Uylenspiegel autógyára
 

A Concéntrico a spanyolországi Logronóban évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Építészeti- és Design Fesztivál, amely arra invitálja a látogatóit, hogy új, kollektív felhasználási módok mentén fedezzék fel a várost, erősítve a közösség eszméjét a köztereken. Idén a magyar AU Workshop is kiállítók között szerepelt, az Uylenspiegel autógyára című installációjukkal. 

 

 

„Felfedeztünk egy karaktert, Thyl Uylenspiegelt, egy népi hős, akit valószínűleg egy történelmi személy ihletett. A szereplő vezetékneve, az »Uylenspiegel« szó szerint fordítva azt jelenti, hogy »bagolyüveg« vagy »bagolytükör«.  Átvitt értelemben ezt a nevet úgy értelmezték, hogy a »bölcs tükörkép«. Uylenspiegel a bolond szerepét játssza, tükörként szolgál, amely alapján a társadalom megítélheti önmagát. Egy 2022-es bécsi kiállításon már felépítettük Uylenspiegel műhelyét, ahol elképzeltük, ahogy asztalosként fabútorokat készít egy étterem számára. Ennek a kiállításnak a maradványaiból kezdtünk el kis faautókat készíteni a saját budapesti műhelyünkben” – vallják az építészek.

 

 

„Szerettük volna továbbvinni a történetet, összekötve Uylenspiegel  karakterét a kis faautók készítésével, mintha ő készítené őket a gyárában. Ennek kapcsán elképzeltük, hogy Uylenspiegel elolvassa Fritz Schumacher »Small is Beautiful« című könyvét, és megtalálja ezt az idézetet: »Nincs kétségem afelől, hogy lehetséges új irányt adni a technológiai fejlődésnek, olyan irányt, amely visszavezeti azt az ember valódi szükségleteihez, az ember tényleges méretéhez. Az ember kicsi, és ezért a kicsi szép«. Ahogy azt Uylenspiegel gyakran tette, szó szerint értelmezte ezt, és épített egy kis gyárat kisautói számára” – tették hozzá.

 


Az AU Workshop végül ezt a fiktív, kis méretű gyárat mutatta be Logronóban. Az építmény egyúttal magas-asztalként is funkcionál, ahol az emberek összegyűlhetnek, a gyerekek pedig az építményen belül és körülötte is játszhatnak a faautókkal, megünnepelve a gyár megnyitását. 

 


 

Architecture Uncomfortable Workshop | Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

AU Műhely – prágai kiállítás és könyv

AU Műhely – prágai kiállítás és könyv

A Planning and Building Methods című kiállítás anyagából azonos címen egy könyv is megjelenik, amelyet 2021. szeptember 10-én, Prágában mutatnak be az alkotók. 

Űrhajóval a menyországba

Űrhajóval a menyországba

Bejártuk az Ildikó téri református templomot

Kápolna a pusztában és megújult városháza - 2018 épületekben

Kápolna a pusztában és megújult városháza - 2018 épületekben

Összegyűjtöttünk tíz, számunkra fontos épületet az idei évből.

Hirdetés