Gwizdala Dáriusz Virágtartó című köztéri installációja a Markusovszky téren.

A Public art Ferencváros gondozásában, április 8-tól 25-ig látható Gwizdala Dáriusz Virágtartó című köztéri installációja, ami egy 11 méteres pókdaru és majdnem 100 kg mezei növény találkozásából született.
 


Az egyedi installáció a régi Kultiplex helyén lengedezik a szélben. Nagy mondanivalók helyett az érzékiség felé húzó „virágszörny” léptékében és helyzetében kívánja kizökkenteni az arra járókat szokványos nézőpontjukból. Ha azonban mégis a gondolatiság felől közelítjük meg a projektet, leginkább a terjeszkedő indusztriális világ és a zsugorodó naturális környezet viszonyai között kell keresgélnünk. Olyan kort élünk, ahol az átrendeződések aktív megélői vagyunk. Átalakulóban van a globális ökoszisztéma, más irányokat vesz a megszokott kényelmes modern életünk. Nap mint nap illúziók foszlanak szét.

Ami tegnap még apróságnak tűnt, az holnap lehet, hogy egy világ méretű folyamatot indít el. A léptékváltó ember kora ez.


Eddig úgy érezhettük, mi alakítjuk a környezetünket, de ez lehet hamarosan megváltozik. Az ész és az erő kora lejárt. A nagy kérdés, mi maradt a mitikus ösztöneinkből? A Virágtartó, lehet egy felakasztott dög vagy mementó, de az érzéki ember bálványa is, amit közösen élhetünk meg és közös gondolkodásra, illetve tettekre sarkall.

A várható esőzés miatt péntek helyett április 23-án, szombaton egy kis szabadtéri technóval és zizegéssel egybekötve kapcsolódhatunk mi is a mű energiáihoz a Markusovszky téren. A Tilos rádióval és FmXXX-el közreműködve egy buli keretein belül búcsúztatják a „virágszörnyet” – mert élőben a legjobb. 


A Virágtartó installációhoz a darut a Koós-Wéber Kft. biztosította.

 

 

Forrás: sajtóanyag
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az érzéki ember bálványa

Az érzéki ember bálványa

Gwizdala Dáriusz Virágtartó című köztéri installációja a Markusovszky téren.

Mindent Japánról – lengyel szemmel

Mindent Japánról – lengyel szemmel

Bemutatkoznak a november 23-án a Marriott Hotelben zajló SHARE Budapest előadói – Krzysztof Ingarden / Ingarden & Ewy Architekci.
 

Családotthon Közösségi Élettér idősek számára

Családotthon Közösségi Élettér idősek számára

Dr. Kara Borbála diplomamunkája a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

Hirdetés