligencia segítségével létrehozták az univerzum eddig legnagyobb ismert 3D-s térképét. Beck Róbert és Szapudi István a korábbihoz képest kétszer olyan nagy térképet hoztak létre, amely pontosabb is elődjénél, így további felfedezések fontos kiindulópontja lehet. És még a letölthető 300 gigás adatbázishoz is mutatunk egy linket.

Ez még „csak” egy hagyományos kép a galaxisról – Fotó: Graham Holtshausen / Unsplash

Mesterséges Intelligencia segít létrehozni az eddigi legnagyobb 3D-s térképet az univerzumról. Az algoritmus hatalmas mennyiségű galaxist, csillagot és kvazárt osztályozott – írta a Thenextweb.

Az említett algoritmust a Hawaii Egyetem Mānoa Csillagászati ​​Intézetének (IfA) tudósai programozták. A csapat a Hawaii Egyetem Haleakalān lévő obszervatóriumának (Pan-STARRS) adataiból dolgozott, az algoritmust végleges objektumosztályozásokkal és -távolságokkal szolgáló spektroszkópiai mérésekkel „táplálták”, majd égi objektumok azonosítására tanították.

„A legkorszerűbb optimalizálási algoritmust használtuk – magyarázta Beck Róbert, a tanulmány vezető szerzője, az IfA korábbi kozmológiai posztdoktori kutatója. – A csaknem négymillió fényforrásból álló spektroszkópiai ’oktatókészlet’ segítségével megtanítottuk a neurális hálózatot, valamint a fényforrás típusok és galaxistávolságok előrejelzését, miközben korrigáltuk a Tejútredszer pora által okozott fényszennyezés torzító hatását.”

A csapat által elkészített új katalógus mérete kétszerese a korábbi legnagyobb univerzum-térképének. Azt a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) készítette, és az ég egyharmadát fedi le, míg a mostani a háromnegyedét.

Az új térkép egy kisebb, előzetes változata már segített az univerzum legnagyobb hideg foltjának (egy hatalmas, titokzatosan üres területének) felfedezésében. „Az új, pontosabb és nagyobb fotometrikus vöröseltolódási katalógus számos új felfedezés kiindulópontja lesz” – jegyezte meg Szapudi István, a projekt vezetője a Hawaii Egyetem honlapján. Ken Chambers, az obszervatórium igazgatója pedig hozzátette: „ahogy a Pan-STARRS újabb és újabb adatokat gyűjt, a gépi tanulás segítségével egyre több és több információt kapunk a Föld-közeli objektumokról, a Naprendszerünkről és az univerzumunkról.”

Elég hihetetlenül hangzik, ám a teljes, 300 GB-os adatbázis letölthető táblázatos formában.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Több mint negyven év után újra magyar építészek a The Architectural Review-ban

Több mint negyven év után újra magyar építészek a The Architectural Review-ban

Kovács Dániel a Paradigma Ariadné által tervezett sándorfalvi bivalyos tanösvényről írt a lap 2022/2-es lapszámában. A The Architectural Review legutóbb 1981-ben írt magyar építész hazai munkájáról.

Fenntartható tervezés – A városi élet jövője

Fenntartható tervezés – A városi élet jövője

Elismert szakemberek részvételével kerül sor a kerekasztal beszélgetésre február 15-én a SHARE Budapest konferencián.

A hely szelleme – Hotel Motto, Wien

A hely szelleme – Hotel Motto, Wien

A Mariahilfer strasse egyik fontos csomópontjában álló, 2021 októberében átadott négycsillagos hotel története évszázadokkal korábbra nyúlik vissza.

Hirdetés